Bij herhaling is alles anders

 

Ik houd van nieuwe dingen. Nieuwe boeken, nieuwe smaken, nieuwe plekken en nieuwe TV-series. Ik lees dan ook zelden een boek twee keer of kijk eigenlijk nooit een film of serie nogmaals. Door Netflix heb ik mij laten verleiden om het toch een keer te doen. Nu moet je weten dat ik een Trekkie ben. Ik smul van de nieuwe Start Trek Discovery serie en zag dat alle oude series ook beschikbaar waren. Ik stapte over mijn weerzin van herhalingen heen en ging mijn favoriete Star Trek DS9 opnieuw van voor af aan kijken.

De eerste keer is van zichzelf al spannend

Iets wat ik voor het eerst ga doen, is alleen al spannend door het onbekende. Iets wat ik vaker heb gedaan, doe ik meer ontspannen dan de “eerste keertjes”. Misschien is dat dus ook wel zo met het kijken van een serie. Als ik nog niet weet waar het verhaal naar toe gaat, moet ik met meer concentratie kijken en krijgt het dus mijn onverdeelde aandacht. Alles wat ik met meer aandacht doe, lijkt beter te gaan.

De ervaring van de eerste keer heeft je veranderd

Als ik iets voor een tweede keer doe, dan kan ik dat niet met dezelfde onbevangenheid (of spanning) doen als dat ik het de eerste keer deed. Bovendien heeft het feit dat ik iets gelezen of gezien heb, al iets bij mij veranderd. Ik heb meer kennis en ervaring en zal dus deze “wijsheid” in alles wat daarna komt, meenemen. De eerste keer dat ik Star Trek DS9 keek, vond ik deze serie diepgaand en spiritueel. Deze serie heeft dan ook bijgedragen aan het feit dat ik steeds spiritueler naar het leven ben gaan kijken. Veertien jaar geleden leek dat best een grote stap.

En de verandering gaat maar door en door

Als ik een voetbalwedstrijd live zit te kijken dan is er niets mooier dan de ontlading en euforie die ik voel na het vallen van een doelpunt van mijn team. De herhaling op TV van het doelpunt doet dat gevoel herleven. Het doelpunt is nog steeds mooi, maar “slechts” nog een bevestiging van dat eerste gevoel. De blijdschap is anders dan bij het live gevoel. Ik weet immers al dat het doelpunt gaat vallen. Ik weet wat er gaat komen. Ik heb ook nog eens de wetenschap dat er iets veranderd is en dat is het nieuwe startpunt van waaruit de rest van de wedstrijd bekeken wordt. Zo ook na de de eerste keer Star Trek DS9 te hebben gezien. Alle series die ik daarna zag, werden vergeleken met die serie. Series waren voor mij pas echt goed als ze dezelfde diepgang hadden.

Als je terugkomt waar je was, ziet het er anders uit

Ik ben nu klaar met alle zeven seizoenen opnieuw te kijken. Ik heb er weer veel plezier aan beleefd. Maar het was niet hetzelfde. Behalve dat de huidige mobieltjes meer futuristisch zijn dan de computers in de serie, was de serie ook lang niet zo spiritueel als ik mij herinnerde. Eigenlijk was het gewoon goede Sciencefiction met actie, humor en een boodschap. De special effects van toen zijn niets in vergelijking met die van nu. Het beeldformaat is zelfs al anders. Maar het belangrijkste veranderde ingrediënt ben ik. Ik ben niet dezelfde persoon als toen ik het voor het eerst keek. Gelukkig maar.

Het is het onbekende dat ons bestaan definieert.
– Commander Benjamin Sisko –
uit: Star Trek: Deep Space Nine – Emissary

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open, doordringend en evenwichtig. Ik onderzoek wie ik ben en wat ik wil/kan veranderen. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de “Wat zegt Jan” pagina’s op WordPress.com, LinkedIn, Twitter, Instagram en Facebook. Wil je een keer met mij van gedachten wisselen of een afspraak voor een coaching dan kan je hier contact met me opnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.