Doe iets wat je verlangt, niet wat je wilt

Willen en verlangen zijn niet altijd hetzelfde. Je wil die nieuwe schoenen, maar je verlangt er ook naar om lekker te gaan lopen. Dat kan samen vallen, maar soms ook niet. Zo kunnen de schoenen die je wil alleen maar mooi zijn en niet comfortabel – en dus niet geschikt om lang mee te lopen. Ik geef jullie in dit blog nog een ander voorbeeld. Een voorbeeld waar ik mij eigenlijk voor schaam.

Ik kreeg laatst de vraag of iemand met mij mee mocht rijden naar een nieuwe module voor de yoga-opleiding. Ik kende die persoon niet. De vraag alleen al maakte veel bij mij los. Ik wil graag mensen helpen. Ik wil graag wat voor een ander doen. En toch schreeuwde mijn hele wezen: nee! Ik vond mijzelf niet aardig. Ik schaamde mij dat ik moest bekennen dat ik dit toch echt niet wilde.

Ik voelde me rot, terwijl de ander heel relaxed was en woorden gebruikte als “Nee is ook een antwoord”. Waarom zei ik nee? Omdat er voor mij aan dit nee een diep verlangen ten grondslag lag. Gelukkig luisterde ik naar dit zacht fluisterend verlangen.

De yoga-opleiding doe ik voor mijzelf. Het brengt mij dichter bij mijzelf. Dat kan alleen als ik goed bij mezelf blijf en luister naar mijn lichaam. Autorijden is daarbij voor mij een noodzakelijk kwaad. Door het te doen, kan ik gemakkelijk op plekken komen die met het OV meer tijd kosten. Maar leuk, dat vind ik autorijden niet. Nog erger, het levert mij al snel stress op. Inmiddels rijd ik zo vaak in mijn eentje naar Bilthoven op en neer, dat het routine begint te worden en dat ik redelijk ontspannen aankom voor een opleidingsdag. Als iemand met mij mee zou rijden, dan zou die rust en ontspannenheid snel weg zijn. Het verlangen om in alle rust mijzelf te vinden is daarmee belangrijker dan willen helpen.

Nee-zeggen was voor mij moeilijk, terwijl de ander mij alle ruimte gaf. Dat het voor mij moeilijk was om te doen wat bij mij paste, lag aan het feit dat ik ook iets voor een ander wilde doen. Dat is moeilijk. Alleen als je het willen afzet tegen het verlangen wordt het ineens makkelijk. Willen is prima, als het past bij jouw verlangen. Als willen niet past bij jouw verlangen, doe jij jezelf tekort. Laten we er allemaal vanaf nu voor kiezen om te doen wat we ten diepste verlangen. Ik ga het in ieder geval proberen.

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open en zoek ik de balans. Ze zijn o.a. geïnspireerd door mijn reis tot yogaleraar. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com, Wil je een keer samen met mij kijken naar wat jij wil of verlangt, dan kan je hier contact met me opnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.