Jij bent een wonder

Jij bent een wonderAls je ooit een pasgeboren baby in je armen hebt gehad, ken je misschien het gevoel dat een leven een wonder is. Het is een wonder dat alle cellen op de juiste manier bij elkaar zijn gekomen en dat er een functionerend wezen uit is ontstaan. Tegen de tijd dat zo’n baby een puber is, vindt zij of hij zichzelf helemaal niet bijzonder meer. Nog erger – we vinden onszelf vaak dan te gewoon, middelmatig of zelfs minderwaardig en dat is onterecht.

We spiegelen ons vaak aan een topper, waardoor we flets afstekenLaat ik voor dit blog gewoon de foto die erboven staat als uitgangspunt nemen. Ik voelde mij top op dat moment, maar kijk naar mijn haar. Het zit plat. Het staat alle kanten op. Het is te dun. Het is … verzin zelf ook maar iets negatiefs. Is dat echt zo? Dat laat ik graag jou over maar als ik mij vergelijk met een Nederlandse influencer met een mooie kop met haar, dan steekt mijn coupe er mager bij af. Ben ik hierdoor gewoontjes, middelmatig of minderwaardig? Zo voelt het voor mij niet.

Door anderen als minder af te schilderen kunnen we ons superieur voelenNou ken ik genoeg mannen die daarentegen jaloers zouden zijn op de hoeveelheid haar in combinatie met mijn leeftijd. Velen hebben minder haar of zijn al (deels) kaal. Om mijzelf beter te doen voelen over “my-bad-hair-day” zou ik dat kunnen relativeren door aan deze mannen te denken. In de overtreffende trap zou ik mijzelf zelfs bijzonder, bovengemiddeld of superieur kunnen voelen. Zo voelt het voor mij niet, al helemaal niet op het moment van de foto, toen was ik gewoon blij.

Open je hart en voel dat de persoon tegenover je ook een mens isIk, jij, wij, allemaal zijn we sociale wezens. Wij hebben het nodig voor onze gezondheid om met andere mensen om te gaan. Maar op een of andere manier schieten we daarbij vaak in de vergelijking. We verlangen dat we net zo snel, slim of slank zijn als de ander of we zijn bang dat we te oud, te klein of te ouderwets worden gevonden. Terwijl als we echt verbinding maken met een ander, dan zullen al deze uiterlijkheden wegvallen en zal blijken dat de ander ook maar een mens is. Een mens met sterke en minder sterke kanten; met goede buien en met een slecht humeur en zelfs met zelfvertrouwen over het ene en een minderwaardigheidscomplex over het andere. Voor mij voelt het aan of wij allen helemaal niet zo veel verschillen.

Gebruiken je zintuigen en voel je één met alles om je heenAls we dan zo gewoon zijn, waarom zou ik dan toch zeggen dat jij een wonder bent? Voordat ik dat beantwoord, maak ik graag een voor mij cruciale tussenstap. Door te mediteren ervaar ik de wereld langzamerhand anders dan voorheen. Op een of andere manier zie, ruik en voel ik dingen anders. Opeens merk ik andere dingen op tijdens wandelingen, soms zie ik dingen voor het eerst terwijl ze er al jaren zijn. Soms gaat het opmerken een niveau dieper. Dan ervaar ik dat iets bestaat uit vele bouwstenen. Zoals sneeuw of een boom uit verschillende elementen kan bestaan, zoals koolstof, zuurstof en waterstof. Nee, ik zie het niet letterlijk, maar ervaar dat de boom niet alleen de uiterlijke schil of verschijningsvorm is, maar dat deze een complex ding of wezen is.

Jij bent een unieke configuratie – an one-of-a-kind collectibleEn daar heb je het antwoord op de vraag waarom jij een wonder bent. Jij hebt jouw eigen unieke samenstelling. Jij, die op een dag ontstond, jij die nu bestaat, jij die op een gegeven moment gaat verdwijnen en die dan oplost en één wordt met alles eromheen. Dat jij hier en nu existeert, precies zoals jij bent, is uniek. Zoals jij, is er geen ander en dus kan jij altijd iets speciaals (wat alleen jij in je hebt) op deze wereld brengen.

Heb respect voor jezelf en voor al die andere unieke mensen om je heen

Bizar dus hoe bijzonder jij wel niet bent. Dat roept bij velen vragen op want hoe kan ik bijzonder zijn, terwijl een ander dat ook is? Ik heb het hierboven enigszins rationeel proberen uit te leggen, maar ik vermoed dat je het alleen kan ervaren. Begin maar eens te voelen hoe bijzonder jij bent en wat voor wonder het is dat jij op deze aardbol rondloopt. Geniet van het gevoel dat je een wonder bent en wees blij dat je met vele andere wonderen mag omgaan.

Our body is a wonder of life, just as everything surrounding us is a wonder of life - the gentle rain, the fresh air, a beautiful flower. Every one of us is a flower in the garden of humanity. - Thich Nhat Hanh - uit De wereld is mijn thuis

door Thich Nhat Hanh uit De wereld is mijn thuis

 

 

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je verder praten over dit blog, dan kan je hier contact met me opnemen. Wil jij mijn zoektocht naar mijzelf niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.