Jouw coach is (g)een goeroe en jij ook (niet)

Er is bij mij verwarring over het woord guru. Ten eerste is het nu guru of is het goeroe? Maar nog belangrijker waar staat het nu voor? Dus heb ik de Van Dale erbij gepakt en die zegt dat je het als goeroe schrijft. De eerste betekenis van goe-roe is (godsdienst)onderwijzer (ofwel leraar). En zelfs in deze simpele weergave van de betekenis zit al mijn verwarring – door de referentie aan godsdienst. Ik neem je graag even mee in deze wirwar.

Luister naar wat de ander probeert te zeggen en vergeet de letterlijke woorden.Ik had eens een Indiase coachee en die zei: “You’re my guru”. Ik werd toen ongemakkelijk en zei dat dat wel meeviel. Ik was immers ‘slechts’ een coach. Alleen zij legde toen uit dat wat haar betreft de term guru vanuit het Sanskriet voor haar niet meer betekende dan leraar. Het had voor haar geen mystiek of godsdienstig aspect. Voor mij betekende dit woord dus iets anders dan voor mijn coachee. Luister daarom goed naar wat de ander bedoelt – en probeer het niet in te vullen met jouw betekenis. Er zijn wel eens ruzies (of nog erger – oorlogen) ontstaan doordat mensen elkaars woorden verkeerd begrepen.

Begrijp wat er gezegd wordt binnen de contextIk moest in dit geval luisteren naar wat de ander bedoelde vanuit haar achtergrond. Ik werk heel veel internationaal en het valt me inderdaad op dat een Engels woord voor de ene Europeaan iets anders betekent dan voor de andere. Maar sommige woorden hebben in het Nederlands ook meerdere betekenissen. Als bijvoorbeeld een collega het woord “bank” gebruikt, zal het waarschijnlijk over een financiële instelling gaan. Maar als hij het gebruikt in combinatie met een verhaal over een bezoek aan een woonboulevard, kan het makkelijk een andere betekenis hebben. Maar helaas is niet alle verwarring terug te leiden tot het feit dat sommige woorden zogenaamde homoniemen zijn.

Door wat jij hebt meegemaakt, bekijk je de wereld op jouw manierAls ik naar mijzelf kijk en denk aan het woord “goeroe”, dan weet ik wel waar mijn gevoelens en ideeën over dit woord vandaan komen. Goeroes waren vroeger rare mannen met rare denkbeelden die in communies mensen indoctrineerden. Dit is een oud beeld, wat ik als kind had. Maar ook als ik nu het woord hoor, word ik onmiddellijk met een elastiek teruggetrokken naar alle gevoelens en emoties uit mijn kindertijd. Grappig (of juist niet) hoe je jeugd zo’n grote invloed blijft hebben op het hier en nu.

Een goede leraar opent jouw ogen voor wat je al wistAls coach merk ik dat het vaak mijn rol is om mensen te laten zien dat ook zij terugvallen op oude denkbeelden of oud gedrag. Oud gedrag was ooit nuttig, maar dat is het misschien nu niet meer. Het gaat er vaak om, dat je herkent dat je in een bepaalde gedachtegang of gedrag vervalt. Daarna is het aan jou om te voelen of dat oude gedrag nog steeds passend is in de huidige situatie. Als we eerlijk naar ons zelf zijn, kennen we de waarheid al lang. Soms hebben we alleen even een zetje nodig om de juiste stap te zetten.

Als het je lukt om naar jezelf te luisteren dan ben jij je beste goeroeJe kan je dan ook heel rijk voelen als jij jouw innerlijke wijsheid aanboort. Als dat lukt dan word je jouw eigen leermeester – jouw goeroe. Let wel, dit vraagt wel dat we durven te twijfelen. Want door te twijfelen – ook aan ons zelf – zijn er tenminste meerdere routes open. Mensen die zeggen: “Ik ben nu eenmaal zo” of “Dat zit in mijn genen”, laten geen ruimte voor verandering. Als iemand vastzit in zijn denken lukt het jou echt niet om hem of haar anders te laten denken. Voor een coach of leraar brengen deze coachees de meeste uitdaging met zich mee.

Laten we elkaar uitnodigen om zaken van een andere kant te bekijkenWanneer iemand bij een leraar of coach is gekomen, dan wil die persoon iets leren of iets veranderen. Er kan ruimte ontstaan om vastgeroeste gedachten of patronen te gaan onderzoeken. Wat doet die persoon tot nu toe altijd waardoor zij nu is, waar ze is. Wat was de wijsheid van het oude gedrag? Wat was de dwaasheid van het oude gedrag? Wat wil die persoon behouden? Wat kan weg? Een coach kan helpen om die vragen op te werpen. Een leraar kan je leren om jezelf de juiste vragen te stellen. Misschien is goeroe dus toch niet zo’n gekke omschrijving van een rol die een coach heeft. Alleen de antwoorden op jouw innerlijke vragen kan alleen jij uiteindelijk geven. Jij bent immers jouw beste coach, jouw beste kleine professor, jouw beste goeroe.

Je zult het pad moeten creëren door zelf te lopen. Het pad ligt niet kant en klaar op je te wachten. - Osho

 

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je verder praten over dit blog, dan kan je hier contact met me opnemen. Wil jij mijn zoektocht naar mijzelf niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.