Schoenmaker blijf bij je leest

Schoenmaker blijf bij je leestOp Twitter kan en mag iedereen zijn mening verkondigen. Tijdens een EK zijn er miljoenen bondscoaches. Tijdens een Eurovisie songfestival zijn er duizenden zang experts. En tijdens een pandemie is jan en alleman een crisismanager of een viroloog. Het oudhollandse gezegde “schoenmaker blijf bij je leest” komt dan wel eens bij mij op. Maar is dat wel terecht?

Een specialist kan steeds beter worden in wat hij/zij doetSchoenen maken – om bij het gezegde te blijven – is een vak. Het maakt dan zelfs niet uit of ik het heb over het maken van nieuwe schoenen of over het repareren van schoenen. Ik denk dat ik met de juiste instructies en de juiste spullen vast wel een schoen kan repareren of zelfs een nieuwe kan maken. De vraag is alleen of die schoen dan net zo goed is als wanneer een ervaren iemand deze heeft gemaakt – om nog maar te zwijgen over de vraag of ik het net zo snel kan als een expert. Het lijkt mij niet.

Een allrounder ziet meerdere dingen en neemt daardoor steeds nieuwe inzichten meeAan de andere kant is het ook weer zo dat als ik verschillende dingen doe, ik de ervaring van de ene activiteit mee kan nemen naar de andere activiteit. Ik kom bij alles wat ik doe andere uitdagingen tegen, maar soms is de uitdaging weliswaar anders, maar het lijkt toch op een vorige en kan ik de oplossing die ik vond voor het ene probleem toepassen op een ander probleem. Althans, dat lijkt mij wel.

Een vierkant stukje past vaak niet in een rond gatMaar laten we wel wezen; er zijn ook zaken waar de ervaring met het één mij niet voorbereidt op problemen met het ander. Kan ik als ik goed kan rappen ook de kennis verspreiden over bijvoorbeeld oncologie? Ook dit lijkt mij niet.

Alleen maar doen wat ik kan, maakt mij afgestomptMag ik dan alleen maar doen waarvoor ik geleerd heb of waar ik een talent voor heb? Ook dat lijkt me niet. Het is voor mij belangrijk dat ik steeds weer nieuwe dingen tegen kom. Hierdoor voel ik mij steeds weer verfrist, kan ik mijn geest verzetten en doorbreek ik mijn dagelijkse sleur. Ik ben een leuker en gezelliger mens door verder te kijken dan mijn neus lang is – althans dat lijkt mij wel.

Soms leveren inzichten uit andere disciplines bijzondere innovaties opBovendien zie ik ook dat als ik een bepaald soort processen heb verbeterd op IT-gebied, ik op een vergelijkbare manier marketingprocessen kan verbeteren. Ik kan dan niet hetzelfde doen, want wat ik bij marketing doe is anders, maar ik kan wel leren van hoe mensen in andere vakgebieden problemen oplossen.

Tijdens sommige meditaties spin ik de mooiste plannenIk heb trouwens ook vaak briljante ideeën als ik zit te mediteren, die helaas in de praktijk niet uitvoerbaar blijken. Maar alle gekkigheid op een stokje, door met iets anders bezig te zijn dan met mijn probleem, komt er ruimte in mijn hoofd. Juist dan komen er soms de beste oplossingen naar boven. Ik weet niet hoeveel goede ideeën er worden geboren onder de douche, maar bij mij best wel veel.

Ik hou me bij mijn vak, de rest doe ik met veel plezier als hobbyEn zo zijn we rond. Door mij te specialiseren, kan ik één of twee dingen heel goed. Maar door ook dingen te doen die ik niet heel goed kan, blijf ik open staan voor vernieuwing en ga ik merken dat andere mensen andere dingen beter kunnen dan ik. Dat maakt mij bescheiden, maar dat hoeft weer niet te betekenen dat ik het niet meer zal doen. Ik kan immers lol beleven aan dingen die ik niet goed kan. Ik kan er zo maar eens door geïnspireerd raken. Het enige is dat ik mij er wel bewust van moet zijn, waar ik een expert in ben en waarin niet, dan heb ik de minste kans dat ik op Twitter onzin uitkraam.

Het is erg nuttig om te stoppen met denken. Jouw kunst wordt geboren in de diepten van je bewustzijn terwijl je er niet over nadenkt. – Thich Nhat Hanh (eigen vertaling uit “Answers from the heart”)

(eigen vertaling uit “Answers from the heart”)

 

 

 

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je verder praten over dit blog, dan kan je hier contact met me opnemen. Wil jij mijn zoektocht naar mijzelf niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.