De 3 manieren waarop jouw moeder je beïnvloedt

Na het overlijden van mijn moeder kwam ik tot de conclusie dat ze mij op 3 manieren sterk heeft beïnvloed. Haar invloed werkt zowel door in mijn privé als in mijn zakelijk leven. Zij maakt deel uit van wie ik ben. Aan de andere kant spreek ik regelmatig coachees die zeggen “ik ga het niet over mijn moeder hebben”. Ze hebben gelijk, want voor een coachingsvraag hoef je het helemaal niet over jouw moeder te hebben. Toch merk ik dat als je jezelf wilt leren kennen het in ieder geval handig is om te kijken naar wat voor invloed jouw ouders op je hebben gehad, want:

“Jouw ouders zouden je zomaar voor een groot deel gevormd kunnen hebben”

Vandaar dat ik wil kijken naar de invloed van moeders op ons leven. Om te beginnen is er één invloed waar je niet om heen kunt:

“Degene die jou jouw genen heeft gegeven, laat daarmee ook zijn sporen na”

Hoe je het ook wendt of keert, jouw moeder en jouw vader hebben genetisch bepaald hoe je, in ieder geval fysiek, in elkaar steekt. Jouw lichaam bepaalt weer voor een groot deel de mogelijkheden en onmogelijkheden die je hebt. Je zult het moeten doen met het DNA wat je hebt meegekregen. Je kunt de mogelijkheden oprekken, trainen en ombuigen, maar:

“Je zult moeten accepteren dat jouw lichaam is wat het is”

Natuurlijk kan je sporten, je laten opereren en weet ik wat niet meer, maar jouw basismateriaal is en blijft hetzelfde en je zult het er mee moeten doen.

Wat daarnaast van invloed op je zal zijn, zijn de standaard zinnetjes en boodschappen die jouw moeder vanaf dag één aan je heeft meegegeven. Ga voor jezelf maar eens na, als jij aan jouw moeder denkt, wat is dan het eerst zinnetje dat bij je opkomt? Want:

“Hoe oud je ook bent, de vaste zinnetjes van jouw moeder zitten nog altijd in jouw hoofd”

Hoe erg en vervelend je zo’n zinnetje ook kan vinden, meestal – als je dit onderzoekt – is de boodschap van zo’n zinnetje toch vaak ook een onderdeel geworden van jouw eigen normen en waarden. Of, en dat is de derde manier hoe jouw ouders invloed op jouw leven hebben, je doet juist niet wat jouw moeder altijd zei. Je wilt het nou eenmaal anders doen dan jouw moeder of zoals  het al schreef in het gedicht ‘De regenworm en zijn moeder’:

“Dus doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht”
uit ‘De regenworm en zijn moeder’ van Annie M.G. Schmidt

Door bewust niet te doen wat jouw moeder heeft gezegd, is ze juist toch weer van invloed. Maar, als je je afvraagt: “heb ik dan helemaal geen eigen inbreng?”, dan is het belangrijk dat ik minimaal nog één ding duidelijk maak:

“Jouw ouders hebben jou op veel manieren gevormd, maar uiteindelijk ben jij degene die kiest wat je ermee doet”

Jij bent de stuurman van jouw leven, alleen het is wel handig om te weten hoe de boot waarmee je vaart, tot stand gekomen is. Het kan je namelijk helpen verbeteringen aan te brengen. Dus:

“Weet waar je vandaan komt en kies jouw eigen richting”

Tot slot. Deze update zijn gedachten die mij helpen in mijn leven. Bedankt voor het lezen. Ik kan me zo maar voorstellen dat je er verder over wilt praten. Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Wil je mijn posts niet missen, dan kan je me ook volgen op Twitter via @watzegtjan. Tot een volgende keer!

Jan Monster

Een gedachte over “De 3 manieren waarop jouw moeder je beïnvloedt

  1. Pingback: Vier het leven: de verjaardag | WatzegtJan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.