Kijk niet achterom. Je gaat niet die kant op.

Sommige van mijn zinnen komen al jaren terug op Twitter – omdat ze jaar in, jaar uit positieve reacties opleveren. Omdat achteromkijken niet altijd even nuttig is, wil ik graag in dit (vervolg)blog weer wat context geven aan deze one-liners. Laten we onze blikken verruimen. Laten we op zoek gaan naar de delicate balans die achter een simpel klinkende waarheid ligt. Althans, ik deel graag hoe ik één en ander zie.

Jij hebt jouw manier. Ik heb mijn manier. De goede manier en de enige manier bestaat niet. – Friedrich Nietzsche –

Iedereen heeft zo zijn eigen wijze om naar de wereld te kijken. Sommige mensen noemen dat dan: “ik heb mijn waarheid”. Alleen dat is dan niet een waarheid die gebaseerd is op feiten. Zij hebben een soort perfecte weergave van de waarheid. Maar, perfectie bestaat domweg niet. Zeker mijn blik op de werkelijkheid is niet perfect. Ik kan alleen maar mijn eigen blik geven. Daarmee voldoe ik niet aan mijn eigen ideaal om een perfecte objectieve waarheid weer te geven. Maar ik kan daar niet aan voldoen en dus zeg ik tegen mezelf: “Probeer niet perfect, maar jezelf te zijn”. Dat is dan ook alleen nog maar een gesprek met de stem in mijn hoofd. Daarnaast zijn er nog de stemmetjes van andere mensen die rondzingen in mijn hoofd. Maar dan geldt dat als je aan de verwachtingen van anderen probeert te voldoen je jezelf niet bent. Bovendien realiseer je dat je altijd met jezelf bezig bent en nauwelijks met anderen. Anderen zijn dus ook nauwelijks met jou bezig. Jij (en dus ook ik) mag gewoon denken wat je zelf wil. Leid maar het leven dat je wilt leiden in plaats van het leven dat je ‘geacht’ wordt te leiden. Dat gezegd hebbende is het wel verstandig om jezelf niet af te sluiten voor andere meningen en visies en je zeker niet af te schermen voor harde feiten.

Als je praat herhaal je alleen wat je al weet. Maar als je luistert zou je iets nieuws kunnen leren. – Dalai Lama –

Want als ik altijd blijf kijken, zoals ik altijd heb gekeken, blijf ik denken zoals ik altijd dacht. Dat hoeft natuurlijk niet erg te zijn, alleen het komt best wel vaak voor dat je ergens niet uitkomt of dat je steeds maar tegen dezelfde problemen aanloopt. Kijk dan eens om je heen. Je mag je mening aanpassen. Je mag het fout hebben. Geef het toe. Heb de moed om niet perfect te zijn. Je mag veranderen maar dat hoeft niet. Door te leven naar je eigen waarden, maak jij je eigen levenspad. Jouw pad, met jouw manier van kijken, met jouw plezier, met jouw fouten en jouw pieken en dalen. Natuurlijk is het zo dat als je jeuk hebt, dat het plezierig is om te krabben. Maar het is beter om helemaal geen jeuk te hebben. En daarvoor is soms een ander inzicht, een andere blik nodig. Die blik moet je je dan wel eigen maken, want alleen als ‘de waarheid’ van jouzelf wordt, geeft het je energie. Poëtischer gezegd. Als een ei van buitenaf wordt gebroken, dan eindigt een leven. Als een ei van binnenuit wordt gebroken, begint een leven.

Onze waarneming is beperkt, ons verstand is zeer beperkt, ons hele kunnen is beperkt, maar onze wil: daar is geen grens aan. – René Gude –

Maar willen we wel veranderen? Is er sprake van (westerse) luiheid? Westerse luiheid: is je leven volproppen met dwangmatige bezigheden en geen tijd overhouden voor wezenlijke zaken. Wezenlijke zaken zoals veranderen. Of is er sprake van angst? Realiseer je dan dat angst, ongemak en zelfs pijn je juist gelegenheid geven te groeien en te veranderen. Bovendien: Jij bent sterker dan je denkt. Alleen daar zit misschien het probleem. Veranderen heeft niet alleen te maken met denken, maar vooral met emoties En moeilijke emoties kun je gewoonweg niet overslaan. Die moet je sowieso ook leren herkennen en erkennen wil je een volgende stap kunnen zetten. Zeker als de verandering met andere mensen te maken heeft. Want als je geen verbinding hebt met je eigen gevoel, dan heb je ook geen verbinding met anderen. Kortom je moet wat doen om door je weerstand heen komen en om een verandering te kunnen inzetten. Je kan er druk mee bezig zijn. Maar de drukste mensen doen niet altijd het meest. En soms zijn er speciale momenten waarop eerdere overtuigingen vanzelf afbrokkelen en je merkt dat je verandert. En dat maakt het lastig. Een balans vinden tussen actief aan de slag gaan met het vinden van een nieuwe blik of rustig afwachten met een open geest. Vind die balans maar eens.

