Mijn hoofd raakt niet leeg van mediteren

Als onderdeel van mijn yoga-opleiding ben ik begonnen aan een module over mediteren. Het leek mij tof om mediteren te leren zodat ik eindelijk zou stoppen met denken. Deze module wordt gegeven bij Saswitha, dus het “moet” wel van een goede kwaliteit zijn. Dus NU kwam het goed. Helaas. Na een korte introductie zei de leraar dat we na deze training geen meditatieleraar zouden zijn en ook dat het een illusie is dat je hoofd leeg raakt door mediteren. Maar wat gaat mediteren mij dan wel brengen?

Inzicht komt van binnenuit en niet van buitenafIk weet dat er geen lifehacks zijn waarmee je met een app binnen een paar minuten helemaal zen bent. Maar helaas ben je dus ook niet zen na een training van bijna 40 uur. Niemand kan je vertellen hoe JIJ van binnenuit bij jezelf kan zijn en blijven. Het enige wat een leraar kan doen is je helpen uit te vinden hoe jij dit zelf kunt doen. En dat pad vinden lukt alleen door te oefenen. Veel te oefenen met houdingen en met meditatie.

Elke keer als je iets doet, is het toch weer anders. Geniet er maar vanYogahoudingen doe ik al weer een tijdje en elke keer als ik een houding doe, voelt die anders aan. Mijn hoofd is anders. Mijn lijf is anders. Ik begin er aan te wennen. Het begint zelfs vertrouwd te worden dat mijn lijf geen moment hetzelfde voelt. Toch raar dat ik mij nooit had gerealiseerd dat ook mijn geest geen moment hetzelfde is. En dat terwijl ik zoveel tijd in mijn hoofd doorbreng.

Je geest is als een puppy, je moet hem nog discipline bijbrengenEen van de tips die we kregen was dat je jouw geest kan zien als een jonge hond. Een pup gaat altijd enthousiast op zoek naar iets nieuws – ook al is dat niet handig of misschien zelfs gevaarlijk. Dus wat doe je als liefhebber van je hond? Je pakt hem met liefde en geduld op en brengt hem keer op keer terug naar waar hij wel moet zijn. Tip: Kijk eens of je dat ook met je geest kan doen. Breng hem steeds terug naar waar jij hem wil hebben.

Ik weet niet wat morgen mij gaat brengen, maar dat zie ik vanzelfYoga schijnt over het stilzetten van de wervelingen van de geest te gaan. Of over de ontdekking van jezelf. Ik voel in ieder geval dat het verstillen van de geest gaat helpen om dichter bij de kern van mijzelf te komen. Na de eerste les begin ik met babystapjes wat discipline in mijn geest te krijgen. Het is niet veel, maar ach, een kind dat probeert te gaan lopen accepteert een val en gaat weer verder met de poging te leren lopen. Ik moet het dus maar gewoon proberen, falen, weer proberen en maar zien waar het mij brengt. De eerste stapjes voelen in ieder geval fijn. In mijn lijf, maar zeker ook in mijn hoofd.

Kom en probeer het zelf uit – Boeddha (een vertaling van Ehipassiko)

De Boeddha – Ehipassiko

Ik ben Jan Monster, o.a. blogger en coach bij Wat zegt Jan. Wil je verder praten over dit blog, dan kan je hier contact met me opnemen. Wil jij mijn zoektocht naar mijzelf niet missen, volg dan de Wat zegt Jan-pagina’s op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en WordPress.com.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.