Hou nou maar gewoon van jezelf

Tijdens de cursus anatomie werd gevraagd of iemand zich wilde uitkleden, zodat op zijn of haar lichaam de organen getekend konden worden. In het groepje werd naar mij gekeken, want ik was een man. Toen moest ik bekennen dat ik dat niet wilde. Gelukkig was er iemand die geen moeite had met zich te ontkleden en kon de les doorgaan. Wat was het toch dat ik mij niet wilde blootgeven? Het was, geloof ik, geen preutsheid. Het was waarschijnlijk eerder dat ik niet trots ben op mijn lichaam. Schamen is een te groot woord, maar of ik echt van mijn lichaam houd? De vraag is nu of dat niet houden van, alleen voor het uiterlijk geldt of gaat dit dieper?

Soms kan je niet precies benoemen wat er is, maar weet jij wat je moet doen. Ook in dit geval was het goed om bij mijn gevoel te blijven. Later toen ik thuis was, zag ik in de boekenkast een pak orakel kaarten liggen. Uit de 44 kaarten trok ik blind een kaart waarbij de beschrijving zegt: “Self-doubt can be a habit that is hard to break”. Soms schiet je “vol” en dan weet je dat je echt geraakt wordt. Dit was zo’n geval. Mijn lichaam gaf mij tijdens de les een signaal en een stom “kaartje” hield mij een spiegel voor. Als je er voor open staat, schuilt er in alles wat je meemaakt en tegenkomt een levensles. Zo ook nu weer.

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, ben ik wat meer met mijn yoga opleiding aan het worstelen. Waar ik in het begin stralend en huppelend alles deed, doe ik het nu wat nukkig en ontevreden. Als herstellend perfectionist begreep ik niet waarom ik op dit moment weer zo gericht was op wat er allemaal niet goed ging. Dat gedrag had ik toch meer en meer achter mij gelaten? Tijdens de laatste les werd mij duidelijk dat door steeds dieper te gaan met yoga, er oude patronen bij mij naar boven komen. Er wordt wel eens gezegd dat je in jouw wervelkolom opslaat wat jij meemaakt. Door (intensiever) yoga te beoefenen maak je de wervelkolom soepel en sterk. Alles wat je daar hebt vastgehouden, komt dan los. Blijkbaar ook mijn perfectionisme.

Voordat ik coach kon worden, ben ik eerst met mijzelf aan de slag gegaan. Eén van de zaken die ik aanpakte, was mijn neiging tot perfectionisme. Op een mentaal niveau ben ik daar – al zeg ik het zelf – best ver mee. Ik herken het als ik mijn “foute” neiging dreig te volgen en dan weet ik mijn gedrag bij te sturen. Ik heb de bron ervan ontdekt en heb mij ermee verzoend hoe ik zo ben geworden. Dit heb ik ook op mentaal en spiritueel niveau allemaal redelijk verwerkt. Ik was even vergeten dat dit gedrag ook nog ergens in mijn lichaam lag opgeslagen. Dat komt er nu dan, zoveel jaren later, alsnog weer uit. Ik kan je vertellen, door mij dit te realiseren, voel ik mij zomaar vijf kilo lichter. Ik heb nog wel wat te doen. Ik moet lichamelijk echt nog wel even verder gaan met oefenen voordat ik zonder “wervelkolom-bagage” les kan gaan geven. Maar ik zie het licht aan het einde van de tunnel.

Misschien kan ik, doordat ik nu weet waar mijn gevoel vandaan komt, weer gaan genieten van yoga. Weer volledig gaan houden van mijzelf. Misschien kan ik dan ook weer op een gezonde manier gaan genieten van eten. Ik had namelijk bij de start van mijn studie mijn eetpatroon aangepast en voelde mij daardoor heerlijk. Mensen om mij heen zeiden, “ja maar je moet wel blijven genieten hoor”. Voor mij voelde de manier waarop ik at helemaal prima, maar door de feestdagen gecombineerd met een somber gevoel ben ik toch weer teveel gaan genieten van eten. Ik heb nu besloten dat ik gezond ga genieten. Alleen maar genieten met (ongezond) eten levert je later misschien problemen op.

Mooi toch, dat een vraag of je uit de kleren wil gaan, je richting kan geven hoe jij jouw eetpatroon duurzaam kan veranderen? Door gewoon te houden van jezelf. Te houden van zoals je bent, met al jouw historie, al jouw nukken en al jouw leuke kanten. Bizar hoe het universum jou deze lessen aanreikt. Tenminste als jij bereid bent om te luisteren.

 

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open en zoek ik de balans. Ze zijn geïnspireerd door mijn reis tot yogaleraar. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter.en WordPress.com, Wil je een keer met mij van gedachten wisselen of een afspraak maken voor een coaching, dan kan je hier contact met me opnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.