Ga lekker op vakantie

Sommige mensen zijn nu al op vakantie geweest. Anderen moeten nog even wachten. En ik ga volgende week. Je hebt wel eens dat je echt toe bent aan vakantie. Hoewel het meer dan 10 maanden geleden is dat ik echt op vakantie ben geweest, is het voor nu niet zo dat ik er echt aan toe ben. Jazeker, ik heb er heel erg zin in. Ik verheug mij er op. Toch is dit een andere behoefte dan anders.

Een jaar geleden was ik op vakantie alwaar het idee tot bloei kwam dat ik een yoga-opleiding wilde gaan doen. Wat volgde was een vol jaar. Eens in de twee weken een zaterdag weg en daarnaast nog wat losse vrijdagen voor een extra module. Met zo’n vol schema is het lastig om in twee agenda’s tijd te vinden om (echt) weg te gaan. Misschien was het beter geweest als ik iets meer moeite had gedaan om die ruimte te creëren. Maar het was zoals het was. En zoals het was, moest het maar zijn.

Toch zit ik er – zoals gezegd – niet doorheen. Ik heb het in de donkerste dagen van het jaar best wel eens lastig gehad. Ik had toen zeker profijt van een vakantie kunnen hebben. Alleen door dat niet te doen, werd ik gedwongen om op een andere manier een uitweg te zoeken. Het antwoord op te veel spanning en onrust is simpel: ontspanning en rust. Normaal vind je dat in een vakantie. Ik begin nu langzaam te leren dat ik elke dag iets rustiger aan kan doen. Ik hoef niet alles maximaal te doen. Zeker niet elke dag. Door de ruimte te nemen om rust in mijn handelingen te brengen, ontstaat er ontspanning. Elk keer is er een kans om rust te vinden.

Behalve ontspanning brengt vakantie je natuurlijk ook nieuwe perspectieven. Doordat alles anders is dan in je normale routine, word je ook weer gedwongen om anders te handelen. Hoewel het soms behoorlijk irritant is dat je niet blind kan varen op je routine, maakt het uit je comfortzone treden ook nieuwe creatieve krachten vrij. Ook al heb ik dit “schooljaar” nog geen vakantie gehad, ik ben genoeg uit mijn comfortzone gerukt. In zo’n opleiding kom je bovendien vanzelf nieuwe dingen tegen. Dus dit jaar heeft mij genoeg verruiming van de geest gebracht. Misschien een reden waarom ik er niet doorheen zit?

Zoals hierboven beschreven voel je je het lekkerst – volgens mij – als je kan accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn; als je je kan ontspannen en voldoende rust neemt; en als er telkens een nieuwe uitdaging voor je ligt. Daarnaast zie je bekende artiesten ook nog één ander ding doen, ze nemen een break, een creatieve stop, een sabbatical. Even niet meer bezig zijn met wat je normaal doet. Door echt even met iets anders bezig te zijn, krijg je nieuwe ideeën. Ook kan blijken dat je weer zin krijgt om te gaan doen wat je daarvoor deed. Of juist niet. Door te resetten, ontstaat er een lege pagina waar je op kan schrijven. Soms ga je verder met hetzelfde verhaal omdat je dat beviel. Soms begin je aan iets nieuws.

Zoals jullie weten, zijn deze blogs een soort brieven aan mijzelf. Ik hoop dat iemand anders er ook wat aan heeft. Het is voor mij een mooie manier om mijn gedachten te ordenen. Als ik dit blog dan nog eens teruglees, weet ik dat ik nu, naast op vakantie gaan, ook een zomer break met bloggen inlas. Het “zomergat” zal ik op de sociale kanalen vullen met citaten uit blogs die eerder verschenen, maar die ik nog niet had gebruikt, zodat de volgers mij daar niet zullen missen. Maar lieve bloglezers, ik heb voor nu even genoeg op papier gezet en moet weer even los van de schrijfmodus. Dus ik ga nu lekker op vakantie en zie ik jullie in september hier weer terug. Hopelijk tot dan.


Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open en zoek ik de balans. Ze zijn o.a. geïnspireerd door mijn reis tot yogaleraar. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com, Wil je een keer samen met mij kijken om te accepteren wat is of te ontspannen, dan kan je hier contact met me opnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.