Jij bepaalt hoe je erin staat

Er gebeuren nou eenmaal dingen in je leven. Sommige dingen zijn leuk, maar helaas zijn er ook nare dingen die je overkomen. Hoe graag je ook zou willen, er zijn zaken waar je niets aan kan doen. Alhoewel. Je kan misschien één ding doen. Jouw houding bepaalt hoe je ervaart wat er is. Onderzoek eens wat dat voor jou zou kunnen betekenen.

Een mooie manier om dit te onderzoeken is fysiek. Dan voel je de effecten van hoe je staat namelijk letterlijk. Ga maar eens staan met jouw voeten op heupbreedte. Het enige wat je hoeft te doen is te staan met je voeten licht naar buiten gedraaid. Blijf staan, maar draai jouw voeten nu eens recht naar voren en voel het verschil tussen de twee houdingen. Misschien voel je dat als jouw voeten naar buiten gericht staan, de spieren in je onderrug en billen licht strakker staan. Terwijl met jouw voeten naar voren de “spanning” aan de voor- en achterkant meer gelijk voelt. Bijzonder toch, dat zo’n simpele verandering in het staan al zo’n effect heeft?

Je kan het effect van hoe je staat bij jezelf voelen en anderen kunnen het bij jou zien. Als jij je onzeker voelt hangen je schouders vast een beetje en is je rug wat ronder. Terwijl als jij je vol vertrouwen voelt, zijn je schouders waarschijnlijk naar achteren en is jouw kin licht naar boven. Dit gebeurt onbewust. Je kan jouw houding ook bewust sturen. Wil je iets echt graag voor elkaar krijgen bij jouw baas, dan kan jouw houding bepalend zijn voor hoe jouw vraag overkomt. Jij kan bepalen wat op dat moment passend is. Passend voor jou, voor de verhoudingen en voor de situatie. Tenminste als je de manier waarop jij erbij staat bewust aanpast

Laten we eerlijk zijn. Je kan er bewust voor kiezen hoe je jezelf neerzet, letterlijk en figuurlijk. Je kan er niet voor kiezen hoe de ander op jouw houding reageert. Ik heb gemerkt dat als ik bewust een bepaalde houding kies, er altijd iets gebeurt. Soms is de uitkomst niet direct wat ik wilde, maar er veranderde wel iets. Als jij dingen anders doet, dan verandert er iets. Het is dan aan jou om te onderzoeken wat je daar weer mee kan.

Het kan zijn dat het aanvoelt alsof jij jouw houding niet kan veranderen. Soms is dat ook zo. Er kunnen zaken zijn die jou tegenhouden en waar je niets aan kunt aanpassen. Dat is prima. Aan de andere kant is het soms ook zo, dat je gewend bent om op een bepaalde manier te staan. Probeer eens een antwoord te vinden op de vraag of er iets is dat je belemmert om jouw houding aan te passen. Wie weet wat een nieuwe houding aan nieuwe inzichten of mogelijkheden met zich mee brengt. Laten we blijven onderzoeken of de manier waarop we ergens in staan nog steeds het beste is. Wie weet waar het je brengt.

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je een keer samen met mij kijken hoe jij erin staat, dan kan je hier contact met me opnemen. Dit blog is geïnspireerd door mijn reis tot yogaleraar. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.