Profileren kun je leren in 5 stappen

Het is mijn passie om altijd en overal bij mijzelf en anderen het binnenste naar buiten te brengen. Ik besefte door mijn gesprekken met coachees dat dit een cruciaal onderdeel is als je jezelf wilt kunnen profileren. Jezelf profileren wordt steeds belangrijker in deze maatschappij, in jouw huidige baan maar zeker ook als je solliciteert voor een nieuwe baan.

Voor iedereen die eens na wil denken over hoe ze zichzelf kunnen profileren, heb ik de 5 stappen op een rij gezet die ik coachees laat nemen, als zij met een profileringsvraag bij mij komen (deze 5 stappen verschenen eerder als losse blogs met meer details en werkopdrachten, klik voor deze uitgebreidere teksten op de kopjes).

Stap 1: Formuleer waarom je jezelf wil profileren
Ik merk dat mensen hele verschillende motivaties hebben om zich te willen profileren. Voor die verschillende doelen zijn ook verschillende manieren om je te profileren. Het is dus belangrijk dat je helder hebt waarom je jezelf wilt profileren.

Stap 2: Vind uit wat het speelveld is waarbinnen je jezelf wilt profileren
Naast jouw doel is het ook belangrijk om te weten in welke omgeving je jezelf wilt profileren. Binnen deze omgeving gedragen mensen zich op een bepaalde manier en jij dus ook. Ga eens observeren hoe mensen zich gedragen, maar kijk vooral naar wat jouw aandeel is.

Stap 3: Benoem waarom je doet wat je doet
Om jezelf neer te kunnen zetten, is het belangrijk dat je benoemt waarom je doet wat je doet. Welke belangrijkste drijvende kracht achter jouw gedrag heeft jou veel successen gebracht? Door het benoemen van jouw kracht leg je de basis van jouw profiel.

Stap 4: Schrijf een kernzin over wie je bent en ga deze uitdragen
Schrijf nu één zin waarin je formuleert wie je bent. Als je dit gedaan hebt, is het belangrijk dat je deze zin gaat delen met iedereen die je tegenkomt. Hoor, zie en voel wat die zin met jou en met de ander doet. Voelt het niet goed, pas hem aan, en als hij goed is, draag hem uit.

Stap 5: Ontdek wat er nog wringt en trek het strak
Soms voelt zo’n kernzin in één keer goed, past hij als een oude jas en resoneert hij bij degene aan wie je hem vertelt. Soms beschrijft de zin onvoldoende wie je bent. Maak de zin compleet met jouw ruwe randje. Mensen kunnen dan herkennen wie je werkelijk bent.

En nu?
Je kunt deze blog samen met de wat gedetailleerdere losse stappen (met werkopdrachten) gebruiken om zelf aan de slag te gaan om jezelf te profileren. Blijkt het toch te lastig om deze stappen in je eentje te nemen en wil je dat ik je vergezel op deze reis? Ik vind het mooi om samen met jou deze tocht aan te gaan! Neem dan contact met mij op via dit contact formulier.

Reageer en deel
Ik hoop dat deze update je helpt met jezelf te vinden en te profileren. Laat me weten hoe het je vergaat door op deze post te reageren met jouw ervaringen. Ik lees ze graag.
Wil je mijn posts niet missen, dan kan je me ook volgen op Twitter via @watzegtjan. Tot een volgende keer!
Jan Monster – Coach –

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.