Meditatie is (g)een prestatie

Meditatie is (g)een prestatieAl jaren sta ik vroeg op. De laatste jaren zelfs wat vroeger – om vijf uur – zodat ik yoga oefeningen kan doen. En sinds een jaar is daar elke dag meditatie bijgekomen. Als ik dat deel met mensen krijg ik een aantal reacties: “Ik kan niet zo vroeg op staan hoor, wat knap”, “Hoe laat ga je dan naar bed?” en “Wat goed van je dat je dat elke dag doet!”. Eerlijk gezegd weet ik dan niet zo goed hoe ik moet reageren.

Vaak gebeuren dingen niet ineens, maar juist heel geleidelijk.In 2006 luisterde ik graag naar een nummer van Charlotte Gainsbourg dat 5:55 heette. Toeval was dat ik destijds vaak vanzelf wakker werd als die tijd op mijn wekker stond. Ook toen vonden mensen al dat ik vroeg opstond. Als je mij in die tijd had gezegd dat ik om vijf uur wakker zou moeten worden, dan had ik waarschijnlijk ook gepuft en gezucht. Weer langer geleden lag mijn natuurlijke wakker-worden-tijd nog later. Kortom ik ben in de loop der jaren veranderd. Dat gebeurde als vanzelf. Ik heb daar zeker wat voor gedaan – namelijk mijn wekker eerder zetten, voor het geval ik toch niet vanzelf wakker werd. Maar mijn lijf en ritme zijn gewoon veranderd, zonder dat ik er wat voor heb gedaan.

Met wat leuks in het vooruitzicht kom je makkelijker je bed uitWat mij betreft zijn er verder een aantal dingen die mij helpen. Ik slaap makkelijk in en dan slaap ik ook nog eens goed. Na zeven uur ben ik gewoonweg uitgerust en kan ik dus makkelijk opstaan. Wat volgens mij het nog makkelijker maakt om op te staan is dat er een aantal leuke dingen op mij wachten: yoga, meditatie, douchen, met de hond lopen, ontbijten en bloggen of werken. Ik gun het iedereen om elke dag te gaan slapen met de gedachte dat slaap een tijdmachine is naar de volgende dag en dat je dus graag in en uit die machine stapt.

Alles wat je doet kan je tonen wie je bentAlle activiteiten die ik ’s-ochtends ga doen vind ik leuk. Alleen ik vind ze niet elke dag of de hele tijd leuk. Yoga kan pijnlijk zijn, het kan regenen tijdens het uitlaten van de hond, de muesli kan muf smaken, er staat een vervelende klus op de rol op mijn werk of de meditatie is helemaal niet zen maar vol gedachten over minderwaardig zijn of een interne criticus die mij even terecht wijst. Maar uit ervaring weet ik dat yoga oefeningen mij flexibeler maken en lopen met de hond fitter, een volle maag voldaan, een afgeronde klus tevreden en een gedane meditatie mij bedachtzamer doen voelen.

Als alles twee kanten heeft dan is misschien alles wel éénWie mijn blogs leest, weet dat ik veel zaken van meerdere kanten probeer te bekijken. Mijn geest is altijd bezig met analyseren. Niet voor niets was mijn eerste Twitter-bio – Denk, Denker, Denkst. Nu ik een tijdje bezig ben met meditatie, leer ik mijn geest steeds beter kennen. Ik ben niet zen tijdens mijn meditaties. Ik kom mijzelf gewoon tegen met alle fijne en minder fijne kanten.

Meditatie is een pad en geen staat van zijnWat ik nu ga zeggen is geen algemene waarheid. Het is alleen hoe ik meditatie ervaar. Sommige mensen vinden mij steeds meer zen worden, terwijl anderen mij ook op andere momenten heel anders meemaken, maar toch merk ik bij mijzelf dat ik vertraagder reageer. Tijdens de meditatie leer ik kijken naar wat er bij mij opkomt zonder er iets mee te doen. Ik probeer niet gelijk een oordeel te hebben – niet negatief, maar ook niet positief. Door dit minstens één keer per dag te doen sijpelt dit ook mijn dagelijks leven binnen. Ik heb dan soms ook niet altijd meer een mening klaar. Ik reflecteer net wat meer – voordat ik wat zeg.

Wacht soms heel even met je mening, soms is er een andere beschikbaarZo is het voor mij ook met mijn reactie op de complimenten dat het goed is dat ik elke dag mediteer. Want wat doet dat met me? Het streelt mijn ego. Het wakkert mijn interne criticus aan, want ik zou het vaker en langer moeten doen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dus ik weet zelf niet wat ik ervan zou moeten vinden. Ik word blij van mediteren en vind het fijn dat ik een discipline van binnenuit heb om dit dagelijks op te pakken. Maar of het nou zo goed is dat ik mediteer? Ik weet het niet. Omdat het aanvoelt als een proces, als een weg, kan ik er niet makkelijk een label op plakken. Ik weet wel dat ik het iedereen gun om kennis te maken met meditatie, zodat zij ook kunnen ontdekken of het iets voor hen kan betekenen en zo ja, wat.

Buddha was asked: “What have you gained from Meditation?” He replied: “Nothing.” “However”, Buddha said, “let me tell you what I lost : Anger, Anxiety, Depression, Insecurity, Fear of Old, Age and Death.” - Fake Buddha Quotes

Fake Buddha Quotes

 

 

 

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je verder praten over dit blog, dan kan je hier contact met me opnemen. Wil jij mijn zoektocht naar mijzelf niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com.

Een gedachte over “Meditatie is (g)een prestatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.