Wees wie je bent

25-jaar-verder

In ieder mens zitten zaadjes om zich volledig te ontwikkelen, maar niet bij iedereen hebben alle zaadjes voldoende water gekregen. En als je niet alles van wat in je zit, naar buiten laat komen is, wordt het moeilijk om te laten zien wie je bent.  Of nog verdergaand, te zijn wie je bent.

“ als je niet alles van wat in je zit, naar buiten laat komen is,
wordt het moeilijk om te laten zien wie je bent.

In deze eerste zinnen zitten een aantal overtuigingen die belangrijk zijn om te onderzoeken. Eén. Het is belangrijk om te zijn wie je bent. Of, wees wie je bent. Twee. Jij kan je ontwikkelen. Drie. Jij mag zijn wie je bent. Ik zal ze je toelichten.

Het tegenovergestelde van “zijn wie je bent” is “niet zijn wie je bent”, wat het recept kan zijn voor niet lekker in je vel zitten. Als jij je voordoet als iemand die past bij de omgeving waarin jij je bevindt, dan kan het prima zijn dat je succesvol bent. Aan de andere kant is dan de vraag wie er succesvol is. Jij of jouw masker. Natuurlijk kennen we allemaal situaties waarin het handiger is om je niet te gedragen zoals je je diep van binnen voelt. Goed zo. Dat noemen we opvoeding. Maar als jij je alleen maar aanpast aan de ander, dan ga jij je als een vreemde in jouw eigen lijf voelen. Aan de andere kant kan jij door jouw gedrag in lijn te laten zijn met wie je bent, je op een natuurlijke manier gaan gedragen. Met jouw natuurlijke gedrag kan jij ontspannen en vanzelfsprekend door het leven gaan. Kortom een stuk minder stressvol leven. Ik gun het je. Ontspannen jezelf zijn.

“Door jouw gedrag in lijn te laten zijn met wie je bent,
kan jij je op een natuurlijke manier gaan gedragen

Jouw masker laten vallen is lastig, maar niet onmogelijk. Ook jij kan namelijk veranderen. Doe maar eens het volgende. Bekijk eens wat je tien jaar geleden deed. Wat at je, naar welke muziek luisterde je, wat deed je elke dag, wie waren je kennissen? De meeste mensen aan wie ik dit vraag en die dit op een rijtje zetten komen tot de conclusie dat ze de afgelopen tien jaar veranderd zijn. Als jij nu anders bent dan toen, dan kan jij straks ook anders zijn dan nu. Het is bevrijdend om te weten dat niets hoeft te blijven als het was. Jij bent de stuurman van de veranderingen die jij aangaat. Niemand anders.

“ Als jij nu anders bent dan toen,
dan kan jij straks ook anders zijn dan nu.

Toch kan je denken dat je niet mag zijn wie je bent. Er zijn zeker situaties waarbij dat zo is. Er zijn vijandige omgevingen waarin het beter (of makkelijker) is om niet te zijn wie je bent. Als jouw gezondheid in gevaar komt dan is het zeker verstandig om je aan jouw omgeving aan te passen. Het is aan jou om te oordelen of je in gevaar bent. Alleen soms zijn het jouw eigen overtuigingen die je beperken. Jij kiest of je daar in mee gaat of niet. Van mij mag je. Net zo goed als jij, in ieder geval van mij, je zelf mag zijn. Wie weet mag jij ook zo maar je zelf zijn van jouw omgeving.

Wie weet mag jij ook zo maar je zelf zijn van jouw omgeving.

Tot slot even over de foto bij deze post. Toen ik deze foto aan iemand liet zien, zag deze “een gespannen en een ontspannen man”. Ik denk dat hij dat goed zag, ook al is het twee keer dezelfde man. De linker is genomen toen ik vijfentwintig jaar geleden bij Robeco in vaste dienst kwam en de rechter heel recent. Voor mij is deze foto met mijn twee gezichten een mooi voorbeeld van “zijn” en “worden”. Aan de ene kant was ik toen al wie ik nu ben. Aan de andere kant: zie eens wat je kan worden door wat onnodige laagjes weg te krabben.

“ Zie eens wat je kan worden door wat onnodige laagjes weg te krabben

Wil jij ook jezelf zijn en heb je hulp nodig bij het weghalen van de onnodige laagjes? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. In ieder geval bedankt voor het lezen van deze post.  Wil je mijn updates niet missen, dan kan je me ook volgen op LinkedIn of Twitter via @watzegtjan. Tot een volgende keer!

Jan Monster

Een gedachte over “Wees wie je bent

  1. Pingback: Dans op de fundamenten van een goede relatie | Janmonster.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.