Beweeg mee of breek

Je wilt jezelf zijn. Je wilt onafhankelijk zijn. Je wilt helemaal jouw eigen beslissingen nemen. Begrijpelijk. Hoe kan het dan toch zijn dat je ook zo nu en dan met een ander moet meebewegen? Dat komt omdat dit, volgens mij, voor een relatie ook nodig is – zoals ik in mijn blog van april schreef. Dit inzicht maakte bij heel wat lezers emoties en vragen los. Graag ga ik in op de vraag wanneer buigen omgaat in breken.

“Riet dat met de wind meebeweegt, breekt niet”

Als het hard stormt dan zie je takken van bomen breken. Riet langs een waterkant zie je zelden breken op zo’n moment. Zo gaat het ook in relaties. In stormachtige periodes is het belangrijk dat je met elkaar meebeweegt. Als je dat niet doet, kan iets breken. Iets bij jou. Iets bij de ander. Of de relatie breekt. En om terug te komen op de gelijkenis met riet. Ook al beweeg je mee, je veert weer terug. Als je beweegt kom je niet meer helemaal op dezelfde positie terug. Je staat weer net even anders. Maar meebewegen betekent niet dat je echt anders wordt. Beweeg mee, zet jezelf net even anders neer en blijf jezelf.

“Riet dat breekt zal niet herstellen”

Beweeg mee zolang het bij jou past. Ook riet kan breken als het onder te veel druk komt te staan. Als het riet breekt, of als jij breekt, dan ontstaat er schade. Vaak onherstelbare schade. Schade aan jezelf moet je zien te voorkomen. Zie daar de grens aan meebewegen. Jouw meebewegen stopt als het niet goed meer is voor jou. Soms heb je veel voor een ander over. Soms kan je best jouw grens opschuiven. Bedenk dat alleen jij weet wat jouw grens is. Alleen jij weet waar jouw breekpunt ligt. Wees helder over jouw grens. Als de ander jouw grenzen kent, dan kan de ander zijn bewegen daarop aanpassen.

“Als de ander niet met jou meebeweegt, breek dan”

Houd rekening met een ander. Een ander zal ook rekening met jou moeten houden. Als iemand geen rekening met je houdt, is dat niet fout. Soms kan je prima los van elkaar dingen doen. Het is ook helemaal goed om het niet altijd met elkaar eens te zijn. Maar als jij te ver weg gaat van jezelf om mee te bewegen met de ander, dan gaat er iets fout. Als de ander jouw grenzen overgaat, breek dan. Niet de ander of jezelf, maar breek jullie verbond. Soms is het iets kleins en dan besluit je samen om op dat gebied ieder jouw eigen weg te gaan. Soms is voor jou iets zo belangrijk dat een volledig breuk nodig is.

“Breek met jouw vastgeroeste patronen”

Bewaak jouw grenzen. Breek met een ander als dat goed voor jou is. Breek met vastgeroeste patronen. Wees daarbij ook eerlijk naar jezelf. Toets eens bij een ander of iets echt belangrijk voor je is. Of praat met iemand of jouw gewoontes nog goed voor je zijn. Wil je een keer met mij van gedachten wisselen, laat het mij weten. Ik help je graag. Natuurlijk wel binnen mijn grenzen 😉

Wil je mijn blogs en posts niet missen, dan kan je me ook volgen op LinkedIn of op Instagram en Twitter waar je mij vindt als “@watzegtjan”. Tot een volgende keer!

Jan Monster

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.