Dans op de fundamenten van een goede relatie

Vandaag ben ik 25 jaar in dienst bij Robeco. Toen ik begon bij Robeco was dat een mooie start. Ik begon er niet aan met de gedachte dat ik 25 jaar later nog steeds aan Robeco verbonden zou zijn. Misschien is dat wel één van de overeenkomsten met de relatie die ik al meer dan 30 jaar met Pam heb. Je start ergens mee omdat het leuk is, maar je hebt geen idee waar en wanneer het zal eindigen. Een collega, die nog aan het begin van haar carrière staat, vroeg mij, met niet verhulde verbazing, hoe doe je dat? Hoe kan je een relatie goed houden? Graag deel ik hier wat ik haar als antwoord gaf.

“Het beginpunt dat ben jij”

De basis voor een goede relatie begint bij jou. Als jij goed in je vel zit, zit je vol goede energie. Als jij je niet anders voordoet dan je bent, dan is voor de ander duidelijk met wie ze te maken hebben. Als jij handelt zonder masker, dan gaat de ander een relatie aan met de echte jou. Jouw authentieke zelf is blijkbaar voldoende om een relatie mee aan te gaan. Kortom, zoals ik in januari al schreef, wees wie je bent. Zonder de echte jou is een betekenisvolle relatie niet mogelijk.

“Blijf je altijd ontwikkelen”

Weet wie je bent en blijf daar bij. Dicht bij jezelf blijven, betekent niet dat je niet moet veranderen. Jouw leven is een stroom van veranderingen. Jouw lichaam verandert. Jouw omgeving verandert. Jouw inzichten veranderen. Niet dagelijks. Je verandert niet altijd direct merkbaar. Maar zoals ik schreef in mijn vorige blog ook jij verandert. Door al de veranderingen om jou heen en al die veranderingen bij jou is het belangrijk dat jij jezelf ontwikkelt. Als jouw ontwikkeling namelijk stilstaat, pas jij niet meer bij de veranderende omstandigheden. Door je wel te ontwikkelen blijf jij interessant voor jouw relatie. Of het nou om werk of liefde gaat, jouw dynamiek houdt een relatie levendig. Zonder levendigheid kan een relatie ten dode opgeschreven zijn.

“Beweeg mee met de ander”

Ga uit van jezelf, maar wees je bewust dat je ook een relatie hebt met een ander. De ander mag ook zichzelf zijn. De ander mag zich ook ontwikkelen. Wil jij dat de ander bij jou blijft dan is het wel handig als je in dezelfde richting meebeweegt. Zie een relatie als stijldansen. Je beleeft samen hetzelfde ding. Allebei ben je helemaal jezelf. De muziek heeft een stroom en geeft richting aan de bewegingen. En als je harmonieus wilt bewegen is het handig dat je jouw beweging afstemt op de ander. Als je allebei tegelijkertijd je rechtervoet naar voren zet kan dat pijnlijke gevolgen hebben. Zoek naar jouw beweging. En zorg dat jouw beweging ook past bij de beweging van de ander.

“Zie de verschillen, benadruk de overeenkomsten”

Wees jezelf, verander en beweeg mee. Dat was mijn antwoord aan die collega. Alleen weten jij en ik dat er geen absolute waarheid is. Dit is mijn manier waarop ik een goede relatie bouw en dat wilde ik met je delen. Als afsluiting wilde ik nu ook meegeven dat jij vooral jouw waarheid moet vinden over wat het fundament van een goede relatie is. Daarbij zou ik het tof vinden als jij kijkt wat jij herkent in wat ik hier beschrijf. Hier stuiten we op nog een belangrijk ingrediënt voor een goede relatie.  Zoek en koester wat jou met de ander bindt. De ander wordt vast blij als jij benadrukt wat jullie bindt. Wie weet is het zoeken naar verbinding ook zo maar goed voor jou.

Jij bent van harte uitgenodigd om te reageren op dit blog en te laten weten wat volgens jou de fundamenten van een goede relatie zijn. Bedankt voor het lezen van mijn gedachten hierover.  Wil je mijn toekomstige gedachten niet missen, dan kan je me ook volgen op LinkedIn of op Instagram en Twitter waar je mij vindt als “watzegtjan”. Tot een volgende keer!

Jan Monster

2 gedachtes over “Dans op de fundamenten van een goede relatie

  1. Mooi geschreven Jan en ik denk dat je de spijker op de kop slaat! Als je merkt dat je jezelf kwijt bent in een relatie, dan is dat niet gezond. Wees jezelf, daar begint het mee. Anders hou je het niet vol op den duur.

    Like

  2. Pingback: Beweeg mee of breek | Janmonster.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.