Voel de dankbaarheid voor jouw leven

Elk leven kent zijn ups en downs. Zo ook het mijne. Toch heb ik het gevoel dat er tot nu toe voor mij meer ups dan downs zijn geweest. Ik voel mij diep dankbaar voor waar ik op dit moment in mijn leven sta en voor wat er tot nu toe al is geweest.

Het eerste waar ik mij dankbaar voor voel, is de plek waar ik geboren ben, in een welvarend land, met best wel goede gezondheidszorg, met redelijk veel vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, zonder oorlog. De dankbaarheid is niet alleen plaatsgebonden. Ik voel me ook dankbaar voor de tijd waarin ik leef. Niet in de middeleeuwen met al zijn ziektes. Of in de tweede wereldoorlog met al het geweld, massamoorden en onveiligheid.

Ik voel mij een rijk mens. Door veel zaken – waarover zo meer -, maar zeker doordat ik materieel een gevoel van veiligheid heb. Het ontbreekt mij aan niets. Ik hoef maar weinig te laten. Ik voel mij dankbaar voor mijn ouders en schoonmoeder die er alles aan hebben gedaan om ons die veiligheid te bieden, terwijl zij het ook niet altijd breed hebben gehad. Er is veel wat ik niet heb, maar ik ben blij met wat ik wel heb. Ik ben dankbaar dat ik genoeg heb. Rijkdom is blij en tevreden zijn met wat je hebt.Velen zullen het je vertellen, maar gezondheid is misschien wel de grootste rijkdom. Ik heb zelf alleen maar griep, wat rugklachten en breuken gehad. Zeker niet leuk. Maar niets vergeleken met wat mijn ouders, schoonouders, vrienden of mijn vrouw hebben meegemaakt. Alleen door de relatief kleine ongemakken die ik zelf heb meegemaakt, weet ik dat elke dag een goede gezondheid hebben wel heel erg fijn is. Temeer doordat ik heb gezien dat ziek zijn onaangenaam is. Misschien wel het understatement van het jaar. Ik heb maar geluk met mijn gezonde lichaam.

Dankbaar zijn is iets voor jou en van jou. Toch maakt het delen van dankbaarheid, rijkdom, blijdschap en verdriet met anderen het leven nog rijker. Gelukkig heb ik genoeg mooie mensen om mijn heen. Fijne collega’s. Oude en telkens ook weer nieuwe vrienden. Een stabiele oude basis, mijn ouders. En nieuwe basis met prachtige zoons en een allerliefste vrouw. Bijna elke dag realiseer ik mij dat ik een bofkont ben met zoveel lieve mensen om mij heen.

Dit alles was er, of is er op dit moment. Ook voor mij ligt de toekomst open. De toekomst kan mooie en minder mooie dingen brengen. Eén ding is zeker, de toekomst komt altijd. Morgen al. Door terug te kijken naar wat er tot nu toe allemaal is gebeurd en waar je dankbaar voor mag zijn, groeit het vertrouwen. Het vertrouwen dat het mogelijk is dat er ook nog moois in de toekomst ligt. Ik weet het niet. Maar vanuit hoop, geloof en vertrouwen ga ik de toekomst tegemoet. Doe je mee?

 

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open en zoek ik de balans. Ze zijn o.a. geïnspireerd door mijn reis tot yogaleraar. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com, Wil je een keer samen met mij kijken waar jij allemaal dankbaar voor mag zijn, dan kan je hier contact met me opnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.