Alles wat je aandacht geeft wordt groter

Alles wat je aandacht geeft wordt groter - Man kijkt door verrekijkerLaatst hadden mijn vrouw en ik een keer “woorden”. Dat is een mooie ouderwetste manier om te zeggen dat wij ruzie hadden. Maar misschien is het goed om het woorden te noemen, want de ruzie ging over woorden. Hoe meer we aan bepaalde woorden aandacht gaven, hoe groter en problematischer ze werden. Het duurde even voordat we door hadden dat de woorden en de betekenis die we er aan gaven te groot waren geworden. Door onze aandacht op andere woorden te leggen werden die belangrijker en doofde de ruzie uit.

Gewoon al erkennen dat je voelt dat iets niet klopt, kan je helpen een eerste stap te zettenDe start van het doven van de woordenstrijd kwam door we allebei voelden dat het raar was wat we aan het doen waren. We voelden het niet alleen, we zeiden het ook tegen elkaar. Behalve dat samen tot een conclusie komen al fijn is, was dit ook de start om te stoppen met de focus op het verkeerde te leggen.

Je beste werk komt niet uit je hoofd, maar uit je hartDe juiste focus was voor ons de liefde. Welke irritatie we ook met elkaar hadden, er is een basisgevoel van liefde voor elkaar dat zo fundamenteel is, dat dat altijd belangrijker is dan welk ongenoegen ook. Let wel, dat waar de frictie zat, was niet weg, maar het kreeg vanaf dat moment slechts de aandacht die het waard was. En dat was niet zo veel.

Gisteren was ik slim. Ik ging de wereld veranderen. Vandaag ben ik wijs. Ik verander mijzelfDit alles vond alweer een tijdje geleden plaats maar ik moest er aan terugdenken toen ik een boek las van Thich Nhat Hanh. Deze vroeg wanneer je voor het laatst jezelf had afgevraagd waaraan je het verdient dat je geliefde zo met je meeleeft. Toen moest ik dus aan de woordenstrijd terugdenken. Want ten tijde van het twist-moment wist ik ineens weer dat ik ten diepste blij ben met mijn vrouw. Ik wist ook wat mijzelf te doen stond. Ik moest mijn aandacht gaan verleggen. Daar kon zij niets aan doen. Zij kon mij niet veranderen. Alleen ik kan dingen anders (gaan) doen.

In mijn liefdesleven werkt het zo met aandacht, maar in het werkende leven is het ook zo. Op mijn werk spreken wij periodiek met elkaar af, waar we de komende tijd onze aandacht aan gaan geven. We stellen daarbij dan concrete doelen vast. En wat blijkt elke keer weer, we halen dat doel. Dat komt omdat we andere dingen niet (meer) doen en de meeste van onze energie gaat dan in het onderwerp van onze aandacht zitten. Daarmee doen we dus andere dingen minder (goed). De conclusie blijft hetzelfde. Daar waar je aandacht aan besteedt krijgt jouw energie en komt daarmee groter in beeld.

Ik kan niemand iets leren, ik kan iemand alleen laten nadenken.Dit alles zijn slechts mijn observaties. Maar ook in de leringen van de Boeddha staat dat het voeden van het voorwerp van je aandacht er voor zorgt dat dit kan groeien. Andersom gezegd, als je iets geen aandacht geeft dan bloedt het dood. Voor mij is dit waardevol om te bedenken. Het maakt mijn leven misschien zelfs makkelijker.

Volg je eigen normen en waarden in plaats van die van anderen.Mag je dan geen aandacht geven aan iets dat je vind dat er mis is? Zeker wel. Maar soms is iets wat mis is een detail of een minder belangrijk element en dan is de vraag of jij daar jouw energie aan wilt besteden. Volg daarbij jouw normen en ideeën, maar vooral jouw hart. Maar ik zou zeggen geef alleen aandacht aan de dingen waarvan je wilt dat ze groter worden en laat de rest links liggen.

Als je een omhelzing wilt, open dan je armen - Rumi

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je verder praten over dit blog, dan kan je hier contact met me opnemen. Wil jij mijn zoektocht naar mijzelf niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.