Niet alles is een tegenstelling

Eigenlijk wilde ik dit blog de titel “Niets is een tegenstelling” gaan geven, maar daarover later meer. Nu eerst de aanleiding voor dit blog: de “of-of vraag”. Of dit is een leuk blog óf het is een verspilling van jouw tijd óf dit is een mooi voorbeeld van een schijntegenstelling.

Tegenstellingen worden gecreëerd

Als ouder heb ik de “of-of vraag” als opvoedtechniek gebruikt: “Of je eet nu jouw bord leeg of je krijgt geen lekker toetje”. Herkenbaar? Wat ik als ouder deed, was een keus geven, waarbij ik wist dat de ene keus aantrekkelijker was dan de andere. Ik hoopte dan dat mijn kind de keus zou maken die ik zou willen. De motivatie van mij om dit te doen was begrijpelijk. Een kind moet eten om te groeien en gezond te blijven. Alleen er is geen verband tussen de twee gangen. Je kan namelijk het toetje prima eten zonder hoofdgerecht.

We doen soms alsof er schaarste is om onze zin te krijgen

“Of je krijgt de Pokémon kaarten óf je krijgt een stuiterbal”. Herkenbaar? Mijn zoontje staat in een speelgoedwinkel en ziet van alles wat hij wil hebben. Ook nu ben ik weer opvoedkundig bezig en wil ik dat hij het besef ontwikkelt dat niet alles mogelijk is. Dus stel ik hem voor een keuze. In dit voorbeeld ging het mij echt niet om het geld. Die paar euro had ik op dat moment wel. Nee, later als hij zelf geld ging verdienen, kon hij ook niet alles kopen wat hij wilde, dus hij kon het beter nu al leren. Dacht ik.

Soms is jouw motivatie om iets te doen niet zo zuiver

Natuurlijk is het goed om mijn zoon weerbaar te maken. Natuurlijk is het verstandig dat hij goed eet zodat hij gezond blijft. Alleen was het lang niet altijd zoiets lovenswaardigs waarom ik de “of-of vraag” stelde. Soms had ik ergens gewoon geen zin in. “Of we gaan naar de kinderboerderij of je kijkt de nieuwste Pokémon film”. Zou het kunnen zijn geweest dat ik zin had om thuis te blijven? Eigenlijk gaf ik mijn zoon een keus, waar ik er eigenlijk zelf één moest maken. Ging ik zin maken om er op uit te gaan of zou ik aan mijn zoon uitleggen dat ik zelf behoefte had aan rust. Ging ik toegeven dat papa ook niet altijd alles kan? Dat laatste zou een teken van zwakte zijn. Toegeven dat ik ook zo nu en dan niet sterk ben, was best lastig.

Neem een stap terug en kijk of er nog steeds een tegenstelling is

Hoe eerlijk zijn bestuurders over de schaarste in ons land? Hoe eerlijk was ik tegen mijn kinderen? Hoe eerlijk ben ik tegen mijzelf? Vaak als ik een probleem van een afstand bekijk, zie ik veel meer mogelijkheden. En als ik geen mogelijkheden zie, dan ligt het vaak aan iets wat ik nog niet aan mijzelf toegegeven heb. Of ik vind iets niet leuk. Of ik ben bang dat ik het niet kan. Of ik ben boos en heb ik geen zin om iets voor iemand te doen. Misschien is het dus wel waar: “Niets is een tegenstelling”. Maar voordat ik kan beweren dat dit waarheid is, wil ik eerst maar eens gaan onderzoeken waarom ik dit zo graag in een “of alles of niets” titel schrijf.

De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn. – Johan Cruijff

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open, doordringend en evenwichtig. Ik onderzoek wie ik ben en wat ik wil/kan veranderen. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de “Wat zegt Jan” pagina’s op WordPress.com, LinkedIn, Twitter, Instagram en Facebook. Wil je een keer met mij van gedachten wisselen of een afspraak voor een coaching dan kan je hier contact met me opnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.