Vind de waarheid, zij ligt in jou

In mijn vorig blog eindigde ik heel stellig met de kreet: “yoga helpt”. Ik deed dat met volle overtuiging. Meestal ben ik wat omzichtiger in mijn blogs en zoek ik wat meer het midden. Dat doe ik omdat ik weet dat er meerdere manieren zijn om naar iets te kijken. Ook al ben ik vaak zeer overtuigd van mijn waarheid, ik weet dat er ook andere kanten zijn. Want wat is de waarheid nou?

In de filosofie is er veel gedebatteerd over wat nou de waarheid is. Is deze objectief vast te stellen? Wat ik ooit leerde, was dat ik een subjectieve kijk heb op de werkelijkheid en op wat waar is. Ook jij hebt een subjectieve waarheid. En zo geldt dat voor iedereen. Als we nou eens al die waarheden op elkaar leggen, dan krijgen we misschien iets wat lijkt op een objectieve waarheid. Maar om te denken dat er één absolute waarheid is, is een droom -althans volgens de wetenschapsfilosofie.

Ken je dat? Je zit met een probleem en deelt dat met anderen en je krijgt veel adviezen. Soms zijn die adviezen zelfs tegengesteld aan elkaar. Al die goedbedoelde adviezen zijn gebaseerd op de ervaringen van degene die ze geeft. En dat zou het probleem met die oplossingen kunnen zijn, ze komen niet voort uit jouw ervaringen. Het zou dus zo maar kunnen dat ze voor jou niet passend zijn.

Het is prima om jouw problemen te delen en te luisteren naar de ervaringen van anderen. Je kunt er van leren. Alleen zul je uiteindelijk zelf een route moeten kiezen die bij jou past. Vaak weet je al vanaf het eerste moment wat de weg zou moeten zijn. Helaas – en misschien spreek ik alleen voor mijzelf – ga je vaak eerst van alles anders bedenken voordat je weer terugkomt bij wat jij eigenlijk al gelijk wist.

Objectief gezien is nooit vast te stellen of jouw keuze de beste is. Dus soms moet je dat dan ook maar gewoon laten. Hoe jij iets ervaart, is dus gewoon waar. Voor jou. In mijn vorig blog beschreef ik hoe ik de yogales had ervaren. Ontspanning en stabiliteit. Heel wat van mijn mede-cursisten hadden juist het tegenovergestelde ervaren. Was daarmee mijn verhaal niet waar? Was hun kijk niet juist? Nee natuurlijk niet. Het was allemaal waar.

De waarheid wordt mede bepaald door hoe je iets ervaart en ziet. Dat is voor iedereen anders. Als ik zeg dat yoga helpt, dan is dat een waarheid die in mij besloten ligt. Ervaar alsjeblieft vooral zelf wat de waarheid voor jou is. Dan hebben we allebei onze eigen waarheid en die kunnen prima naast elkaar bestaan. Graag zelfs.

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open en zoek ik de nuance. Ik onderzoek wie ik ben en hoe ik verander. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op WordPress.com, LinkedIn, Twitter, Instagram en Facebook. Wil je een keer met mij van gedachten wisselen of een afspraak maken voor een coaching, dan kan je hier contact met me opnemen.

2 gedachtes over “Vind de waarheid, zij ligt in jou

  1. Pingback: Day five: a first glimpse of knowing - Where The Trees Go

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.