Neem tijd voor het afscheid

“Afscheid nemen bestaat niet” zingt Marco Borsato. Als jij dat ook zo kan zien, dan is het makkelijker om afscheid te nemen of om een afscheid te vieren. Ook afscheid nemen is een onderdeel van het leven vieren. Maak bijvoorbeeld een feestje van het weggaan van een door jou geliefde collega.

“Wat fijn dat jij er bent”
Als jij fijn met iemand hebt samengewerkt, dan is het jammer dat die persoon weggaat. Hoewel het tegengesteld lijkt aan wat jij voelt, dan toch is het tijd voor een feestje. Met het feestje zeg jij dan niet: “jippie, ik ben blij dat je weggaat”, maar juist “wat tof dat jij de afgelopen tijd in mijn leven bent geweest”.

“Verlies iemand niet uit het oog”
Voeg jouw ex-collega toe aan jouw contacten op social media. Soms is die collega al meer geworden dan een collega en zal je die persoon vast al hebben toegevoegd aan jouw Instagram, Facebook of Snapchat. Fijn. Houden zo. Alleen als jij iemand bent die niet zo snel iets doet met “al die onzinnige social media” dan wil ik je het volgende ter overdenking geven. Als iemand weggaat waar je goed contact mee had, dan is het handig dat je hem of haar toevoegt aan jouw LinkedIn contacten. E-mail adressen en telefoonnummers wijzigen, maar iemands naam niet, dus kan jij hem of haar makkelijk terugvinden als je kennis wilt delen of op zoek gaat naar een andere baan.

“Afscheid nemen is een klein beetje sterven”
Dit kopje is vrij naar een beroemde dichtregel. Misschien een beetje dramatisch, maar daarmee niet minder waar. Als je een relatie verbreekt (dus ook met een collega die je niet meer dagelijks zult zien), kan dat verdriet doen. Jij komt dan toch een beetje in een rouwproces. Erkennen dat je dat verdriet voelt is belangrijk. Het geeft je namelijk de ruimte om aandacht te besteden aan dat wat je mooi vond aan de periode met die persoon. In plaats van boos te zijn om het weggaan of net te doen alsof het je niets doet. Boos zijn is een normaal gevoel en iets wat er ook bij hoort, maar ontkennen dat jij iets voelt is meestal ongezond.

“Vier het afscheid”
Dus als je afscheid van iemand moet nemen, zorg ervoor dat je laat weten dat je die persoon waardeert, houdt op een of andere manier contact en erken dat het jou een beetje pijn doet. Als je dit doet wordt het makkelijker om het leven te vieren, want bij leven horen (helaas) niet alleen het begin en de successen, maar ook de fouten en het einde. Als je al die momenten kan accepteren en, nog beter, kan vieren, dan wordt het makkelijk om het hele leven te kunnen vieren.

“Neem afscheid op jouw manier”
Mensen die mij ook buiten social media om kennen, zullen misschien zeggen: “maar ik zie jou bijna nooit op afscheidborrels”. Zij hebben dan zeker gelijk. Voor mij is een borrel niet de manier om afscheid te nemen van iemand. Voor veel anderen mensen wel. Zo’n borrel moet er dan ook vooral zijn voor al die mensen die dat wel prettig vinden. Ik kies ervoor om vaak persoonlijk (een-op-een) nog even met iemand contact te hebben. Dat is mijn manier en ik wens dat jij als lezer ook op zoek gaat naar een manier waarop jij afscheid  kan nemen. Bedenk dat jouw manier goed is. Ik gun jou (en de ander) dat jij er in ieder geval voldoende tijd aan besteedt.

Wil je een keer praten over wat voor jou de beste manier van afscheid nemen is, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. En wil je niets missen van mijn gedachten, dan kan jij ze dagelijks lezen op mijn “Wat zegt Jan” pagina’s die jij kan volgen op LinkedIn, Twitter en Instagram.

Jan Monster

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.