Als de wortels niet verdroogd zijn, is de boom nog niet dood – Dalai Lama –

Het gaat erom dat je begrijpt, dat alleen jij kan bepalen wie je bent, nu en in de toekomst. Door te veranderen word je een betere versie van jezelf. Dus wie wijs is, durft zijn pad te veranderen. Maar het is aan jou. Jij neemt een volgende stap. Waar de volgende stap naartoe leidt, bepaal jij. Jij bent de stuurman. Jij kan het. Echt. Je innerlijke kracht is altijd aanwezig, ook wanneer je je kleiner maakt of voelt dan je bent. Maar je kan pas aan het volgende deel van je leven beginnen als het vorige is afgesloten. Dus sluit een vorig hoofdstuk van je leven echt af en heb de moed om aan het volgende te beginnen. Pas als je er niet meer bent, kan je niet meer veranderen. Grijp je kans NU!

Vriendelijkheid is de gouden schakel die de wereld bijeen houdt  
– J.W. von Goethe –

Mijn persoonlijke overtuiging is dat een ruime blik op de wereld mij rijker maakt. Het maakt mij completer. Uiteindelijk is mijn motivatie dus best egoïstisch. Maar goed. Begin met aardig voor jezelf te zijn en daarna voor je omgeving. Maar doe daarbij niet te hard je best, want als je te hard je best doet, dan put je jezelf uit en dat is niet handig. Fysieke gezondheid is tenslotte een voorwaarde voor je mentale gezondheid. En andersom. Bijzonder toch hoe alles samenhangt. Je fysiek welzijn met je lichamelijke gesteldheid en jouw ruimhartigheid met die van anderen. Ik denk dat iedereen dat in zich heeft. Er is een fundamentele goedheid in ons allemaal aanwezig, daar ben ik echt van overtuigd. Alleen je ziet misschien die goedheid niet altijd direct. Ook al zie je hem niet direct, je kan er altijd wel aan bijdragen, door te leven met het volgende motto: “Bejegen goede mensen goed. Bejegen niet-goede mensen eveneens goed. Dat is hoe goedheid ontstaat.”

Liefde is één ziel in twee lichamen. – Aristoteles –

Het leren liefhebben van andere mensen en het verwerven van kennis zijn de enige werkelijk belangrijke dingen in het leven. En de liefde zal nooit verloren gaan. Ik heb dan ook vrienden nodig zodat ik er niet alleen voor sta. Bovendien heb ik het geluk dat ik al die kennis en liefde “dagelijks” kan delen met mijn geliefde. Misschien maakt dat het allemaal makkelijker voor mij. Elke dag sta ik er niet alleen voor. Ik kan alle spanning die ik oploop door de dingen die ik meemaak of door de dingen die ik om mij heen zie, uiten. En dat is nodig. Als we niet kunnen ontladen gaat spanning zich vast zetten in ons lijf. Tuurlijk heb ik mijn yoga en meditatie om mijn daarbij te helpen, maar een arm om je heen doet veel. Ik gun het iedereen. Anders gezegd ik ben ervan overtuigd dat er een dag komt dat iemand jou zo’n knuffel geeft, dat jij je weer heel voelt. Alleen niet voor iedereen zal dat met een partner zijn, maar met een goede vriend en soms zelfs met een onbekende. De enige voorwaarde is dat jij je openstelt. Dat je dingen onderneemt. Wacht daar niet mee. Er zijn altijd redenen om iets niet te doen. Dus doe het maar gewoon nu. Doe vandaag al wat je pas met je pensioen wilde gaan doen. Je weet tenslotte niet wat morgen gaat brengen. Ik hoop in ieder geval wel een ruime blik!

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je verder praten over dit blog, dan kan je hier contact met me opnemen. Wil jij mijn zoektocht naar mijzelf niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com.

Een gedachte over “Kijk niet achterom. Je gaat niet die kant op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.