Verander, ook jouw profielfoto

Ik verander dagelijks een klein beetje, al was het maar omdat ik elke dag een ietsje ouder word. Vergeleken met een jaar geleden ben ik zeker anders, om maar te zwijgen over  de vergelijking met vijf of tien jaar geleden. Die verandering zit van binnen, maar zeker ook van buiten. Ik ben ervan overtuigd dat het beter is om mijn binnenkant zoveel mogelijk gelijk te laten zijn aan mijn buitenkant. Anders gezegd, hoe ik mij voel, kan ik maar beter aan de buitenwereld laten zien. Het is gezonder voor mij, want dan hoef ik geen masker op te zetten. Het is makkelijker voor de ander, want deze hoeft dan niet te raden wat ik denk of voel.

Ik sta vaak lachend op foto’s. De reden daarvoor is dat het leven mij over het algemeen toelacht. De andere reden is dat een lach wonderen doet. Er zijn hele studies of je wel of niet zou moeten lachen bij een profielfoto, maar het past goed bij mij om het in ieder geval wel te doen. De buitenkant past bij de binnenkant.

Vele jaren geleden was mijn huid strakker, mijn haar zwarter en mijn kilo’s minder. Dat toont leuk op foto’s. Het is dan ook niet voor niets dat de meeste modellen jonge mensen zijn. Alleen ik ben niet die jonge god meer. Ik ben blij met de wijsheid die de jaren mij hebben gegeven en daar horen nou eenmaal ook fysieke veranderingen bij. Wat mij betreft mag iedereen mijn leeftijd zien. En ik wil graag dat iemand mij herkent van mijn profielfoto. Wel zo handig.

Ik laat dan ook graag eens per jaar een nieuwe foto laat maken door de huisfotograaf op mijn werk. De foto is dan perfect en daarmee ik ook. Het is een mooie, goed belichte en scherpe foto die mij laat zien zoals ik ben, met al mijn rimpels, grijze haren en vlekjes. Geen insta-filter dat wegpoetst wat er wel is, zodat jullie op de foto zien wat jullie in de werkelijkheid krijgen.

Let wel, ik laat de foto niet maken als ik slecht geslapen heb. Ik heb op die dag mijn haar natuurlijk goed in model gebracht en ik heb een mooi en fris overhemd aangedaan. Op die manier sta ik er goed op. Maar ik doe geen bijzondere dingen. Ik doe geen lenzen in, terwijl ik praktisch altijd een bril op heb. Mijn haar zit net zo rommelig als altijd. Ik zet mijn beste beentje voor, maar ik overdrijf niet. Eigenlijk zoals ik het ook in mijn relatie doe. ik blijft mijzelf, maar ik doe net even wat beter mijn best.

Ik ben trots. Ik ben een perfectionist. Ik ben ijdel. Elke foto die ik openbaar zet, daar twijfel ik over. De twijfel is nooit lang, ook al zie ik er niet uit zoals ik zou willen. Ik zie dat ik er uitzie zoals ik ben – op die dag. Ik ben foto’s vooral gaan waarderen toen ik oude foto’s van mijzelf zag. Die vond ik destijds afschuwelijk, terwijl ik er nu blij mee ben. Er van uitgaande dat dit in de toekomst ook weer zo zal zijn, accepteer ik de huidige foto’s dus maar zoals ze zijn. Misschien sowieso goed om de dingen maar te accepteren zoals ze zijn.

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open, doordringend en evenwichtig. Ik onderzoek wie ik ben en wat ik wil/kan veranderen. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de “Wat zegt Jan” pagina’s op WordPress.com, LinkedIn, Twitter, Instagram en Facebook. Wil je een keer met mij van gedachten wisselen of een afspraak voor een coaching dan kan je hier contact met me opnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.