Een lach doet wonderen

Kijk naar de foto bij dit blog. Zie de gulle lach. Zie de geïnteresseerde ogen. Zie de warmte. Voel je dat ook zo? Zie daar de kracht van de lach. De kracht van een wonder. Een lach straalt liefde, genegenheid en openheid uit. Ik word er blij van. En als ik mij niet vergis, jij misschien ook wel.

“Een lach kan je doen smelten”

Soms ben ik boos. En ik loop op straat lekker boos te zijn. Iemand loopt mij tegemoet en kijkt mij met vriendelijke ogen glimlachend aan en groet. Ik groet ondanks mijzelf terug, maar loop stug door. Ik ben immers boos. Toch merk ik dat ik een lichtere tred krijg en de donkere wolken om mijn hoofd verdwijnen. De onbekende met de vriendelijke blik heeft mijn dag beter gemaakt. Dit is mij wel vaker overkomen en omdat ik merkte wat het mij gedaan heeft, probeer ik sindsdien vriendelijk lachend passanten te groeten. Ik weet niet of het bij de anderen hetzelfde effect zal hebben als het soms op mij heeft gehad, maar het kost me niets en ik word er zelf in ieder geval blijer van.

“Het effect van een lach is groter als je het meent”

Ik weet dat ik niet altijd even vrolijk ben en toch neem ik mijn lach altijd mee. Voor iemand die ik bij een wandeling tegenkomt, zal het niet altijd zichtbaar zijn dat achter mijn lach een ander gevoel zit. Maar diezelfde lach in persoonlijker verkeer is niet altijd toepasselijk. Lachen terwijl ik boos, bang of verdrietig ben, is gewoon soms niet handig. Ik geef dan gemengde signalen af. Als ik het namelijk toch doe, zie ik dat ik niet begrepen word. En dat is niet raar. Vandaar dat ik sinds kort heb besloten altijd te lachen, maar dan alleen als ik ook van binnen lach. Ook naar mede-wandelaars. Gelukkig voor hen word ik meestal rustig en blij van wandelen, dus ze zullen mij nog veel zien lachen.

“Er is vaak reden tot lachen”

Het leven lacht mij sowieso toe. Goede gezondheid, een prachtige vrouw, twee geweldige zonen, een betrokken vader, een kroelgrage hond die ik heerlijk kan uitlaten, fijne yoga, een afwisselende baan waar ik mijn vindingrijkheid in kwijt kan en jullie – de geïnteresseerde lezers van dit soort blogs waar ik mijn verhaal in kwijt kan. Kortom, als ik mijn zegeningen op een rijtje zet, dan zal je mij vaker wel dan niet zien lachen. Maar soms dus niet, want ondanks al dit moois zal ook ik het soms even niet naar mijn zin hebben. Ik hoop dat jij dan even naar mij lacht. Alvast bedankt.

“Samen lachen”
Wil je een keer samen met lachen, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik verheug mij er op. Wil jij mijn gedachten niet missen volg dan de “Wat zegt Jan” pagina’s op WordPress.com, LinkedIn, Twitter en Instagram.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.