De kracht van samenwerken

Ik vind het heerlijk om dingen alleen te doen. Om geconcentreerd aan iets te werken en dan aan het eind te zien wat ik heb gemaakt. Dit is als een soort meditatie voor mij en geeft mij een heerlijk zen gevoel. Alleen er zijn veel dingen die je niet in je ééntje kan klaren. Zo ook het laatste project waar ik aan heb meegewerkt, de implementatie van ClickDimensions als Marketing Automation Solution. Zonder de kracht van de samenwerking van velen, was dit nooit zo goed geslaagd.

Voor mij begint alles met kennis van zaken. Zonder goede kennis over hoe iets werkt, ben je als een kip zonder kop bezig. Weten hoe een website technisch werkt. Weten hoe het onderhoud efficiënt in te richten is. Weten wat onze klanten willen. Weten hoe de nieuwe software werkt. Weten hoe de software waar het mee integreert, werkt. Kortom veel weten, zodat wij begrijpen hoe het allemaal in elkaar grijpt en hoe we het geheel werkend kunnen krijgen.

Het bijzondere is dat kennis niet tot één waarheid leidt. Ook al delen we dezelfde informatie, de interpretatie van wat we zien, geeft veel verschillende inzichten. Soms is dat best lastig. Maar door met respect naar elkaar te luisteren en elkaar de ruimte te geven, worden fouten voorkomen. Of, nog beter, soms worden juist nog mooiere oplossingen gevonden.

Als er iets moois is bedacht, dan komt de echte uitdaging. Je hebt te weinig tijd om het voor de deadline af te krijgen. Er gaat iets fout waar je geen oplossing voor ziet. Gelukkig krijg je dan hulp aangeboden van een teamgenoot. Dat is fijn voor jou. Dat is ook fijn voor de ander. En het is fijn voor het project. Gezamenlijk bereik je het doel. En dat geeft mij in ieder geval een goed gevoel.

Een goed gevoel ontstaat ook door samen te lachen. Lachen geeft een gevoel van lucht. Lachen ontlaadt spanning. Maar lachen geeft ook een gevoel van saamhorigheid. Zoals gezegd, ik vind alleen werken helemaal prima, maar in je eentje lachen is toch lang niet zo leuk als met een groep. Ik wens iedereen het dan ook toe om met zo’n team als dit samen te mogen werken. Een team waarin je samen kan lachen, “huilen” en trots kan zijn.

Aan het begin van het project hebben we geformuleerd wat we wilden bereiken. En van dag tot dag hebben we daar kleine stukjes van kunnen neerzetten. Iedereen in het team doet op zichzelf zijn ding, maar door het samen te brengen, kan iets worden neergezet wat anders toch niet op die manier was gebeurd. Samenwerken kent zijn ups en downs, maar ik hoop nog veel vaker op deze manier te mogen samen werken. Echt waar.

20180320Dit blog heb ik uitgesproken tijdens het zogenaamde taart-momentje ter afsluiting van ons project.

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger bij Wat zegt Jan. In mijn blogs ben ik open, doordringend en evenwichtig. Ik onderzoek wie ik ben en wat ik wil/kan veranderen. Wil jij mijn zoektocht niet missen, volg dan de “Wat zegt Jan” pagina’s op WordPress.com, LinkedIn, Twitter, Instagram en Facebook. Wil je een keer met mij van gedachten wisselen of een afspraak voor een coaching dan kan je hier contact met me opnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.