Het gaat erom dat je dingen doet waar je blij van wordt

Laat los wat anderen van je vinden. Dit is zo’n kreet die je wel eens hoort. Alleen de uitvoering is zo makkelijk nog niet. De foto bij dit blog was zo’n moment. We liepen langs het strand en het waaide hard. Het was toch warm genoeg om mijn jas uit te doen. Bij het uitdoen blies de wind mijn jas bijna weg, waardoor mijn armen als vanzelf boven mijn hoofd gingen. Dit was zo’n lekkere ervaring dat ik lachend en gillend bleef staan genieten. Waarom dit zo voelde weet ik niet, maar soms voel je dat je iets moet doen, zonder dat zelf helemaal te begrijpen. Ik begreep in ieder geval wel dat ik zo “raar” stond te doen, althans raar voor een man van mijn leeftijd, Ik deed het omdat het leuk was! Als ik mijzelf wat had aangetrokken van de gedachte dat ik “raar-voor-mijn-leeftijd” deed, dan had ik het niet gedaan. Als ik had geluisterd naar mijn innerlijke criticus dan had ik dit moment van pure lol en vreugde gemist en dat terwijl als jij in vreugde leeft, jij ook nog eens voor anderen een prettige atmosfeer creëert.

Onwetendheid is de bron van alle kwaad. – Socrates

Natuurlijk moet je weten wanneer je je te gedragen hebt. Ja, je mag echt wel rekening houden met anderen. Alleen het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld met beide benen op de grond staan en tegelijkertijd oog voor het mystieke hebben. Ja, we hebben allemaal een rol in dit leven. Het is goed om te weten welke dat is. Maar pas op dat een rol – zoals die van volwassen man – niet je gaat overheersen en een masker wordt. Weet wanneer je dit doet. Zet dan je masker af en laat je echte gezicht zien. Mensen kunnen namelijk pas herkennen wie je werkelijk bent als je alles durft te laten zien.

Een dwaas die weet dat hij een dwaas is, is al wijzer dan een dwaas die denkt dat hij wijs is. – Boeddha

De vraag is, hoe je weet wie je bent? Is je gedrag een rol of een masker of is dit jouw pure rauwe ik? Ik denk dat je dit kan ontdekken door dingen gewoonweg te doen. We leren iets te doen door het te doen. Er is geen andere manier. Dit geldt voor tennissen en autorijden, maar dus ook voor jezelf leren kennen. Het bijzondere is dat niet alleen wat je doet iets zegt. Want ook wat je niet bent, bepaalt wie je bent.

Met de beste bedoelingen wordt vaak het grootste kwaad aangericht – René Gude

Ga wat doen. Probeer eens iets te doen wat buiten je comfortzone ligt. Kijk hoe ver je kunt gaan, maar blijf altijd geduldig, zacht en vriendelijk voor jezelf. Forceer dus niets want gras groeit niet door eraan te trekken, maar door de wortels water te geven. En als jij dan weer een gewoonte doorbroken hebt wees dan trots. Het is zo belangrijk om je pure zelf te laten horen. Het is onmogelijk de enorme menselijke behoefte om echt gehoord te worden te overschatten. Juist omdat we bang zijn om niet gehoord te worden, doen we soms helaas ook dingen die schadelijk zijn voor ons zelf of voor onze omgeving. Vervang daarom je door angst gedreven gedrag door liefde gedreven gedrag. Blijf daarbij terugkeren naar het hier en nu. Daar vind jij jezelf. Luister naar jezelf, je maakt er betere keuzes door.

Als je niet weet naar welke haven je vaart, is geen enkele wind gunstig – Seneca

Zeker als je naar jouw verleden kijkt, kan je zien wanneer je de keuzes hebt gemaakt vanuit angst in plaats vanuit liefde. Het leven kan dan weliswaar achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts geleefd worden. Dus leer van het verleden, maar blijf er niet in hangen. Negatieve gevoelens – toen en nu – zijn zoiets als niet graag geziene gasten. Ook al verschijnen ze in je leven, ze hoeven niet automatisch te blijven. Flauw gezegd, kies voor het hier en nu. Kies voor de liefde.

Een dwaas houdt vast aan het pad en raakt zijn weg kwijt. Een wijze verlaat het pad en vindt zijn weg. – Lao Tse

Ik hoop dat iedereen in ieder geval liefde voor zichzelf kan vinden. Zoek deze van binnen en als het niet lukt, zoek en vraag dan hulp. Laat je angst voor een nee, je niet verleiden om de vraag niet te stellen. Bedenk dat je soms geen muur plaatst om mensen buiten te houden, maar om te kijken of ze de moeite nemen om hem te doorbreken. Geef mensen die met jou verbinding willen maken dan wel een kans. Anders lukt het jou zeker niet. En als jij degene bent die een ander probeert te helpen, en de ander weigert hulp, laat dan los. Loslaten is de ander toestaan de realiteit onder ogen te zien.

Als iemand een vredige, rustige houding ontwikkelt, straalt dat uit naar zijn naasten – Dalai Lama

Hulp die uit je liefde geeft of ontvangt is zonder voorwaarden. Liefde is in vrijheid verbonden zijn. Dit geldt zowel voor vriendschappelijke als liefdesrelaties. Nogmaals, zoek het niet buiten jezelf, ook al kan een vriend, een coach of een geliefde je erbij helpen. Jij bent het startpunt. Wereldvrede begint ook met vrede vinden in jezelf. Vrede met al jouw mooie en lelijke kanten. Je zult zien dat er stilte en rust zal zijn als je vriendschap sluit met wat is. Jij in het hier en nu.

Moge je binnenkant en je buitenkant één zijn. – Socrates

Alles goed en wel zou je nu kunnen denken: al deze bespiegelingen spelen zich af in je hoofd, maar hoe zit het dan met je lijf? Dat heb je ook maar gekregen met al zijn eigenaardigheden en beperkingen. Daarop zou ik zeggen: als mijn lijf niet meewerkt, dan voel ik me geen slachtoffer, maar ga ik andere keuzes maken. Ook dan moet ik loslaten. Loslaten is elke dag nemen zoals hij komt en jezelf dan lief vinden. Je geest en je lichaam zijn elke dag anders en jezelf elk moment weer accepteren gaat je misschien wel wat geluk opleveren – zeker naar mate je ouder wordt. Het is immers geen kunst om oud te worden, het is een kunst ermee te leven. Om je kans op geluk te vergroten stel ik het volgende voor. Maak een lijst van de dingen waar je blij van wordt en besteed daar de meeste tijd aan. Nou zijn er twee soorten mensen. Zij die hun creativiteit gebruiken en zij die dat niet doen en tot welke jij behoort doet er niet toe. Kortom je lijst hoeft geen creatieve wereldschokkende bucket-list te zijn. Dit afgelopen “Corona”-jaar heb ik juist weer gemerkt dat het de kleine dingen zijn die mij gelukkig maken. Voor mij zijn dit wandelen, yoga, meditatie, (buiten de deur) eten, lezen, en een bioscoop- of museumbezoek. Waarbij ik dit allemaal op zichzelf al leuk vind, vind ik het nog leuker als ik dat mag delen met mensen waar ik van houd. Mijn conclusie: je kan al van simpele dingen blij worden. Ken jezelf en weet wat de dingen zijn waarvan jij blij wordt, maar misschien nog belangrijker: ga ze doen!

Soms is zelfs leven al een daad van moed. - Seneca

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je verder praten over dit blog, dan kan je hier contact met me opnemen. Wil jij mijn zoektocht naar mijzelf niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.