Bereid je voor op een schokkende verandering

Veranderen. Waarom zou ik? Routine is toch veel makkelijker? Laat ik alles maar lekker bij het oude laten. Zo. Dat is ook weer geregeld. Geen schok. Geen verandering. Einde blog.

“Soms is het maar goed als iets niet lukt”
Balen. Toch niet gelukt. Ik wil toch iets anders in mijn leven. Althans wilde.

“Iets wat normaal was, hoeft niet normaal te blijven”
Ik wilde stoppen met alcohol drinken en in 2016 zette ik de stap. Maar waarom wilde ik dit? Omdat er steeds meer verhalen zijn dat zelfs die eerste twee glazen niet goed voor je zijn. Omdat bij een yoga opleiding stond dat je een jaar geen alcohol mocht drinken. En omdat het een -slechte- gewoonte was. Nee, maak je geen zorgen, ik was niet verslaafd, maar toch. Ik behoorde tot die gegoede middenklasse die graag een wijntje neemt. Gezellig toch?

“Laat ik eens eerlijk mijn eigen vragen beantwoorden”
Ja gezellig, maar op gegeven moment wilde ik toch gewoon van deze gewoonte af. Had ik een wijntje nodig voor de gezelligheid? Nee. Zou mijn leven minder zinvol zijn zonder wijn? Nee. Zou ik kans op een nog betere gezondheid hebben? Ja.

“Veranderen is nog niet zo makkelijk”
In één van de eerste blogs die ik schreef, zei ik dat veranderen iets is dat jij gewoon moet doen. Later beschreef ik al dat het slechts één van de manieren is. Ik geloof dat sommige veranderingen het beste lukken door in één keer je gedrag te veranderen. Maar bij deze nieuwste wijziging van mijn patronen merkte ik dat je soms slechts schijnbaar radicaal verandert. In dit geval drink je de ene dag nog wel een glas wijn en vanaf de volgende dag doe je dat niet meer.

“Als jij je voorbereid gaat een verandering makkelijker”
In mijn geval was het aan de ene kant inderdaad zo simpel, maar aan de andere kant had ik mijzelf al een tijdje mentaal voorbereid. Door de voordelen op rijtje te zetten wist ik waarom ik wilde veranderen. Door de mogelijke nadelen tot realistische proporties terug te brengen, ruimde ik mijn eigen barrières op. Net als de skiër die zich alvast voorstelt hoe hij een nieuwe afdaling gaat doen. Door het eerst mentaal te doen, lukt de afdaling in het echt later beter. Ik kan ook makkelijker een verandering realiseren, als ik eerst heb bedacht hoe het zou zijn als ik eenmaal veranderd zou zijn. Deze manier werkte in ieder geval voor mij. Geen wijn meer drinken voelt soms nog steeds onwennig, maar toch ook weer heel natuurlijk en vanzelfsprekend.

“Een verandering is nooit permanent”
Als de enige constante in het leven verandering is, dan kan het dus ook zo maar zijn dat stoppen met alcohol drinken straks weer wordt omgezet in alleen wel een drankje bij het kerstdiner. Of dat ik op vakantie de lokale drank ga nuttigen. Dat kan. Dat mag. Maar voor nu ben ik blij met mijn besluit en mijn verandering. Trots dat ik weer een gewoonte doorbroken heb. Hoopvol dat het mij helpt met gezond oud worden. Verwachtingsvol dat het mij een heldere geest geeft waarmee ik het leven kan beschouwen. Ik koester mijn leven hoe het nu is. Ik zie vanzelf wel hoe het leven zich verder zal ontwikkelen.

“Het echte einde van dit blog”
Wil je een keer gebruik maken van mijn heldere geest door met mij te praten over hoe jij jouw verandering kan inzetten, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik zie er naar uit. Wil jij geen gedachten missen volg dan de “Wat zegt Jan” pagina’s op WordPress.com, LinkedIn, Twitter en Instagram.

Jan Monster

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.