Neem de tijd om terug te kijken

De tijd vliegt voorbij. Aan het begin van dit jaar had ik het idee om mijzelf het motto mee te geven “laat jezelf zien in 2017”. In de tijd van goede voornemens en frisse moed is het makkelijk om zoiets te roepen. Nu neem ik graag de tijd om terug te kijken en te zien wat ik heb gedaan met mijn motto van dit jaar.

“Laat de feiten voor zichzelf spreken”

Ik ben een denker, een analyticus. Ik houd van feiten en cijfers. Wat zeggen de getallen over of ik iets met mijn motto heb gedaan? Ik heb dit jaar meer blogs dan ooit geschreven. Ik schreef er vorig jaar maar drie tegenover negentien dit jaar. Aan de andere kant heb ik minder bezoekers op mijn website gehad en lijk ik dus juist minder zichtbaar te zijn geweest. Of weer anders, als ik het aantal views op LinkedIn vergelijk met de vorige jaren ben ik juist weer heel zichtbaar geweest. Kortom feiten & cijfers zijn alleen maar feiten binnen een bepaalde context. De waarheid ligt in het midden.

“Laat jouw innerlijke stem jezelf toespreken”

Ik wil de feiten onder ogen zien. Toch is mijn gevoel nog altijd belangrijker dan harde feiten. Als ik een knagend gevoel heb over mijzelf, dan kan ik nog zoveel getallen op een rijtje hebben, maar ik zal mij niet goed voelen. Dat gevoel van kwetsbaarheid heb ik omgezet in mijn blogs, waarmee deze veel persoonlijker zijn geworden. Over mijn liefde voor yoga of verjaardagen. Over het stoppen van vlees eten of alcohol drinken. Het voelt goed om zo dicht bij mijzelf te blijven. Het voelt goed om mijn echte ik te laten zien. Dus ja, ik heb mijzelf echt aan jullie laten zien.

“Niemand behaagt iedereen altijd”

Niemand vindt alles wat je doet leuk. Als ik mijzelf ben, is dat ieder geval zo. Als ik mij niet probeer aan te passen aan anderen, dan vinden zij niet alles wat ik doe leuk. Zo ook dit jaar, Ik heb geschreven over wat mij bezighoudt en ik zag dat het ene onderwerp meer aansprak dan het andere. Zou ik altijd willen “scoren” dan zou ik moeten schrijven over wat mijn volgers graag lezen, in plaats van te schrijven over wat mij bezighoudt. Tsja.

“Volhouden om mijzelf te laten zien”

Ik blogde dit jaar over wat mij bezighield. Soms werd er veel geklikt, geliket en gereageerd. Er waren populaire blogs, zoals het blog over afscheid nemen. Er waren minder populaire blogs, zoals over Thich Nhát Hanh. Ik ben blij met beide blogs omdat ik ze schreef vanuit mijzelf. Mijzelf zijn kan ik mijn hele leven volhouden en vanuit mijzelf blogs schrijven dus ook.

“Bedankt dat jij erbij was”

Het is mij gelukt om in 2017 mijzelf te laten zien, mijzelf te veranderen en in mijn blogs mijzelf te kunnen zijn. Dank je wel dat jij daar onderdeel van uit hebt gemaakt. Tot volgend jaar.

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open, doordringend en evenwichtig. Ik onderzoek wie ik ben en wat ik wil/kan veranderen. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de “Wat zegt Jan” pagina’s op WordPress.com, LinkedIn, Twitter en Instagram. Wil je een keer met mij van gedachten wisselen dan kan je hier contact met me opnemen.

Het is veel leuker om vooruit te komen dan om terug te kijken. – David Bowie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.