Je moet zelf de slingers ophangen

“Het leven is een feestje. Je moet alleen wel zelf de slingers ophangen”. Een oude volkswijsheid die niet zo maar uit de lucht is komen vallen. De meeste van ons vinden het logisch een feestje te vieren – of in ieder geval blij te zijn – bij het begin van een project, een verjaardag of een succes dat jij behaalt hebt. Maar wie staat te juichen bij een mislukking, een fout, een ziekte of een afscheid? Ik hoop jij. Het leven is wat mij betreft echt een feest, alleen het is nog meer een feestje als je alle aspecten ervan kan vieren.

“Laat een hoogtepunt op eenzame hoogte staan”
Het leven vieren is makkelijkst als er een hoogtepunt is. Een verjaardag, een bruiloft, een geboorte, een overwinning of een succesvol afgerond project. Toch is zelfs dit niet altijd zo vanzelfsprekend. Sommige van ons maken alles kleiner dan het is. “Ach, het is maar een verjaardag.” ”Ja, ik heb hoogste score behaald, maar iedereen kan dat hoor.” Met dit soort zinnetjes doe jij jezelf tekort. Dus als er iets goed gaat, benoem het dan en vier het. Of om een andere oude wijsheid van stal te halen ”Als jij jezelf niet kietelt, wie doet het dan?” Ik gun jou in ieder geval jouw succes en jouw feestje.

“Vind troost in een dieptepunt”
De vraag is nu of je ook het leven kan vieren bij een dieptepunt, zoals een fout of een verlies. Ik hoop het wel. Van een fout kan je leren. Door een wedstrijd te verliezen vind jij uit waar jij jezelf kan verbeteren. En als je iemand verliest dan kan je de volgende Boeddhistische wijsheid in gedachte houden: “Neem geen afscheid maar vier de dag dat wij elkaar ontmoet hebben.” Ja, jij kan en mag verdrietig zijn als iets niet goed gaat. Natuurlijk moet je daar aandacht voor hebben, alleen je kan makkelijker verder gaan als jij een lichtpuntje vindt in een minder leuke gebeurtenis. Je hoeft dan geen feest te vieren, in de normale zin van het woord, maar een glimlach of een optimistische gedachte is het minste wat ik jou toewens op zo’n moment.

“Geluk zit in balans”
Het leven kent pieken en dalen. Laat de pieken zo hoog als ze zijn. En probeer de dalen wat minder diep te laten zijn door ook dan momenten van blijdschap te vinden. Jouw leven wordt niet alleen gelukkiger van meer hoogtepunten. Jouw leven wordt misschien juist gelukkiger van het hebben van kleinere dalen. Accepteer dus je succes en probeer overal kansen te zien om ergens een feestje van te maken. Ik wens je veel plezier met het slingers ophangen!

Regenboog-icon-12x12 copy

20180320

 

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je verder praten over dit blog, dan kan je hier contact met me opnemen. Wil jij mijn zoektocht naar mijzelf niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.