Er zit een regenboog in mij

Als ik ergens een regenboog zie, word ik blij. Het is een fysiek soort blij, een soort uitbundigheid die maakt dat ik ook altijd aan anderen moet vertellen dat hij er is. Ik moet dat delen omdat ik denk dat iedereen er net als ik blij van wordt. Bijzonder dat een alledaags natuurverschijnsel dat bij mij veroorzaakt. Ook van de zon word ik blij, maar met een andere kwaliteit. Dus wat maakt dat de regenboog zoveel bij mij losmaakt?

De regenboog is een vaak gebruikt symbool voor seksuele en genderdiversiteit. Hoewel je nog te vaak hoort dat mensen met een andere dan “main-stream” voorkeur gediscrimineerd worden, kunnen deze mensen er in Nederland gelukkig best vrij in zijn. Voor mij staat een regenboog symbool voor alle diversiteit. Niet alleen op seksueel gebied, maar ook op ras, eten, taal, muziek, etc. Ik word gelukkig van afwisseling. Ja, ik ben al lang bij één vrouw en één werkgever, maar dat kan alleen maar doordat er altijd verandering is. Spotify wist mij te vertellen dat ik in 2019 heb geluisterd naar artiesten uit 70 landen. Ik heb het afgelopen jaar films gezien in meer dan 10 verschillende talen. Ik houd van eten uit vele culturen, zolang het maar vegetarisch is. Als ik weer eens iets nieuws tegenkom, dan blijkt dat bijna altijd een verrijking, al was het maar omdat het weer wat variatie aanbrengt. Zeggen de Engelsen niet “variety is the spice of life”? Nou dat. Ik word blij van diversiteit en ik word blij van een regenboog. Zou dat de link zijn?

In de jaren 90 las ik een boek over chakra’s. In dit boek wordt gesproken van zeven chakra’s die centra van energie zijn in het menselijk lichaam. Wanneer er in een chakra blokkades optreden kun je volgens de auteur last krijgen van frustraties of fysieke kwaaltjes. Als die blokkades er daarentegen niet zijn, kan je compleetheid ervaren. De auteur gebruikt de regenboogkleuren om de chakra’s te beschrijven. De regenboog met al zijn kleuren geeft mij ook een gevoel van compleetheid. Zou dat de verklaring zijn voor mijn blijheid met regenbogen?

Ik vind regen niet erg, maar ik word blijer van een zonnetje. Maar altijd zon vind ik ook niets. Althans dat lijkt mij saai en door de afwisseling ga je het mooie weer misschien wel meer waarderen. De ene kant kan niet zonder de andere kant. Misschien is daarom een regenboog wel zo mooi en betekenisvol voor mij. Het staat tussen de zon en de regen in. De regenboog kan niet bestaan zonder beide elementen, net als ik niet kan bestaan zonder mijn lichte of mijn donkere kant. Een regenboog laat mij zien hoe het vinden van een balans tussen beide kanten tot mooie dingen kan leiden.

Diversiteit. Compleetheid. Balans. Dit maakt mij gelukkig, net als het beschrijven van wat ik allemaal denk en voel. Ik moet wat van binnen zit naar buiten brengen. Dat voelt als mijn zielsopdracht. Dat voelt als wie ik ben. Een regenboog? Ach, misschien moet ik niet proberen alles onder woorden te brengen maar gewoon genieten van het zien van een regenboog. Wist je trouwens dat als je een regenboog ziet, je eigenlijk altijd ook een tweede vagere kan zien? Achter wat je direct ziet, wordt weer iets anders zichtbaar. Zo zullen er ook verschillende lagen zijn in het antwoord op de vraag waarom ik zo van regenbogen hou. De zoektocht naar dit antwoord is ook gewoon weer een zoektocht naar mijzelf. Een zoektocht naar wat ik zie, wat ik voel en wie ik ben. Ik hoop alleen wel dat ik tijdens deze zoektocht zo nu en dan door een regenboog word begeleid.

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je verder praten over dit blog, dan kan je hier contact met me opnemen. Wil jij mijn zoektocht naar mijzelf niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.