Stoppen met gewoontes

“Dan zou het voor mij echt niet meer hoeven”. Iemand zei dat laatst op een verjaardag tegen mij omdat ik net had verteld dat ik geen alcohol meer drink en vegetarisch eet. Ik schrok van de heftige reactie. Waarom zegt iemand dit? Wanneer is een leven niet meer waard om geleefd te worden? Een leven zonder mobieltje? Zonder wijn? Zonder auto? Voor mij is mijn leven zonder vlees en zonder alcohol minstens net zo leuk als toen ik beide dingen nog wel nuttigde.

“Doe wat jij zelf wilt”

Wat voor mij goed is, is niet per se goed voor een ander. Als ik vertel dat ik iets anders doe, zeg ik daarmee niet dat de ander dat ook moet gaan doen. Het is mijn keuze om mijn leven te leiden zoals ik dat doe. Wat mij betreft leidt iedereen zijn leven op zijn of haar manier. Zolang je er niemand anders daarmee kwaad doet, ben je wat mij betreft vrij om te doen wat je wilt.

“Doe wat goed voor jou is”

De directe aanleiding voor het stoppen met het eten van vlees, was een test. Door anders te gaan eten zouden mijn bloedwaardes moeten veranderen. Na drie maanden van anders eten bleken mijn bloedwaarden binnen de normen te zijn. Stoppen met vlees eten, samen met wat andere veranderingen, bleken goed voor mij te zijn. Waarom zou ik iets wat goed voor mij is, niet blijven doen? Nou blijf ik wel vaker dingen doen die niet goed voor mij zijn, dus er is blijkbaar iets anders waardoor ik toch geen vlees meer ben gaan eten.

“Doe wat goed voelt”

Ik las laatst in het boek “Hoe word je 100?”, dat je een nieuwe activiteit alleen volhoudt als jij het echt leuk vindt om te doen. Anders gezegd, ik houd een verandering vol als ik mij er goed bij voel. Ik voel mij energieker door geen vlees meer te eten. Ik voel mij beter omdat er voor mijn eten geen levend wezen hoefde te sterven.

Misschien lukt het daarom niet om minder suiker te eten. Zoetigheid eten voelt op het moment dat ik het eet heel goed. Pas later komt het mindere gevoel. Het aanpassen van mijn gedrag is lastig als ik op korte termijn mij lekker voel en pas op langere termijn voel dat het niet goed voor me is.

“Zonder meer”

Doen wat ik zelf wil, hangt af van waar ik mij goed bij voel of wat goed voor mij is. Er zijn vast nog dingen, waarvan ik onbewust denk dat ik niet zonder kan. Wat het stoppen met vlees eten mij heeft geleerd, is dat ik als achttienjarige misschien dacht niet zonder te kunnen, maar dat zoiets later in mijn leven kan veranderen. Misschien kan ik in de toekomst nog veel meer dingen missen en toch een leuk leven hebben. Ik ga het zien.

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open, doordringend en evenwichtig. Ik onderzoek wie ik ben en wat ik wil/kan veranderen. Wil jij mijn zoektocht niet missen volg dan de “Wat zegt Jan” pagina’s op WordPress.com, LinkedIn, Twitter en Instagram. Wil je een keer met mij van gedachten wisselen dan kan je hier contact met me opnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.