Zoals je nu bent, ben je goed genoeg

Zoals je nu bent, ben je goed genoegIk weet niet hoe het voor jou is, maar ik heb constant gesprekken met mijzelf. Soms totaal onzinnig en soms negatief, maar gelukkig vaak ook het tegenovergestelde. Als ik denk dat het zinnig is, dan deel ik het met jou. Ik laat graag aan jou over wat jij ervan vindt. Sommige van mijn zinnen komen al jarenlang terug op Twitter – omdat ze jaar in, jaar uit positieve reacties opleveren. Ik heb er zelf behoefte aan dat ze niet blijven hangen in makkelijke one-liners, maar dat ze in een min-of-meer zinnige context staan.

Zinnige context

Althans, ik denk dat dit blog een zinnige context geeft. Maar goed ook, want als je aan de verwachtingen van anderen probeert te voldoen, ben je niet jezelf. Het jammere is dat als ik niet aan verwachtingen voldoe, dat voelt alsof ik niet perfect ben en ik wil blijkbaar toch perfect zijn. Gelukkig heb ik ook zinnetjes in mijn hoofd tijdens dit bloggen, die mij wat meer in balans brengen: “Zoals je nu bent, ben je goed genoeg.” En “Wees lief voor jezelf. We hebben tenslotte allemaal onze goede en minder goede kanten.” Het is daarom dat ik maar doorga met schrijven op basis van mijn eigen ideeën, gevoelens en behoeften. Want als je dicht bij jezelf blijft, hoef je nergens spijt van te hebben.

Zinnige verandering

Dus durf je eigen keuzes te maken op basis van jouw behoeften. Maar bedenk wel, soms is blijven vasthouden aan je overtuigingen de reden dat je de plank misslaat. Als je blijft reageren zoals je vroeger deed, dan ben en blijf je een gevangene van je verleden. Dus wees een pionier van je toekomst en verander als dat nodig is. Of omdat je iets wilt, moet je soms iets aan jouw gedrag veranderen. Let wel, veranderingen zijn wat mij betreft goed als deze uit jezelf komen. Voorwaarde is dat je wel moet wel weten wie je bent. En je komt er niet achter wie je bent door jezelf met anderen te vergelijken maar door naar beste kunnen je eigen mogelijkheden waar te maken. Hoe imperfect dat ook is.

Zinnige versie van jezelf

Maar ga op zoek naar je ware zelf. Wees niet bang om dat te ontdekken. Mensen houden namelijk ook nog van je als ze de waarheid kennen over wie je bent. De volgende vraag is natuurlijk hoe je kan ontdekken wie je bent. Naast wat ik hier al eerder over schreef is het toch ook goed om naar anderen te kijken. Nee, niet om te vergelijken, maar laat je eens inspireren door de mensen om je heen je die met passie ergens in geloven. Wie weet zit er voor jou ook iets bij. Zo kwam ik er achter dat ik mijn zweverige kant omarm en ik met beide benen op de grond blijf. Dat is iets wat bij mij past en niet bij iedereen. Dat geeft niet.

Zinnige zijnswijze

Het is mijn pad wat ik moet bewandelen. Anderen kunnen meelopen, maar ze kunnen het niet voor mij bewandelen. Zoals je merkt noem ik het een “pad”, niet een “zijn”. Mijn ware zelf is niet iets wat vast staat. Mijn zweverige en gegronde kant komen nu bijvoorbeeld samen bij mediteren. Dat oefenen met mediteren zou mij misschien wel eens verlicht kunnen maken. Maar nu nog even niet. Ach, alles wat nu groot is, begon ooit klein. Je hoeft niet meteen een vlinder of een boeddha te zijn. Het voordeel van rustig veranderen is bovendien dat het vaak een duurzame verandering oplevert. Laat ik dus vooral rustig doorgaan met het pad van het ontdekken van mijzelf.

Zinnige tijd

Ik moet “gewoon” ook maar proberen van het hier en nu te genieten. De toekomst komt vanzelf. Toch, ik wou dat ik kon zeggen: “Als je mij vraagt, wat heb je met het verleden gedaan, dan antwoord ik: Ik liet het achter me.” Maar zo ver ben ik nog niet. Tijdens mijn meditatie merk ik keer op keer dat ik niet in het hier en nu leef. Maar ik blijf oefenen, want je hoort toch wel eens “Als je 3 keer valt, sta dan 4 keer op”? Bovendien is het misschien niet zo raar dat wanneer ik de stilte vind tijdens de meditatie, dat mijn ego die gaat vullen. In een wereld waarin we constant worden afgeleid maken stilte en rust ons – dus ook mij – bang.

Zinnige negativiteit

Je vergroot negatieve emoties door er nadruk op te leggen. Gelukkig geldt dat ook voor positieve. Wie weet dat als ik mij voortaan eens op de blijheid en gevoelens van compleetheid focus, ik daarmee de rust en stilte vergroot? Aan de andere kant, als we geen lastige emoties toelaten, kan er ook geen geluk zijn. Niet omdat lastige emoties geluk “veroorzaken”, maar omdat ze er nu eenmaal zijn. Het komt neer op het beroemde verhaal van dat er geen dag is zonder nacht. Het verschil tussen de twee – negatief en positief – maakt dat je ze beide kan ervaren.

