Yoga is juist voor mannen

Uit onderzoek blijkt dat 1,6 miljoen Nederlanders aan yoga doen. Van hen is 36% man. Toch als ik vertel dat ik aan yoga doe, krijg ik vaak de volgende reactie: “Goh, dat hoor je niet veel, een man die aan yoga doet”. Het is dit geluid dat mij twintig jaar heeft doen aarzelen om aan yoga te beginnen. En dat is achteraf gezien best jammer. Mocht jij twijfelen of je aan yoga wilt gaan doen, lees dan hieronder mijn drie redenen om een paar keer per week op een yoga mat te staan.

“Versterk jezelf beetje bij beetje”

Ik heb onder andere aan tennis en judo gedaan. Deze sporten hebben mij niet geholpen met mijn chronische rugpijn. Sinds ik drie jaar geleden met yoga ben begonnen is mijn rugpijn verdwenen, waar ik dagelijks blij om ben. Ik ben er van overtuigd dat dit een effect is van de houdingen waar ik bij yoga in ga staan of liggen. Om de poses te kunnen uitvoeren en te kunnen volhouden moet ik al mijn core-spieren aanspannen. Op deze manier zijn de spieren beetje bij beetje sterker geworden. Yoga heeft mij dus fysiek versterkt. Maar er is meer.

“Leer omgaan met je beperkingen”

Door yoga word ik geconfronteerd met mijn beperkingen -zoals stijfheid- en daar houd ik niet van. Ik doe graag alles goed. Yoga leerde mij dat het goed is als ik alles binnen mijn mogelijkheden doe. Bijvoorbeeld kan ik soms bij de boom-houding op één been staan of soms lukt het alleen met een teen aan de grond. Ik doe wat ik op dat moment kan. Na drie jaar merk ik dat ik meer kan dan ooit. Toch kan ik ook nu nog ontevreden zijn, omdat ik ook voel dat het nog beter kan. Yoga leert mij te ervaren dat ik mijzelf kan blijven verbeteren en dat ik ook tevreden mag zijn met wat ik nu kan. Yoga heeft mij dus ook mentaal versterkt.

“Gebruik je adem om je te ondersteunen”

Mentaal en fysiek. Het komt samen in mijn adem. Als ik lang in een houding wil staan, dan is mijn adem mijn steun en toeverlaat. Door mijn focus te leggen op mijn adem, komt er ruimte en daarmee ontspanning. Vanuit ruimte en ontspanning bereik ik meer dan als ik krampachtig van alles probeer te controleren. Sinds ik dit op de yoga mat heb ervaren, kan ik dit in mijn dagelijks werk toepassen. Ik probeer te ademen, te ontspannen en los te laten. Als ik dit toepas ben ik effectiever dan ooit.

“Juist is goed”

Maar de belangrijkste reden om aan yoga te doen is dat ik het gewoonweg leuk vind. Yoga is goed voor mij. Misschien is het voor meer mannen (en vrouwen) goed om zichzelf van binnenuit te versterken, om beperkingen te aanvaarden en om adem in te zetten voor ontspanning. Twijfel je nog en wil je een keer samen met mij “ademen” om te kijken of het ook voor jou werkt, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik neem er graag de tijd voor.

Jan Monster

Een gedachte over “Yoga is juist voor mannen

  1. Yoga is goed voor rugklachten. Veel vrouwen doen het ook daarom. Haha, samen met jou ademen. Grappig als iemand dat tegen je zegt. Meer mannen aan de yoga. Heel goed. Een beetje je lijf voelen, en met die ziel aan de gang. Dat vooral.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.