Twijfel niet aan jezelf

Laatst kwam ik dit oude citaat van mezelf tegen: “Twijfel. Aan alles. Maar niet aan jezelf.” Ik werd er weer gelukkig van. Ik realiseer me nu dat het best een lastige is. Hoe kan je nou aan alles twijfelen, maar niet aan jezelf?

Een van de eerste zaken waarover je aan jezelf zou kunnen twijfelen is je uiterlijk. Zeker in de huidige wereld, zoals bijvoorbeeld op Instagram. Ik las de afgelopen tijd verhalen over influencers op Instagram. Voordat er een foto op Instagram wordt gezet, wordt daar uren aan besteed (en dan heb ik het nog niet eens over de make-up). Blijkbaar staan ook influencers niet in één keer mooi op de foto. Een ander verhaal dat ik las, ging over rolmodellen die als mooi worden gezien en toch hun foto’s photoshoppen om er bijvoorbeeld (nog) slanker uit te zien. “Wij” willen er uit zien als die mooie mensen en “zij” proberen via photoshop aan dat beeld te voldoen. Omgekeerde wereld toch? Als zij zich niet mooi genoeg vinden, maar dat wel zijn, kan het dan ook zijn dat hetzelfde voor jou geldt?

Waar je ook aan kan twijfelen is of je iets wel goed weet. Dit kan op school of op je werk zijn. Maar ook als ouder kan je iets niet weten. Of soms denk je het te weten en dan blijkt het anders te zijn. Het overkomt de beste. Ook al heb je iets niet goed, precies of anders onthouden, dan zegt dit niets over jou. Jij, als persoon bent nog even waardevol, ook al maak je een fout. Dit geldt niet alleen over kennis maar over zoveel zaken.

Soms weet je niet alles. Soms kan je niet alles. Soms kan je iets niet aan. Daar tegenover zal je zien dat je veel dingen wel weet, wel kan of wel mee om kan gaan. Alleen heb je daar soms hulp bij nodig. Hulp vragen betekent niet dat je zwak bent. Het betekent dat je sterk genoeg bent om te erkennen waar je kracht zit en waar niet. Het is nou eenmaal zo dat één persoon niet alles weet of kan. Waarschijnlijk vind je het prima als iemand jou om hulp vraagt, wees dus niet bang om er zelf ook eens om te vragen. Twijfel daar maar niet over.

Het werkt dus twee kanten op. Ook met oordelen. Als je zelf niet veroordeeld wilt worden, moet je misschien ook een ander niet veroordelen. Ook al moet je zeker niet aan jezelf twijfelen, misschien is het wel goed om eens te bedenken dat jij het soms ook niet bij het rechte eind hebt. Het kan zijn dat jouw normen en waarden niet altijd van toepassing zijn. Het kan zijn dat je ideeën gisteren klopten, maar vandaag niet meer. Ik denk dat het prima is om te twijfelen aan je eigen waarheden. Dit betekent niet dat je dan jezelf in twijfel trekt.

In mijn vorige blog schreef ik: “Vind uit wie je bent, en ga daar maar voor staan.” Daar wil ik graag twee dingen aan toevoegen. Ten eerste. Als je ergens voor staat betekent dit niet dat anderen samen met jou voor datzelfde zullen staan. Het feit dat anderen voor iets anders staan, zegt daarmee niet dat jij iets fout doet. Het geeft alleen aan dat je sommige zaken anders ziet dan anderen. Ten tweede is uitvinden wie je bent, wat anders dan zeggen ik ben man/vouw, voetballer/yogi, homo/hetero, Nederlander/Europeaan, bankier/kapper, of welke uiterlijke kenmerken of gedragingen je ook maar kunt bedenken. Het gaat er om wie je ten diepste bent. Dat klinkt voor sommigen vaag. Maar als jij eenmaal jezelf hebt gevonden, dan is het ineens zo klaar als een klontje. Dat is dan ook de tijd dat je niet meer aan jezelf hoeft te twijfelen.

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open en zoek ik de balans. Ze zijn o.a. geïnspireerd door mijn reis tot yogaleraar. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com, Wil je een keer samen met mij kijken wie jij ten diepste bent, dan kan je hier contact met me opnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.