Zinnige verbinding

Hoewel de emoties op zich niet een probleem zijn, is het waarschijnlijk niet handig om ze binnen te houden. Zwijgen over je probleem of gevoel kost energie. Praten lucht op. Dat betekent dat jij je kwetsbaar moet opstellen. Maar volgens mij geldt dat de mate van kwetsbaarheid de kwaliteit van de verbinding is. Wie weet komen er dus mooie dingen uit als jij je kwetsbaar gaat opstellen. En je zal je verbazen over het begrip wat je van anderen krijgt. Iedereen heeft immers iets meegemaakt, waardoor zij nooit meer hetzelfde zijn. Het is bovendien normaal dat ook als je gelukkig bent, je toch niet altijd blij bent. Nou hebben we het in deze Corona tijden niet altijd makkelijk en geen contact met anderen. Ga dan in gesprek met jezelf en geef jezelf dan net zo’n slim advies als dat je aan een ander zou geven.

Zinnige irritatie

Het omgekeerde van mensen die je waardeert, zijn mensen waar jij je aan ergert. Leer ook van de mensen die je irriteren. Meestal raken die je ergens waar je weerstand op hebt. En weerstand is een echo van oud zeer. Dus zodra je de ergernis voelt opkomen, biedt het je een kans om oude pijn te onderzoeken en misschien wel iets mee te doen. Laat bijvoorbeeld los en ontspan. Er zou zo maar eens ruimte kunnen zijn. Aan de andere kant moet je ook niet zomaar alles over je kant laten gaan. Immers alleen dode vissen zwemmen altijd met de stroom mee.

Zinnige conflicten

Soms is het dus goed om een ergernis te zien als iets van jou (en niet iets waar de ander wat mee te maken heeft). Maar soms gaat iemand ook gewoon jouw grenzen over. Als dat laatste gebeurt, kan dat leiden tot een conflict. Als er een conflict is, kan je er hard in gaan. Dat is niet direct mijn route. Wat mij betreft is de juiste wijze om conflicten op te lossen de dialoog. Alleen dat vraagt wel wat van je, bijvoorbeeld compassie. Waarbij ik er van uitga dat verdraagzaamheid en geduld geen tekens van zwakheid zijn maar van overwinning. Maar goed, er zijn dagen dat ik dat niet zo ervaar en het is dan goed om dit bij mijzelf op te merken.

Zinnige opmerkzaamheid

Ons menselijk brein kan altijd goed de negatieve uitzonderingen zien. Het is ook prima om die nare zaken op te merken, zoals moeheid en pijn. Dat kan nuttig zijn. Respecteer op zo’n moment de behoefte van je lichaam aan rust en herstel. Ook prima om te zien bij welk “oud zeer” jouw reacties vandaan komen. Maar misschien is het nog belangrijker dat je ook de mooie zaken opmerkt. Je beleeft namelijk avonturen en je ontmoet bijzondere mensen. De truc is dat het je opvalt. Want soms loop je een geluksmoment mis omdat je aan het ‘jagen’ bent. Terwijl een gelukkig leven misschien wel alleen bestaat uit een ketting van kleine geluksmomenten. Als je echt oplet zal waarschijnlijk blijken dat ook voor jou de lijst van ingrediënten voor een gelukkig leven bestaat uit heel eenvoudige dingen. Meestal hoef jij daar niets voor te doen. Je weet wat ze zeggen als je nergens zoekt, precies dan komt geluk ineens vanzelf naar je toe. Maar goed, als je echt iets wilt kan je niet alleen maar afwachten, dan moet je wel wat gaan doen. Want als je wacht op de perfecte omstandigheden, dan zal je nooit iets voor elkaar krijgen. Dus doe dingen die goed voelen en bij je passen. En vergeet niet om te merken dat tussen alle irritaties, imperfecties en tegenvallers een hoop mooie dingen gebeuren.

Zinnige zelftoets

Net als mijn andere blogs, ratel ik ook nu door over zaken die ik zinnig vind (al is dit keer wat langer en chaotischer). De vraag is en blijft wat jij ervan vindt. Ik hoop dat je dit blog gebruikt om uit te vinden wat bij jou past. Want ondanks dat ik hier mijn overtuigingen graag etaleer, weet ik ook dat er altijd nuances zijn waarbij er ook een andere waarheid is. En die waarheid is elke dag weer anders. Wat in ieder geval elke dag geldt is dat zoals je hier en nu bent, je goed genoeg bent. Toets dit maar eens bij jezelf.

Het grootste probleem met communicatie is de illusie dat het heeft plaatsgevonden – George Bernard Shaw

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je verder praten over dit blog, dan kan je hier contact met me opnemen. Wil jij mijn zoektocht naar mijzelf niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com.

2 gedachtes over “Zoals je nu bent, ben je goed genoeg

  1. Vaak haal ik wel wat uit je blogs. Ze zorgen er in ieder geval voor dat ik ‘naar binnen kijk’. Dat gaat bij mij beter met blogs dan via tweets en Instagram quotes. Blogs dringen dieper door. Bedankt dat je ze schreef.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.