Ervaring maakt je rijk

Ervaring maakt je rijkLigt het aan mijn leeftijd of gewoon aan de tijd waarin wij leven? Ik weet tegenwoordig niet wat ik op mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag moet zetten. Is dat omdat ik alles al heb? Of is dat omdat ik inmiddels weet dat spullen mij eigenlijk niet gelukkig maken? Laat ik het anders zeggen, ik word gelukkig van dingen doen – en dan nog het liefst samen met anderen. Uit eten. Naar de bioscoop. Met een groep een verjaardag vieren. Een weekend weg met de kinderen. Allemaal ervaringen die mij rijk doen voelen.

Ze zeggen dat wijsheid met de jaren komt. Ervaring ook.Wat ik sowieso merk nadat ik de veertig passeerde, is dat het leven makkelijker lijkt. Sommige dingen hoeven niet meer zo nodig voor mijzelf. Ik probeer ook niet meer aan andermans verwachtingen te voldoen. Ik denk dat dit laatste komt omdat ik heb ervaren dat het niet werkt om aan iemands verwachtingen te voldoen. Er is namelijk altijd iets wat je of verkeerd inschat of wat de ander daarna toch weer anders wil. Althans zo heb ik het beleefd en dus in mijn hoofd opgeslagen. Wijsheid? Ervaring?

Voor je het weet ben je beginneling af en iemand met ervaring gewordenLaatst hoorde ik een collega zeggen: “…nog niet zo lang geleden was ik de junior en nu moet ik, alsof ik de senior ben, een nieuwe collega gaan inwerken.” Zo kan het inderdaad gaan. Zeker als dingen nieuw voor je zijn, gaat het opbouwen van kennis en ervaring snel. In projecten zeggen we dan wel eens: je doet 80% van het werk in 20% van de tijd en de laatste 20% van een klus in 80% van de tijd. Je kan dus vaak snel iets moois realiseren, maar wil je het compleet maken dan ben je nog wel even bezig.

Door iets duizenden keren te doen, gaat het als vanzelfIk werk alweer bijna dertig jaar en ik heb in al die jaren veel verschillende dingen gedaan. Een ding wat ik al lang doe – in verschillende vormen – is het begeleiden van projecten: bedenken, draagvlak creëren, goedkeuring krijgen, plannen, uitvoeren en overdragen aan de mensen die er dagelijks mee gaan werken. Ik kan mij nog steeds druk of boos over dingen maken. Ik heb zeker ook momenten van stress, maar toch voelt het als makkelijk werk. Ik vermoed dat dit komt doordat ik al zoveel heb meegemaakt dat je bijna alle variaties al een keer gezien hebt. Maar misschien is het zelfs nog belangrijker dat ik weet dat wat ik ook doe er altijd iets fout of anders gaat. Dat maakt dat een tegenslag mij minder raakt – maar het maakt mij niet minder betrokken. Wat is is.

Door te leven, bereid jij jezelf voor op wat gaat komenOok in het dagelijks leven helpt ervaring. Zo loop ik al jaren met veel plezier met mijn hond. Vanuit huis zijn er maar zoveel verschillende rondjes die je kan lopen en die heb ik dus allemaal al velen keren gelopen. Nu doe ik sinds kort ook loopmeditaties op die routes. Dit blijkt heel handig te zijn, want ik doe de mediatie met geloken ogen. Als ik mijn ogen zo houd dan zie ik slechts enkele stoeptegels voor me en dus niet mijn omgeving en de obstakels die op mijn pad liggen. Alleen doordat ik al jaren deze paden afleg weet ik al waar welke hobbel en lantarenpaal zich bevindt. Ik was mij daar helemaal niet van bewust. Door gewoon al die jaren te lopen had ik al van alles opgeslagen.

Ook een oude rot zal nog steeds verrast worden – gelukkig maarAlleen één ding had ik blijkbaar nooit onbewust opgeslagen en dat waren overhangende takken. Als je naar beneden kijkt terwijl je loopt dan zie wel gaten in de weg, stoepjes, vuilnisbakken, etc. maar niet wat op ooghoogte hangt. En dus liep ik laatst vol tegen een tak op, waardoor ik mijn voorhoofd schaafde. Au, dat was een pijnlijke ervaring. En die ervaring neem ik nu mee als ik op die plek met mijn loopmeditatie bezig ben. Maar misschien nog belangrijker, ik neem dit nu mee met hoe ik mijzelf op mijn pad positioneer. Sindsdien heb ik dan ook geen pijnlijke ervaringen meer.

Rijk zijn is een gevoel en niet de hoeveelheid bezitIk voel mij rijk. Rijk door het geluk van de tijd en mijn plaats op deze aarde. Rijk door de liefde van mijn vrouw, kinderen en ouders. Rijk door het gemak waarmee ik dingen kan en mag doen. Kortom ik voel mij rijk door alles wat ik om mij heen ervaar. Dus hoewel ik het financieel comfortabel heb, bestaat mijn rijkdom niet uit alles wat ik bezit of kan kopen, maar uit het geluk dat ik voel door wat ik allemaal heb ontvangen. Net als de man in de foto bij het blog zich rijk lijkt te voelen door een simpel kommetje noedels. En? Wat maakt jou rijk? Spullen? Gezondheid? Ervaring? Ik hoor graag wat jij denkt.

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je verder praten over dit blog, dan kan je hier contact met me opnemen. Wil jij mijn zoektocht naar mijzelf niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.