Ontspanning zit in een klein hoekje

In het afgelopen weekeinde heb ik mij met zeventig anderen verdiept in “de zonnegroet”. Ik ben nog steeds herstellende van een zware verkoudheid. Ik zag daarom eigenlijk best wel op tegen die volle dagen met veel mensen en veel lichamelijke activiteit. Maar nu, na afloop, voel ik mij lekker. Ontspannen. Dat verbaast mij omdat ik van alles heb gedaan wat buiten mijn comfortzone ligt. Zesendertig uur onafgebroken mensen om me heen. Met vreemde mensen op één kamer slapen. Schilderen. “Chanten”. En toch was ik aan het einde van die dagen ontspannen. Wat is er gebeurd?

Het startte met naar een plek gaan waar ik normaal niet ben. Het maakte mij los van de dagelijkse beslommeringen. Daarom is vakantie ook zo fijn. Je komt uit de sleur. Je hoeft niets. Dat maakt ontspanning makkelijk. Maar zoals ik over een tripje naar Valencia al schreef, je neemt wel altijd jezelf mee. Dit keer geen Valencia, maar Groesbeek. De afstand doet er niet toe, het effect blijft hetzelfde.

Na een dag hard werken in de tuin, slaap je lekkerder. Of na een dag wandelen in een bos. Of na een potje tennis. De inspanning van jouw spieren maakt dat de ontspanning daarna sneller komt en dieper is. Dat is heel anders dan na een dag op de bank. Het weekeinde stond zoals gezegd in het teken van het verdiepen van de uitvoering van de zonnegroet. Ik kan je vertellen dat als je de zonnegroet meerdere keren snel achter elkaar doet (zoals wij gedaan hebben),  je ademhaling versnelt en je spieren moe worden. De ontspanning volgt dan bijna als vanzelf.

De zonnegroet hebben we onder andere gedaan bij zonsopkomst. Daarvoor hebben we eerst in stilte gezeten en gemediteerd. Door het rustig worden van je adem, gaat je hartslag omlaag en voel je jezelf rustiger worden. Als je dan ook nog een mantra zegt als “Ohm”, dan stoppen je gedachten als vanzelf. Je kan niet “Ohm” zeggen en ondertussen denken. Door rustig te ademen en niet (of minder) te denken, voel jij je als vanzelf ontspannener.

Tijdens dit weekeinde deelde ik de kamer met mannen die ik ken van andere cursusdagen maar dan overnachten we niet. Iedereen heeft zo zijn eigen patronen en die komen op zo’n kamer samen. Zo ook slaapgewoontes. Ik ga op tijd naar bed, waar mijn kamergenoten een iets ander ritme hebben. Het mooie was dat zij, nadat ik mij had geïnstalleerd voor de nacht, nog heerlijk hebben liggen giechelen. Ik was snel te ver “heen” om nog te reageren, maar de sfeer was uitgelaten, plezierig en ontspannen. Zelfs al deed ik niet mee en was mijn slaap erdoor onrustig, ik werd er blij van.

Ik liep op gegeven moment naar buiten om een kort ommetje te maken maar door een plotselinge stortbui wachtte ik even onder een afdakje. Hierdoor raakte ik in gesprek met een yogini. Ik weet niet meer waar het gesprek over ging, maar de warmte en vriendelijkheid die ik voelde door open met elkaar te kletsen was goud waard. Natuurlijk, ik heb ook behoefte aan momenten van alleen zijn. Aan rust. Maar het is fijn als je omringd wordt door gelijkgestemden. Mensen waarmee je kan lachen. Samen mee kan yoga-en. Mee kan praten. Al deze dingen maken dat er een uitademende beweging op gang komt. Die uitademing geeft ruimte. Ruimte om de spanning te laten gaan. Misschien was ik daarom wel zo ontspannen na het weekeinde. Een uitademing.

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open en zoek ik de balans. Ze zijn o.a. geïnspireerd door mijn reis tot yogaleraar. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com, Wil je een keer samen met mij kijken hoe jij kan ontspannen, dan kan je hier contact met me opnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.