Probeer eens 25.003 mensen te inspireren

Dit jaar is het aantal mensen dat mij volgt op Instagram of Twitter gegroeid tot meer dan 25.000. Ik vind dat fijn, want dan heb ik een goede mogelijkheid om wat mensen te bereiken. Ik denk namelijk een missie in het leven te hebben: “de wereld iets beter achter laten dan toen ik hem zelf betrad”. Ik denk dat ik dat het beste kan doen door te laten zien dat alles een andere kant heeft. Ik ben zelf altijd aan het zoeken naar die balans. Ik hoop door het delen van mijn zoektocht naar die balans anderen te inspireren. Inspireren tot nuance of begrip voor de andere kant. De andere kant in jezelf of de kant van een ander.

Toen ik op de basisschool zat, waren er in mijn klas verschillende groepen. Ik vond aansluiting bij de meeste groepen. Ik manoeuvreerde tussen die verschillende groepen. Soms gebeurde het, dat er ruzie was in een groep en dan werd iemand uit de groep gezet. In mijn geheugen – maar ja, je bent nu eenmaal altijd de held in jouw eigen verhaal – bleef ik dan juist optrekken met degene die uit de groep was “gezet”. Dat werd niet altijd gewaardeerd, maar op een of andere manier wel geaccepteerd. Dit betekende dat ik zowel deel van de groep was, maar ook niet. Ik zocht verbinding tussen alle mensen en groepen. Hier op terug kijkend zie ik dat gedrag nog steeds bij mijzelf. Ik wil dat niemand buiten de boot valt. Toen niet en nu niet.

Soms vallen mensen buiten een groep omdat zij zich anders gedragen dan de mores van de groep. Afwijkingen worden niet altijd geaccepteerd. De groep heeft soms namelijk het idee, dat wat zij samen denken, de waarheid is. Misschien zelfs de enige waarheid. Sluit je daarbij niet aan, dan val je buiten de boot. Ik denk niet dat er één waarheid is. Ik denk dat een ander altijd een goede reden heeft voor zijn of haar gedrag. Ik hoef het daar niet mee eens te zijn. En zij hoeven het niet eens met mij te zijn. Toch hoop ik dat door mij te gedragen zoals ik doe, anderen te inspireren om iets op een bepaalde manier te doen. Doe niet zoals ik iets zeg dat je iets moet doen, maar doe zoals ik het doe.

Dit gedrag start eigenlijk al bij het opvoeden. Je hebt een grotere kans dat je kinderen gaan doen wat jij denkt dat goed is, als jezelf het juiste gedrag vertoont. Tegen je kind zeggen dat het niet mag snoepen, terwijl je zelf het volgende snoepje in je mond stopt, gaat waarschijnlijk niet werken. Daarom noem ik opvoeden ook wel graag voorleven. Als ik de wereld wil verbeteren, moet ik eerst bij mijzelf beginnen. Ik kan dan ook “makkelijk” de mensen om mij heen helpen. Mijn gezin. Onze twee zoons. Mijn vrouw. Als ik mijn blogs schrijf, dan denk ik ook niet aan de 25000 volgers, maar aan deze drie mensen direct om mij heen. Ze zijn voor mij tenslotte het belangrijkste.

Ik doe inmiddels alweer heel wat jaren yoga. Ik denk dat een van de redenen waarom ik het zo fijn vind, is dat yoga -onder andere- draait om balans. Elke houding doe je sowieso twee kanten op en dus in balans. Maar ook een vooroverbuiging wordt opgevolgd door een achteroverbuiging. Yoga gaat ervan uit dat alles één is en dat het ene niet zonder het ander kan bestaan. Links, rechts. Licht, donker. Blij, boos. Verlicht, geaard. Ik voel en ervaar dat ook echt zo. Waarschijnlijk vroeger al op het schoolplein, maar zeker vandaag de dag op de yogamat. Aan één ding zitten twee kanten.

Op dat matje ervaar ik dat ik niet zozeer twee kanten heb, als wel dat ik vele kanten heb. Als ik nou zoveel kanten heb, dan zou het bij een ander ook wel eens zo kunnen zijn. Ik hoop dat wij als mensen onderling dit kunnen gaan zien. Ik hoop dat duidelijk wordt dat er meer is dat ons bindt dan dat ons scheidt. Ik hoop dat we daardoor begrip krijgen voor elkaar. Ik hoop dat ik zo nu en dan mensen mag inspireren tot het zien van een andere kant. Ik hoop dat daardoor alles een klein beetje beter wordt. In mijn gezin, op mijn werk, bij mijn yogaklas. Of misschien zelfs op de wereld.

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open en zoek ik de balans. Ze zijn o.a. geïnspireerd door mijn reis tot yogaleraar. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com, Wil je een keer samen met mij jouw balans zoeken, dan kan je hier contact met me opnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.