Vakantie, tijd voor iets nieuws

Ik kan dan wel mijn leven als een vakantie beschouwen, maar toch blijf ik mijzelf meenemen op die vakantie. Als ik naar een zonnige bestemming ga, dan krijg ik in ieder geval een beter humeur door het betere weer. Als het goed is, zorgt de (mentale) rust voor herstel van mijn lichaam. En ik kwam in mijn huidige vakantie ook nog tot een aanvullende “ontdekking”. Vakantie zorgt voor nieuwe inzichten.

Hoewel wij vaak naar dezelfde Europese landen gaan, gaan wij bijna altijd naar een plek die wij nog niet kennen. Ik ben dan bij aankomst even ongemakkelijk. Ik kan meestal mijn gebruikelijke dagelijkse routines niet uitvoeren. Omdat we regelmatig verstoken zijn van (snel) Internet kan ik niet mijn Instagram, LinkedIn, Twitter of Facebook bekijken. Daarnaast moeten mijn eetkeuzes ook nog eens aangepast worden. Hoewel het allemaal niet radicaal anders is of heel erg ver buiten mijn comfortzones ligt, brengt het  mij net even uit balans. Dat voelt ongemakkelijk, maar zodra ik ga meeveren, voelt het bevrijdend. Ik raak los van de dagelijkse sleur en vind nieuwe energie.

De nieuwe energie kan ik dan gebruiken om mij aan te passen. Om mijn gewoontes aan te passen. Om te toetsen of mijn huidige gewoontes hun nut nog wel hebben. Ik gebruik mijn vakantie om te kijken of ik iets wil veranderen en hoe ik dat kan doen. Zoals altijd is voorwaarde nummer één, dat ik bereid ben te veranderen. Zonder die bereidheid, zal alles bij het oude blijven. Zo was het dit keer lastig om vegetarische alternatieven te vinden in restaurants. En ik was niet bereid om van deze gewoonte af te wijken. Dus ik bleef vegetarische alternatieven zoeken.

Laat ik eerlijk zijn – dat is meestal het beste. Het zijn eerste wereld problemen. Weinig vegetarische keuze, slechte wifi en geen yogales. Dus laat ik niet doen alsof ik voor zware keuzes stond. Toch blijft wat je kan doen hetzelfde, hoe licht of zwaar jouw obstakel ook is. Wil ik veranderen of niet? Kan ik mijn obstakel wegnemen of niet? Voor de wifi besloot ik mijn internet regime -van social media en email bekijken- tot een half uur per dag te beperken. Dit was goed om een keer uit te proberen. Voor wat betreft het eten, werden de menukeuzes meestal beperkt tot een crêpe of een salade geitenkaas. Zo kon ik bij mijzelf blijven en het doen met wat er mij werd aangeboden. Een minimale verandering, die zelfs leidde tot minder stress.

Voor de yogales ben ik maar dagelijks een klein beetje mijn eigen “practice” gaan uitvoeren. Misschien normaal voor een gemiddelde yogi, maar voor mij een grote stap. Door dit te doen, kwam het aloude idee weer boven om toch een extra yoga opleiding te gaan doen. Dit idee leidt een sluimerend leven, maar door de omstandigheden tijdens de vakantie kwam dit plan toch weer naar boven. Na de vakantie, als ik weer internet heb, ga ik dus maar eens uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Ik ging op vakantie om bij te komen van een jaar werken. Ik kreeg wat ik zocht. Rust, quality-time met mijn vrouw en een prachtige omgeving. En ik kreeg nog meer, want ik nam mijzelf mee, met al mijn gewoontes die niet hetzelfde konden blijven. Ik kreeg ook een nieuwe manier om mijn tijd in te delen, versobering van mijn eetwensen en het zetje om weer eens te gaan kijken naar een wens. Helaas zit mijn vakantie er nu al weer op en moet ik in meer gebaande paden nieuwe inzichten zoeken. Misschien heb jij juist nu vakantie of ga jij er binnenkort van genieten. Ik wens jou hoe dan ook de tijd en ruimte toe voor nieuwe inzichten.

 

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open en evenwichtig. Ik onderzoek wie ik ben en wat ik wil/kan veranderen. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de “Wat zegt Jan” pagina’s op WordPress.com, LinkedIn, Twitter, Instagram en Facebook. Wil je een keer met mij van gedachten wisselen of een afspraak voor een coaching dan kan je hier contact met me opnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.