Veranderen op 3 manieren

Soms is er iets in jouw leven dat anders moet. Je kan “moeten” natuurlijk ook veranderen in “willen”. Toch, als je te stijf wordt doordat je te weinig beweegt, is handig dat je meer gaat bewegen. Omdat je soepeler wilt zijn, moet je iets aan jouw gedrag veranderen. Zo gaan willen en moeten hand in hand.

“Soms gaan willen en moeten hand in hand”

Voor iedereen die wil veranderen leg ik nu drie manieren uit waarop je kan veranderen: radicaal, rustig en rationeel.  Lees verder en onderzoek welke manier van veranderen het beste bij jou past. Ineens? Stap voor stap? Nadenkend? Laten we eerst naar de radicale manier kijken.

“Als jij iets wilt veranderen,
probeer het dan eens op de radicale manier”

Als je weet wat je anders wilt gaan doen, doe het dan. Verander radicaal jouw gedrag. De ene dag doe je het ene. De volgende dag doe je het andere. In sommige situaties kan het. Sommige mensen kunnen het. Jij hebt vast wel eens gehoord van iemand die in één keer gestopt is met roken. Hoe de één dit kan en de ander niet is de vraag. In ieder geval is het mogelijk om in één keer jouw gedrag te veranderen. En als jij iets wilt veranderen, probeer het dan eens op de radicale manier. Wie weet lukt het. Dat zou mooi zijn. Je zal veel bewondering oogsten. Lukt het niet, dan zijn er gelukkig in ieder geval nog twee andere manieren.

“ Je kan het ook rustig aan doen”

Je kan het ook rustig aan doen. Stel, je wilt sterkere buikspieren. Tot vandaag deed je geen buikspieroefeningen. Je kan er dan voor kiezen om vanaf nu elke dag vijf sit-ups te gaan doen. Vervolgens blijf je dit doen totdat het doen van vijf sit-ups een echte nieuwe gewoonte is geworden. Het geeft dan niet hoe lang dat duurt. Een dag. Een week. Een maand. Je houdt dit vol tot de vijf sit-ups de gewoonste zaak de wereld voor je zijn. Zodra het normaal is neem je de volgende stap. Je voegt een nieuwe oefening aan jouw dagelijks ritme toe en je doet die extra oefening weer net zo lang totdat ook dit patroon een gewoonte is. Dit proces van meerdere en langere of zwaardere oefeningen toevoegen herhaal je net zo lang tot jij jouw doel hebt bereikt. Het nadeel van deze manier van veranderen is dat het lang kan duren voordat jij jouw doel bereikt. Het voordeel van rustig veranderen is dat het vaak een duurzame verandering oplevert. Als dit jou onvoldoende aanspreekt kan jij voor een derde route kiezen.

“Op deze manier maak jij de weg vrij voor verandering”

Het kan handig zijn om te onderzoeken wat de reden is van huidige gedrag. Kijk eens naar wat je tegenhoudt om te veranderen. Schrijf daarbij op wat het eerste bij je opkomt. Bekijk daarna wat je hebt opgeschreven en kijk of jij de redenen die je hebt genoteerd kan gaan verminderen of wegnemen. Jij doet bijvoorbeeld geen buikspieroefeningen omdat je dit alleen maar op een koude vloer kan doen in jouw huis. Kan jij een alternatief verzinnen waarmee jij op een warme plek wel jouw oefeningen kan doen? Mooi, voer dat dan uit.  Zo ga jij jouw lijst af en ruim jij jouw eigen blokkades op. Op deze manier maak jij de weg vrij voor verandering. Je zult zien dat jij een weg zonder hindernissen makkelijker neemt. Op deze manier zou veranderen zo maar eens eenvoudig kunnen lijken. Het “enige” wat je moet doen is eerlijk zijn naar jezelf.

“Veranderen is een proces dat bij het leven hoort”

Tot slot. Veranderen is een proces dat bij het leven hoort. Jouw manier hoeft niet hier beschreven te staan. Voor mij werken deze manieren in verschillende situaties goed. Maar… Jij kan alles op jouw manier aanpakken. Succes met het vinden van jouw wijze. Wil jij ondersteuning bij het vinden van jouw methode om te kunnen veranderen aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Bedankt voor het lezen van deze post.  Wil je mijn updates niet missen, dan kan je me ook volgen op LinkedIn of Twitter via @watzegtjan. Tot een volgende keer!

Jan Monster

Een gedachte over “Veranderen op 3 manieren

  1. Pingback: Dans op de fundamenten van een goede relatie | Janmonster.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.