Met terugwerkende kracht bestaat niet

Met terugwerkende kracht bestaat niet

Er bestaat geen kracht die mij weer een gezond lijf gaat geven. De kracht van het nu helpt mij wel met het accepteren van mijn zijn. (Beeld WatZegtJan januari 2023)

Je kan best wel eens terugkijken op je leven. Je kan ook best fantaseren over de toekomst van je leven. Ik bezondig mij dan ook regelmatig aan deze activiteiten. En wat blijkt? Ze hebben weinig tot geen nut. Natuurlijk kan en mag ik dromen en hopen . Dat dromen heeft zeker invloed op hoe de toekomst zich zal gaan vormen.

Aan sommige nieuwe dingen is het lastig wennenMaar mijn gedroomde toekomst is niet bewaarheid geworden. Ik zit nu midden in dat rouwproces. Er zijn mensen die bemoedigende woorden tegen mij zeggen. ”Je gaat vanzelf wennen aan deze Jan 2.0”. Nou heb ik de afgelopen jaren heel wat met software gewerkt en daarom valt dat zinnetje net verkeerd. Hoezo 2.0? Ik heb helemaal geen upgrade gehad. Ik heb eerder een “roll-back” gehad naar een eerdere en mindere bèta-versie.

Ik verlies het bijna altijd van mijn jongere zelfMijn uitdaging zit misschien juist in het feit dat ik mij de vorige versie van mijzelf zo goed kan herinneren. Hierdoor is het lastig om mijn huidige versie niet constant met die oude gezonde versie te vergelijken. Die vergelijking valt namelijk eigenlijk bijna altijd slechter uit. Als ik niet oplet word ik van al die vergelijkingen alleen maar verdrietig en gefrustreerd.

Resultaten uit het verleden kan je niet meer veranderenIn het nu kan ik niets met het verleden. Ik kan het verleden niet veranderen. En er is niets aan het verleden dat ik zou kunnen veranderen waardoor de uitkomst in het nu anders zou zijn. Ik had niet nog gezonder kunnen leven; niet nog minder roken of drinken (want dat deed ik allebei niet) of nog meer moeten bewegen of nog meer “zen” kunnen zijn. De artsen noemen een dissectie domme pech, waar je niets aan kan doen en een veranderd verleden had mij dus waarschijnlijk niet geholpen.

Controle is een illusie die tot frustratie leidt.

De gedachte dat de uitkomst van mijn leven niet in mijn controle ligt was altijd al een bron van stress. Ik heb altijd geprobeerd om mijn leven zo goed mogelijk te regelen ofwel alles onder controle te hebben. Ik probeerde ook altijd ongewenste resultaten met terugwerkende kracht te verbeteren. Het mooie van mijn werk was dat dat ook vaak kon. Dingen die niet goed geprogrammeerd waren kon je opnieuw laten programmeren en ontstane datafouten kon je herstellen en eventueel herberekenen.

Een virtuele wereld is leuk en maakbaar, maar niet echtMisschien vond en vind ik daarom mijn werk wel zo leuk. Ik kon in de virtuele IT-wereld veel meer controle uitoefenen dan ik ooit in mijn eigen dagelijkse realiteit heb gekund. Gelukkig brachten yoga en meditatie mij rust in dat dagelijks leven. Op die manier had ik ongemerkt toch weer controle op dat wat niet te controleren was. Door iets als yoga te doen, kon ik zorgen dat mijn controle-neiging wat meer naar de achtergrond verdween en ik dingen eventjes kon laten voor wat ze waren. Ik voelde mij hierdoor een gelukkig en bevoorrecht mens.

Laat het idee dat je alles onder controle moet hebben maar gaanDoor mijn huidige fysieke en mentale beperkingen is nu ook mijn schijngevoel van controle verdwenen. Ik mocht het misschien altijd al geweten hebben, dat ik het leven niet onder controle had. Maar door met yoga en meditatie bij mijzelf rust te creëren, voelde het onbewust alsof ik zelf aan het roer stond van dat geluksgevoel.

Door je over te geven aan wat is, erken je dat je niet over alles macht hebt.Ik stond ook aan het roer, maar niet omdat ik wat deed, maar juist omdat ik dingen losliet. In dat loslaten zit voor mij ook het recept voor geluk in mijn huidige omstandigheden. Ik was altijd al machteloos, maar ik voel nu heel erg direct dat ik maar weinig dingen naar mijn hand kan zetten. Door mijzelf over te geven aan de werkelijkheid, geef ik de strijd op en daarmee ook gevoelens van stress en frustratie. Er bestaat geen kracht die mij terugwerkend of voorwaarts weer een gezond lijf of onbeschadigde hersenen gaat geven. De enige kracht die mij gelukkig gaat maken is de kracht van het hier en nu. Ik voel me gelukkig en tevreden als ik de dingen maar met volle aandacht doe. Ik ga mijn verminderde kracht daar dan ook maar op inzetten.

Alles wat je volledig aanvaardt, brengt je vrede. Dat is het wonder van de overgave. - Eckhart Tolle

 

 

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je verder praten over dit blog, dan kan je hier contact met me opnemen. Wil jij mijn zoektocht naar mijzelf niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.