Je moet willen?

Ken je dat? Je zegt: “Ik moet werken.” en iemand vertelt je dat je dat niet mag zeggen met het argument “Als het werken moeten is, is het tijd om een andere baan te zoeken”. Of je moet van die persoon zeggen: ”Ik wil werken”. Hoewel ik het sentiment van de verbeteraar wel deel, denk ik toch dat sommigen van ons zijn doorgeschoten in het “verbieden” van het woord moeten.

Volgens mij kan willen niet altijd. Ik zie heel wat twintigers starten met werken. Eerst willen ze iets van werk. Wat voor werk precies is vaak niet belangrijk. Dan willen ze in plaats van een flexibel contract een vast contract. En nadat ze dat hebben, gaat vaak pas de inhoud van de baan spelen. Dus mensen die kunnen zeggen dat ze willen werken, voelen de urgentie van brood op de plank vaak minder. Het zou kunnen dat ze verlicht zijn. Het kan ook zijn dat zij in de luxe positie zitten dat zij zich over geld niet druk hoeven te maken. Op basis van wat ik zie, weet ik dat de meeste mensen toch in eerste instantie werken om geld te verdienen. Pas als dat is gelukt, wordt er gekeken of het werk leuk is.

Kortom, waarschijnlijk is het nodig dat je enige vorm van welvaart hebt voordat je welzijn kan ervaren. Althans op de plek waar wij leven wel. Maar genoeg over geld. Er zijn in het leven belangrijkere dingen dan geld zoals familie, vrienden en gezondheid.

Ook voor relaties kan je de wijsneuzerige opmerking over willen en moeten te horen krijgen. “Ik moet naar de verjaardag van mijn oma.”, is een zin die je misschien snel gebruikt. Het klinkt als iets dwingends. En wij hebben over het algemeen een hekel aan dwang. Toch zit in dit soort bezoekjes misschien wel een deel dwang. Maar die dwang is niet per se van buiten opgelegd. Het is iets wat van binnenuit kan komen. Je weet bijvoorbeeld dat oma het fijn vindt dat je komt. Er komen steeds minder mensen bij haar over de vloer. Je hebt gehoord dat de gezondheid van oma achteruit gaat. Dit lijkt me een voorbeeld van dat het helemaal geen probleem is dat je soms iets moet.

Volgens mij komt het dus op het volgende neer. Als je iets wilt, zijn er soms dingen die moeten. Wil je een topsporter worden, moet je veel trainen – hoeveel talent je ook hebt. Wil je niet te dik worden, moet je niet teveel snoepen. Doordat je iets echt wilt, kan je vaak meer bereiken. Bovendien doordat je iets wilt, lukt het vaak makkelijker om de dingen te doen, die je moet doen. Je moet het maar willen.

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open en zoek ik de balans. Ze zijn o.a. geïnspireerd door mijn reis tot yogaleraar. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com, Wil je een keer samen met mij kijken naar wat jij wil of moet, dan kan je hier contact met me opnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.