Vaar jouw eigen koers

Lees mee met een open en doordringend gesprek met mijzelf. Dit staat nu bovenaan deze “Wat zegt Jan” website. Ik kwam er onlangs weer achter dat dit voor mij de waarheid is. Ik schreef in mijn vorig blog dat je op jezelf kan vertrouwen omdat jij zelf weet wat er met jou gebeurt. Ik zocht deze week toch raad bij anderen en zij gaven mij geheel terecht terug dat zij het niet wisten. Wat ben ik blij dat zulke eerlijke mensen mijn leraren zijn.

Aan het begin van dit jaar kwam ik er achter dat ik meer bereik door zonder oordeel naar mijn emoties te kijken. Toen ik laatst tijdens een meditatie een hele fysieke ervaring kreeg, kon ik dat niet laten voor wat het was. Soms ben je blijkbaar zo verrast, dat je een verklaring wilt voor wat er is gebeurd. Althans ik wel. Ik wilde weten of ik nou gek was met wat ik ervaren had. Terwijl ik gewoon van binnen wist dat het goed was. Toch zocht ik het oordeel van mijn leraren. Nee, ik oordeel niet over mijn emoties. Dat is echt waar, maar als ik dan mijzelf niet “veroordeel” wil ik blijkbaar dat anderen dat doen. Gelukkig legden andere mensen mijn gedachten gewoon weer terug bij mij.

Wist je al dat het woord yoga verband houdt met het woord juk? Een juk is bijvoorbeeld een instrument dat een melkmeisje vroeger gebruikte om melk mee te vervoeren. Wil je dat zo’n juk niet een last is, maar jou helpt, dan moet je zorgen dat de melk evenwichtig verdeeld is over de emmers. Anders raak je uit balans. Let wel, jouw balans is niet hetzelfde als die van een ander. Je staat misschien een beetje scheef omdat jouw ene been iets korter is dan de andere, of omdat jouw rechter schouder sterker is dan de linker. Yoga is een (nuttig) juk voor mij. Het is voor mij een middel om mijn evenwicht te vinden en tegelijkertijd wordt het doen van yoga voor mij een doel. Middel en doel vermengen zich en voelen als één met mij.

Één van de belangrijkste vragen die een mens zich kan stellen, is wie ben ik? In heel wat trainingen, heb ik persoonlijkheidstesten gedaan. Bij één van die testen, stond als resultaat “dit is een zeldzame combinatie”. Volgens mij geldt dat altijd voor iedereen. We zijn allemaal een unieke combinatie. Toch krijg ik wel vaker terug dat wat en hoe ik doe niet gebruikelijk is. Misschien logisch, maar ik zie dat niet. Ik denk dat wat ik denk en zie, de normaalste zaak van de wereld is.

Ik ben iemand die hongerig is naar inzicht, die alles wil weten, en die dat weer wil gebruiken om wat nieuws op te zetten. Tegelijkertijd zoek ik ook balans. Is er ontspanning, dan zoek ik spanning. Zeg jij links, dan ben ik benieuwd naar rechts. Deze kenmerken maken dat ik elke dag op zoek moet gaan naar een nieuw evenwicht. Elke dag geeft weer nieuwe inzichten, die weer nieuwe krachten met zich meebrengen en dat vraagt weer om nieuwe tegenkrachten. Ik hoor sommige mensen al denken dat dit vermoeiend is, maar voor mij is het gewoon. Nog beter, ik krijg er energie van.

Ik begrijp dat ik een lastige leerling ben, doordat ik steeds op zoek ga naar de vraag achter het antwoord (en andersom). Ik ervaar veel en kom snel tot de diepere laag. Dus toen ik iets ervaarde tijdens mijn meditatie was dat iets voor mij (zelf) om te onderzoeken. Ik moest met het antwoord komen. Gelukkig werd mij door mijn leraar mijn eigen antwoord aangereikt. Evenwicht. Oh ja. Dat was het. Daar ben ik naar op zoek. Mijn ervaring was schokkend, maar het was waarschijnlijk doodgewoon nodig voor mijn evenwicht. Mijn lichaam herstelde gewoon wat even uit balans was. Ik doe pas één kwartaal mijn yoga opleiding en nu al staat mijn wereld op zijn kop. Heerlijk. Ik kijk nu al uit naar het volgend jaar.

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open en zoek ik de nuance. Ik onderzoek wie ik ben en hoe ik verander. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op WordPress.com, LinkedIn, Twitter, Instagram en Facebook. Wil je een keer met mij van gedachten wisselen of een afspraak maken voor een coaching, dan kan je hier contact met me opnemen.

Een gedachte over “Vaar jouw eigen koers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.