De 16 populairste gedachten van 2016

De titel van deze blog is waar. De 16 zinnen uit de lijst hieronder zijn de populairste zinnen die ik in 2016 heb geschreven en geplaatst op LinkedIn, Twitter en Facebook. Maar is de titel dan te ambitieus? Dat mag jij als lezer zelf bepalen.

Door het dagelijks publiceren van een zin hoop ik dat jij, de lezer, heel even nadenkt en zelf bepaalt wat je er mee doet. Het zijn immers “slechts” mijn gedachten samengevat in minder dan 100 tekens, waarbij veel nuance verloren gaat.

Ik ga volgend jaar gewoon weer verder met het uiten van mijn gevoelens en gedachten en hoop daarmee in contact met jullie te blijven. Nu is een mooi moment om het lijstje te gaan delen, te beginnen met #16 die ik op mijn verjaardag schreef :

#16:  Als je geen verbinding hebt met je eigen gevoel, dan heb je ook geen verbinding met anderen

Deze zin sluit mooi aan bij nummer 15, waarbij het startpunt is, dat je van jezelf moet uitgaan. Dat kan soms tot een conflict met anderen leiden, maar ruzie omdat je opkomt voor jezelf en jouw waarden lijkt mij wel zinvol, want andersom:

#15: Door conflicten met anderen uit de weg te gaan kan er een conflict in jezelf ontstaan

Je hoeft het natuurlijk niet altijd eens te zijn met de mensen om je heen, maar het is wel fijn als er een aantal basiswaarden zijn die je met hen deelt, want (#14):

#14: Je wordt gelukkig van vrienden die jouw waarden delen

Als perfectionist heb je vaak een innerlijke stem die je kritisch toespreekt, waar je niet gelukkig van wordt en waardoor je niet het beste uit jezelf haalt. Omgedacht en positief verwoord wordt dit de zin die op nummer 13 staat:

#13: Je prestaties worden mede bepaald door je innerlijke stem, laat hem dus positief zijn

Een kritische stem kan je tegenhouden iets nieuws te doen, omdat je denkt dat je iets niet goed zal doen. Terwijl iets nieuws doen juist zo leuk is. Dat is voor veel mensen blijkbaar waar, want de volgende zin staat op nummer 12:

#12: Je wordt blij van dingen doen die nieuw of anders zijn. En dan hoeft het niet perfect te gaan

Omdat het zo leuk is om steeds nieuwe dingen te doen, doe je steeds meer, waardoor je nergens meer echte aandacht voor hebt. Dus nummer 11 is een herinnering:

#11: Doe eens wat minder, maar dan echt met aandacht

Geniet van de dingen die je doet. Het gaat niet altijd om een prestatie leveren. Doe gewoon iets omdat het leuk is en niet omdat het direct ergens aan bijdraagt. Daarom moet je zo nu en dan aan de nummer 10 van 2016 denken:

#10: Laat eens een paar minuten je prestatiedrang, je ambitie en je eerzucht los

Voor mij was 2016 geen zorgeloos jaar. Toch ben ik er best “happy” doorheen gerold. Humor is een van de manieren waarop ik mijzelf op de been houd, vandaar de tip die op #9 staat:

#9: Grapjes zijn een goede manier om je zorgen te verlichten

Een grap kan je helpen om door moeilijke tijden te komen, maar moeilijke ervaringen zorgen er ook voor dat je keer op keer jezelf opnieuw moet uitvinden. Want hoewel jij niet verandert, verandert je perspectief wel of zoals ik het in nummer 8 zeg:

#8: Ervaringen veranderen niet wie je bent, wel hoe je de dingen ziet

Mijn ervaring leert mij dat er geen perfecte wereld is. Bovendien brengen de missers en obstakels je soms juist verder. In plaats van te hopen op een droomwereld is de zin op nummer 7 misschien handig om mee te nemen:

#7: Accepteer nou maar dat het leven niet ideaal is en dat het dat ook niet hoeft te zijn

Ook al is het leven niet ideaal is, je kan wel gelukkig zijn door jouw binnenste naar buiten te brengen, ofwel het op één lijn brengen met wat je voelt, denkt en zegt. Of zoals Gandhi het in de zin zegt die op de 6e plaats van jullie favorieten staat:

#6: Geluk is wanneer wat je denkt, wat je zegt en wat je doet in harmonie is
– Mahatma Gandhi –

 Als je daarmee succesvol bent, krijg je daar vast complimenten over, waarbij het dan handig is om gelijk de zin op plaats 5 toe te passen:

#5: Accepteer het volgende compliment dat je krijgt in plaats van het weg te wuiven

Hoe vaak komt het niet voor dat jij je prestaties naar buiten toe afzwakt? Ik zou zeggen: nooit doen. Wat je ook nooit minder moet gaan doen, hoe oud je ook bent, is dromen! Op nummer 4 verkozen jullie dan ook:

#4: Je bent nooit te oud om een ander doel te stellen of om een nieuwe droom te dromen
– C.S. Lewis –

Bijzonder is het dan dat op 3 van deze lijst geen dromerige maar juist een heel concrete tip staat:

#3: Als je iets moeilijks wilt bespreken, kondig het dan aan, dan heb je dat alvast gehad

Het was een zin die ik in een coaching gesprek gebruikte om iemand te helpen om een lastig gesprek aan te gaan. Wat mij betreft is deze lijst mooi, het combineert harde feiten met idealen. Mooi is ook de wijze les op nummer 2:

#2: Jaloezie is het tellen andermans zegeningen in plaats van die van jezelf.
– Harold Coffin –

Maar er is één zin, met wijze raad, die jullie nog vaker leuk vonden en deelden, en dat is tegelijkertijd misschien nog wel de beste raad die ik je kan geven:

#1: Respecteer de behoefte van je lichaam aan rust en herstel

Als ik naar deze lijst kijk, dan is de overkoepelende boodschap misschien dat je op zoek moet gaan naar balans. Ik wens jou toe, dat je in 2017 jouw balans kan vinden. Voor nu wens ik je een goed uiteinde en een nog mooier begin!

Tot slot. Uiteindelijk zijn dit mijn gedachten. Bedankt dat ik ze met je mocht delen. Als er zaken zijn die jij met mij wilt delen, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Wil je mijn zinnen niet missen, dan kan je me ook volgen op LinkedIn of op Twitter (@watzegtjan). Tot een volgende keer!

Jan Monster

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.