Last van donkere gevoelens tijdens de donkere dagen

De kortste dag van het jaar ligt weer achter ons. Gelukkig maar, want ik word niet gelukkig van die donkere dagen. Somber is er misschien een te zwaar woord voor. Maar alles wat ik niet leuk vind of niet goed aan mijzelf vind, komt met volle kracht naar boven. Nou heb ik ooit geleerd dat je ook alle negatieve gevoelens recht in de bek moet kijken. Dit zou helpen om te zien dat er meer kanten aan iets zitten.

Ik wil graag mensen inspireren. Ik heb duizenden volgers op Twitter en Instagram. Maar laatst zei iemand: “Nou, dan heb je wel erg weinig likes.” En in deze donkere dagen komen dat soort zinnetjes boven. Dit wordt dan gevolgd door gedachten als “Waar doe ik het voor?” en “Niemand zit op mijn gewauwel te wachten.” Mijn accounts en blog zijn niet zó populair dat ik honderdduizenden volgers heb. Ik weet wat ik er aan zou kunnen doen om dat wel te bereiken – doordat het ook mijn werk is. Ik zal je er niet mee vermoeien, maar het betekent in ieder geval dat ik over dingen zou moeten schrijven die totaal niet bij mij passen. Dus ik doe maar wat bij mij past, alleen kan ik daarmee niet iedereen “pleasen”. Jezelf zijn is fijn, maar het heeft een prijs. In mijn geval word ik er niet de populairste blogger mee.

Zo ook de foto’s van mijzelf op Instagram. Ook die krijgen amper likes. Nou heb ik op mijn persoonlijk account weinig volgers en mijn vrienden zijn niet zo van Instagram, maar toch. Als ik op mijn @watzegtjan account een foto van mijzelf plaats met een quote, dan krijgt die maar de helft van het aantal likes dan als ik het alleen bij een tekst laat. Mijn hoofd op een foto maakt (dus?) dat minder mensen het citaat leuk vinden. Ook hier weet ik hoe ik dat zou kunnen veranderen. Kijk maar eens naar een programma als “My Hotter Half”. Ik moet afvallen, naar de sportschool, veel naar de sportschool, naar de zonnebank, mijn ogen laten laseren, andere kleren aan en gel in mijn haar. Oh en ik moet jonger zijn. Dat laatste wordt lastig, al zijn daar tegenwoordig ook methodes voor. Alleen dit alles past niet bij mij en dus doe ik het niet. Ik zou er niet gelukkig van worden. Ook hier heeft jezelf zijn een prijs. Ik val niet bij veel mensen in de smaak en daar moet ik het dan mee doen. Tijdens deze donkere dagen voelt dat als jammer.

Wat ik zeg is niet goed genoeg. Hoe ik er uitzie is niet goed genoeg. Ook wat ik doe is niet goed genoeg. Ik schreef al eerder over de eerste keer dat ik een yoga-les gaf. Ik kreeg toen feedback. En die aanscherpingen komen tijdens deze donkere dagen weer terug in mijn gedachten als mokerslagen. Hierop volgen dan donkere gedachten. “Ik kan het niet.” “Ik ga nooit een goede leraar kunnen zijn”. “Wie zit er nou op mij te wachten?” Misschien allemaal waar, maar misschien ook allemaal overdreven gedachten van een perfectionist die er niet tegen kan dat het die eerste keer niet helemaal perfect ging. Ik word blij van yoga en dat gevoel wil ik graag verspreiden. Dat hoop ik te kunnen gaan doen als leraar en dat kan alleen maar als ik over dit soort donkere gedachten heen kan stappen. Hoe moet dat nou?

Ik hoor mensen deze donkere dagen zeggen, dat ze het zo gezellig vinden met al die lichtjes. Ik heb dat niet. Dat is misschien jammer. Want misschien kan die feestverlichting ook mijn innerlijk vuur weer doen aanwakkeren en wellicht ook dat van jou. Niet voor niets worden dit ook wel de tijd van de lichtfeesten genoemd. Als ik terug ga naar mijn innerlijk licht, dan ben ik blij met wat ik zeg, hoe ik mij kleed en wat ik doe. Alleen elk licht geeft schaduw en die schaduw mag er zijn, dus ook bij mij. Het is goed om mij dit te realiseren bij alle mooie en fijne dingen die ik doe. Een oude volkswijsheid die mij dan helpt, is: “ieder moet op zijn eigen wijze zalig worden.” Laat ik dat dan maar gaan doen. Ook in 2020, met ups & downs, met vallen en opstaan en met – uiteindelijk- veel plezier.

Regenboog-icon-12x12 copy

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je verder praten over dit blog, dan kan je hier contact met me opnemen. Wil jij mijn zoektocht naar mijzelf niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com.

4 gedachtes over “Last van donkere gevoelens tijdens de donkere dagen

 1. Hi Jan, Je blogs volg ik al een tijdje. Je Social Media heb ik net bekeken. Ik volg van iemand meestal maar een ding, anders heb ik last van overdosering. Ik heb gemerkt dat mensen verschillen. De een is een twitteraar en de ander een IG-er etc. Ik zou gek worden van alleen maar qoutes want ik voel dat als teveel opdrachten. Je blog en het ritme daarvan spreekt me veel meer aan. Ik zet er een sterretje bij op mijn WordPress Reader, meer niet, maar ik doe er vaak veel meer mee, maar dat zie je niet. En toch is dat het belangrijkste. Beroepsmatig levert het niks concreet op. Ik herken dat zelf bij de blogs die ik schrijf over naailessen. Mensen lezen en verder niks. Ik zie het nu als mijn bijdrage aan een betere wereld… mensen maken dingen en gooien minder weg. Bij jouw blog denk ik dat er nog meer betekenis is: mensen maken minder ruzie met zichzelf en anderen door jouw schrijven denk ik. Ik ben benieuwd of deze gedachte iets doet met je donkere gevoelens. Groetjes, Dorothé

  Geliked door 1 persoon

 2. Vanuit het denken kan je bepalen hoe je bent. Dit lijkt de leidraad van je leven te zijn. Het ego laat zich gelden of laat zich niet zien (en alles hier tussen). Overschatting en onderschatting zijn tegenover elkaar gesteld. Het ene acht je hoger dan het andere. Laat je door beide niet misleiden. Je bent wie je bent en wie je bent, zo ben je nu eenmaal en dat is goed…
  Dan zou je nog kunnen denken dat een ander anders over jou denkt. Deze gedachte is niet alleen slechts een gedachte (een veronderstelling) maar dit maakt geen verschil in wie je bent. Wees trots, verlegen, uitbundig en teruggetrokken. Je bent alles. Een gelukkig nieuwjaar, Jan!
  Groet,
  Rob

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.