Ontspan en vind stabiliteit

Er wordt regelmatig aan mij gevraagd hoe ik mijn yoga-opleiding ervaar. Ik kreeg tijdens de vierde les mooie woorden aangereikt voor mijn antwoord. Ontspanning en stabiliteit. Ik ga zeker niet beweren dat ik beide al heb bereikt, maar ik voel wel dat er een ontwikkeling is ingezet. De richting is: in rust er gewoon zijn. Laatst grapte iemand dat mijn reactie wel heel erg zen was. Misschien is nu een mooi moment om te delen hoe ik dit zelf ervaar.

Misschien is het zo simpel dat ik steeds meer aanvaard dat er dingen zijn die ik kan doen of waar ik zelf invloed op heb (en bepaalde andere zaken dus juist niet). Dat is zo in vergaderingen en zeker ook in yogahoudingen. Ik leer steeds beter tevreden te zijn met het resultaat. Ik accepteer zowel op zakelijk gebied als op de yoga-mat dat het is, zoals het is. Ik laat meer en meer los wat mijn ego wil.

De yogalessen werken dus door in mijn dagelijks leven. Dat had ik niet zo snel verwacht. Ik had bijvoorbeeld niet gedacht dat ontspannen na gedane arbeid zo’n weldadig effect zou hebben. Ja, ik weet dat een vakantie na een periode van (hard) werken fijn is, maar dat je een nog groter effect voelt van ontspannen na een (half) uurtje yoga, verraste mij echt. Ik deed al heel lang ’s-ochtends oefeningen, maar nu heb ik dit omgevormd tot yoga-houdingen en sluit ik het af met vijf minuten ontspanning. Daarna voel ik mij die dag fit, relaxed en vol energie.

Het lijkt bijna een tegenstelling, maar door ontspanning kom ik tot stevigheid/stabiliteit. Ik merkte dat ooit voor het eerst bij judo. Tijdens “partijtjes” op de grond moest je starten door op je knieën te gaan zitten. Het eerste doel was om de ander omver te krijgen. Vaak won ik. Niet doordat ik sterker was of een betere techniek had, maar doordat ik kon ontspannen in mijn “zitten”. Ik zat dan zo stabiel, waardoor ik kon wachten totdat de ander kwam (en ik kon toeslaan). Tegenwoordig ervaar ik het ook tijdens het staan bij de yoga. Ik merk het ook op mijn werk. Door ontspannen een gesprek aan te gaan, kom ik samen met mijn gesprekspartner makkelijker tot een resultaat wat fijn is voor de ander en ook goed is voor mij.

Misschien start het allemaal wel door bewust naar mijzelf te kijken. Te doorvoelen wat ik wil, wat ik écht wil en wat mijn motivatie is. Als ik mijzelf in alle rust van een afstandje bekijk, zie ik antwoorden vaak helderder dan als ik onder druk een reactie formuleer. Ontspanning geeft mij een heldere geest, stabiliteit en een positief gemoed. Een mooi startpunt.

Door nu dagelijks na het wakker worden yoga te doen en dat af te sluiten met een ontspanning, krijgen alle lessen hun plek. Deze lessen ontvang ik niet alleen tijdens de opleiding, maar ook thuis en op mijn werk. Ik denk (juist) niet na tijdens de ontspanning, maar toch krijg ik overzicht en lijkt alles op zijn plek te vallen. Ook al schrijf ik dit nu in volle overtuiging op, ik kan het zelf bijna niet geloven. Velen hadden mij dit al veel eerder verteld. En nu kan ook ik het zeggen: yoga helpt! Het helpt op veel vlakken. Begrijpen doe ik het niet, maar ik ben er wel heel blij mee. Mooi toch?

Regenboog-icon-12x12 copy

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open en zoek ik de nuance. Ik onderzoek wie ik ben en hoe ik verander. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op WordPress.com, LinkedIn, Twitter, Instagram en Facebook. Wil je een keer met mij van gedachten wisselen of een afspraak maken voor een coaching, dan kan je hier contact met me opnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.