Je krijgt helderheid terug door niet te drinken

Je krijgt helderheid terug door niet te drinkenIk drink alweer zo’n vijf jaar niet. Je begrijpt waarschijnlijk wat ik hiermee bedoel. Inderdaad ik drink al vijf jaar geen alcohol meer. Het feit dat iedereen dit zo makkelijk begrijpt geeft misschien wel aan hoe zeer het alcoholgebruik is ingeburgerd in onze maatschappij. Ik merk dat vooral als ik vertel dat ik niet drink. Je moet je een soort van verantwoorden waarom je niet drinkt. En je moet antwoord kunnen geven op de vraag wat je wel niet terugkrijgt voor deze ontbering.

Totdat je een verandering hebt ondergaan, kan het onmogelijk lijkenLaat ik duidelijk zijn: ik begrijp het. Toen ik nog dronk kon ik me niet voorstellen hoe het was om niet te drinken. Dit was zeker een van de redenen om te stoppen met alcohol. Alcohol en het gevoel dat het je geeft, ontneemt je op een bepaalde manier je vrijheid. Sommigen van ons – dit gold dan weer niet voor mij – durven pas te praten, te dansen of iets anders extraverts te doen als zij licht beschonken zijn. Je bent dan dus afhankelijk van alcohol om in actie te komen. Anders gezegd: je bent onvrij.

Het is een kunst om je voelsprieten in te trekken – als het lukt word je vrijerIk heb er in alle situaties een hekel aan als ik geen keuze lijk te hebben. Dan ga ik in verzet. Ik wil kunnen kiezen wat ik wil doen. Voor mijn gevoel ontnam de gewoonte van alcohol drinken mij soms de keuze om mij anders te gedragen. Voor mij was het namelijk juist moeilijker om mij terug te trekken, om mij introvert te gedragen. Door te drinken verdoofde ik mijn scherpte en mijn neiging om naar buiten te treden. Drank gaf mij het excuus om mij terug te trekken.

Yoga kan je van alles brengen: flexibiliteit, kracht, aarding en rustEen van de redenen om aan yoga te beginnen was voor mij om mijn vrijheid terug te krijgen. Ik wilde ’s-avonds op de bank niet automatisch gaan snoepen, snacken en/of drinken. Door in de avond naar de sportschool te gaan om yoga te gaan doen, kreeg ik een alternatief voor mijn vastgeroeste gedrag. Daarna bracht yoga mij nog veel meer.

Je gaat yoga doen voor de ene reden en je blijft het doen om een andereHet achtvoudige pad van yoga heeft onder andere “pratyahara”. Dit gaat erover dat jouw zintuigen zich naar binnen gaan richten in plaats van naar buiten. In het begin ging dat voor mij vooral over hoe je bepaalde yoga asana’s ofwel oefeningen ervaarde. Hoe langer je dit zelfonderzoek doet, hoe vaker jij je interne “temperatuur” opneemt. Hoe voel ik me? Wat doet dit met me? Wat komt er nu (voor emotie) bij mij boven? Wil ik dit?

Stop wat je automatisch ging doen en vraag je af of je dat wel wilDie laatste vraag is dat hele korte moment waarop jij je keuzevrijheid terugkrijgt. Als je wordt overmand door angst of verlangens dan doe je dingen vaak op de automatische piloot. Soms heel nuttig, maar vaker is een moment van reflectie nog nuttiger. Soms moet je heel even ademen voordat je doet wat je normaal zou gaan doen. Door niet meer te drinken, heb ik dat moment teruggekregen. Ik ben vrij om moe, narrig, extravert en nog veel meer te zijn, zonder dat daar het excuus van alcohol aan ten grondslag ligt. Dat is in sommige sociale situaties lastig en die “pijn” moet je leren verduren. Maar als je dat lukt krijg jij jezelf terug. Persoonlijk vind ik mijzelf-zijn het fijnste wat er is.

Zonder filter ziet niet alles er even mooi uit, maar je ziet wat er echt isIedereen die wel eens een glaasje (te veel) heeft gedronken weet dat je dan niet alles meer even scherp ziet. Of het nu door het niet meer drinken, of door de Transactionele Analyse training, of door yoga of door meditatiebeoefening komt, ik zou het niet weten, maar ik ben vandaag de dag dichter bij wat ik van binnen voel en nog dieper bij wat ik van binnen “weet”. Niet alles, maar veel is voor mij helder. In ieder geval is duidelijk dat mijn huidige leven heel naturel of natuurlijk aanvoelt. Het is nu heerlijk, helder en helend.

Als je vredig en helder bent, trek je geen ongelukken aan. - Thich Nhat Hanh

Uit: Werk – aandacht voor elk moment van de dag

 

 

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je verder praten over dit blog, dan kan je hier contact met me opnemen. Wil jij mijn zoektocht naar mijzelf niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.