Mens erger je niet

Mens erger je nietOp de doos van het spel ‘mens erger je niet’ staat een getekende man, die er boos uitziet. Deze tekening komt regelmatig in mijn hoofd op als ik mijzelf toespreek met hetzelfde zinnetje: “Jan, erger je niet!”. Nou zijn de december dagen sowieso niet mijn favoriet, maar de afgelopen tijd liep ik mij weer eens aan van alles te ergeren. Aan mijzelf. Aan anderen. Aan dingen. Het lijkt niet altijd het meest nuttige gevoel – die ergernis.

Zet je ergernis om in actieAlhoewel. Soms kan ergernis nuttig zijn. Als ik bewust merk dat iets mij irriteert, dan kan ik ook de oorzaak zien. En zo nu en dan kan ik proberen de oorzaak weg te nemen. Vieze borden op tafel kan ik afruimen. Een stomme app kan ik van mijn telefoon verwijderen. Een versleten spijkerbroek kan ik vervangen door een nieuwe. Het is de ergernis die mij erop wijst dat ik maar beter in actie kan komen. Voor sommige dingen is er een eenvoudige handeling die de ergernis kan wegnemen.

Als ik mij erger, dan zegt dat meer over mij dan over de anderWas het maar net zo eenvoudig met irritante gedragingen van andere mensen. Waarom doen mensen toch niet wat ik wil? Waarom krijg ik geen voorrang in het verkeer? Waarom geeft die collega geen prioriteit aan mijn verzoek? Waarom like ik de post van iemand op Instagram, maar geven ze geen hartje terug voor mijn foto’s? Kortom waarom doen al deze mensen niet gewoon wat ik van ze verwacht? U snapt het al, omdat ze dat niet hoeven te doen. Het zijn mijn verwachtingen en niet die van hen. Ik kan willen dat een ander weet wat ik wens, maar dat is gewoonweg niet zo. Zelfs als die persoon het al zou weten, dan is die op geen manier verplicht om aan mijn ideeën uitvoering te geven. Mijn ergernis kan ik dus eigenlijk maar op één manier oplossen. Ik moet niets van een ander verwachten. Ik kan slechts tegen de ander zeggen wat ik wil en dan zonder verwachting daarna zien wat de ander doet.

De simpelste oplossingen blijken vaak het moeilijkstMaar soms zijn de dingen die ik wil niet realistisch en mag ik het dus niet van de ander verwachten. Dan zal ik liefdevol moeten accepteren dat ik een irreële wens heb en dat het niet gaat gebeuren. Ik vind het soms best lastig om te accepteren wat is – en dan erger ik me aan mijzelf.

Als het de ene kant op werkt, dan zal het de andere kant op wel hetzelfde zijnMisschien is het bovenstaande voor anderen wel herkenbaar. Het zou ook zo maar kunnen dat ik mensen irriteer. Met mijn foto’s en filmpjes op sociale media. Met mijn eindeloze vragen omdat ik iets probeer te begrijpen. Met mijn dagelijkse routines. Met mijn vasthoudendheid. Het zegt waarschijnlijk al genoeg over mij dat ik zo maar dit rijtje van ergernissen oplepel.

De mens is een rijke bron van ergernissen - voor zichzelf

Wie weet ergert niemand zich aan al deze dingen. Misschien zijn het alleen maar de stemmetjes in mijn hoofd die al die niet-perfecte dingen aan mijzelf irritant vinden. Als herstellend perfectionist is alles wat ik zelf niet goed doe reden tot ergernis. Als ik deze ergernis opmerk, dan kan ik er wel gelijk wat aan doen. Je raadt het al: de ergernis liefdevol accepteren en laten voor wat het is. Een ergernis. Niet meer en niet minder. Ook die ergernis gaat weer voorbij, want er zal zo weer wat nieuws zijn wat mijn aandacht trekt.

Misschien zegt het wel meer over de ander als die zich aan mij ergertMaar laten we eerlijk zijn. Het zou zo maar kunnen dat mensen zich wel aan mij ergeren. En het zou zo maar kunnen dat zij zich ergeren aan dingen die ik helemaal niet zo bedoel of dingen die ik onbewust doe. Het kan natuurlijk zo zijn dat die persoon precies hetzelfde doormaakt als ik, zich ergeren aan zichzelf. Reële ergernissen over iets dat ik fout doe. Of ergernissen over iets dat de ander van mij verwacht maar waar ik niet aan kan voldoen.

Niets menselijk is ons vreemdIk hoop maar dat de ander mij en mijn imperfecties liefdevol kan accepteren. Als de ander mij niet kan accepteren zoals ik ben, dan zal ik dit in liefde moeten accepteren. Het is nou eenmaal zo dat ik dingen doe zonder dat ik doorheb dat het een ander irriteert. Helaas. Wie weet verdwijnen mijn ergernissen als sneeuw voor de zon, als ik steeds weer liefdevol kan accepteren dat wat er hier en nu is. Ik wens het mijzelf en ieder ander toe.

Onze instelling is dus erg belangrijk: ze is bepalend voor ons geluk of ongeluk -Dalai Lama

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je verder praten over dit blog, dan kan je hier contact met me opnemen. Wil jij mijn zoektocht naar mijzelf niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.