Ken de vrucht van een zucht

Een zucht geeft lucht aan een hart vol smart. Dit zou volgens het gezegde dus de vrucht van een zucht zijn. Je zorgen worden verlicht. De vraag is of dit echt zo is. Je zorgen of verdriet gaan namelijk niet weg door te zuchten. Dus wat heb je nou aan zuchten?

Als we naar de fysieke functie van zuchten kijken, is het niet meer dan een onderbreking van het ademritme. Meestal is het een reactie van je lichaam om weer tot een normale manier van ademen te komen. Je was gespannen en ademde hoog. Of doordat je iets geconcentreerd deed hield jij je adem in. Soms grijpt je lichaam in en laat je zuchten, waarna jouw adem zijn natuurlijke patroon weer vervolgt.

Ook is bekend dat veel zuchten samenhangt met hyperventilatie. Een zucht op zich kan dus herstellend zijn, maar structureel zuchten kan misschien tot ergere zaken leiden. Volgens een Belgische psychologe is zuchten meer dan iets fysieks. Het is een soort natuurlijke reset-knop voor de mens. Een diepe zucht kan daadwerkelijk opluchting geven. Deze twee kanten nodigen je uit om zelf te ervaren of zuchten jou helpt en het incidenteel is. Of dat zuchten jou juist stress oplevert en het structureel is. Jij bepaalt hoe jij je voelt. Jij bepaalt of een zucht jou helpt. Wees vooral eerlijk tegen jezelf.

Er zijn yoga tradities die zuchten stimuleren en er zijn yoga disciplines die één zucht per maand het maximum vinden. Ik word opgeleid in de laatste traditie. De gedachte is dat adem iets natuurlijks is. Als je zucht, dan heb jij je adem niet helemaal gebruikt en laat je waardevolle energie zo maar weg vloeien. Ik begrijp deze denkwijze. Zeker nu ik langer bezig ben met bewust ademen, merk ik hoe waardevol een volledige adem is. Het geeft rust in je lijf en hoofd. Alleen ben ik een mens. Er komt van alles op mij af, zowel zakelijk als privé, zowel mentaal als fysiek. Tot alles wat mij “overkomt” moet ik mij verhouden en dat is niet altijd even makkelijk. Een raar plekje op je huid, waarvan de dokter gelukkig zegt dat het normaal is. Een boze collega, die niet blij is met een project. Allemaal zaken die je uit balans brengen. Zaken waardoor je ongemerkt niet “goed” ademt. Gelukkig is er dan de zucht die heilzaam kan werken.

Voor mij is grootste vrucht van een zucht, dat mijn lichaam mij er op wijst dat er iets verstoord is. Als ik zucht ga ik op zoek naar wat er aan de hand is. Wat mij hindert. Was ik gespannen? Was ik bang? Was ik geconcentreerd? Wat is de reden van mijn zuchten? Weet ik eenmaal wat mijn zuchten veroorzaakt, dan ik ga kijken of ik de reden weg kan nemen. Want een zucht is wat mij betreft prima, alleen als er een vervelende reden is waarom ik zucht wil graag onderzoeken of ik er wat aan kan doen. Door de oorzaak weg te nemen van mijn zuchten zorg ik er voor dat ik mij morgen niet weer – om dezelfde reden – opgeblazen voel. Het wegnemen van de hindernis geeft mij de ruimte om vrij te ademen. Te ademen zoals het bij mij past. Te ademen en te zijn zoals ik ben. Maar of dat kan zonder zuchten, denk ik niet.

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je verder praten over dit blog, dan kan je hier contact met me opnemen. Dit blog is geïnspireerd door mijn reis tot yogaleraar. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.