20 kilo afvallen in 3 stappen

Ik ben trots. Ik ben in het voorjaar van 2014 in 109 dagen 20 kilo afgevallen. En op de vraag hoe ik dat deed, is uiteindelijk het antwoord: “door minder te eten, dan ik verbruik”. Maar simpel is het eigenlijk helemaal niet, want waarom was ik tot nu toe niet uit de eet-cirkel gestapt? Dat deel ik graag met je. Dus voor iedereen die wil kijken of mijn manier voor hem of haar kan werken hieronder de 3 stappen die ik heb genomen.

1. Stel een doel
Ik ben er van overtuigd dat als je niet weet waar je naar toe wilt gaan, je er niet 1, 2, 3 komt. Als je geen doel hebt, dan maakt het ook niet uit welke kant je opgaat, zou de kat uit Alice in Wonderland zeggen. Ik heb mijzelf in 3 fases doelen gesteld. Eerst een kleine stap van een paar kilo, toen wat meer en daarna dat wat ik echt wilde bereiken. En jij? Welke eerste kleine stap kan jij zetten?

2. Ontdek waarom je doet wat je doet
Waarom zit ik vast in mijn eigen cirkel? Waarom overkomt mij steeds hetzelfde? In de film heartbeats zegt één van de personages: “Een sigaret roken is hetzelfde als vergeten. Het verstopt de problemen.” Vervang het woord ‘roken’ door ‘eten’ of ‘shoppen’ of…… Klopt het dan misschien ook voor mij? Ja. Bij mij hielp eten het voelen te verstoppen. En jij? Heb jij ook iets wat je doet om iets anders niet te hoeven zien, horen, voelen, doen?

3. Doe het anders
Doe het anders. Dat klinkt simpel. En dat is het ook. Of toch niet? Ik had namelijk duizend redenen om het niet anders te doen. En nog eens duizend redenen om lekker in mijn vertrouwde cirkel te blijven draaien. Want een volgende stap nemen is spannend. Maar toen ik me realiseerde dat als ik blijf…. dan blijf ik…. werd het voor mij anders. Misschien kan dat jou ook lukken. Als je jouw manier vindt om uit jouw cirkel te stappen, dan is het uiteindelijk toch gewoon een kwestie van doen!

Ik ben blij dat het mij gelukt is. Ik weet hoe pijnlijk het voor mij is geweest om onder ogen te zien waarom ik doe wat ik doe. Ik merk steeds weer hoe lastig het is om uit mijn cirkel te breken, maar ik voel ook diep van binnen dat ik het kan. Ik hoop dat je deze update leuk en inspirerend vond en dat het jou misschien helpt om uit een cirkel van jou te stappen.

Wil je mijn dagelijkse spreuken niet missen? Dan kan je me ook op Twitter volgen via @watzegtjan. Misschien tot een volgende keer?

Deze column verscheen eerder op LinkedIn.

Een gedachte over “20 kilo afvallen in 3 stappen

  1. Pingback: Vast en laat los (die Corona kilo’s) | Wat zegt Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.